pátek 21. února 2014

Herecké hvězdy, které se nebály přiznat bisexuální/homosexuální orientaci

 
Během svátku zamilovaných se k tomu, že preferuje stejné pohlaví, přihlásila herečka Ellen Page (Juno, X-Men: Poslední vzdor) a přestože se některé celebrity stále ostýchají přiznat "barvu", objevilo se i pár těch, které nedělají cavyky a neskrývají svou sexuální orientaci (ne, že by si myslely, že je to něco, co je nutné sdělit veřejnosti, ale bulvár je k tomu obvykle donutí). Které to jsou?

I když se rádi označujeme za civilizovanou společnost a nacházíme se ve dvacátém prvním století, je pravdou, že být v Hollywoodu gayem nebo lesbičkou není úplně snadné. Traduje se, že pokud máte slabost pro stejné pohlaví, klidně vám to může ohrozit kariéru (například herec Rupert Everett věří, že jeho přiznání vedlo k tomu, že dostával už jen vedlejší role, varuje tak herce před upřímností, která může ohrozit jejich úspěch. Současně ale přiznal, že možná není tak úspěšný a bohatý jako hvězdy, které homosexualitu tají, ale je šťastnější, protože může být sám sebou). Ale našlo se pár herců a hereček, které už nebavilo hrát divadlo před veřejností a prozradili, že je jejich orientace homosexuální. A přestože je nám jasné, že některým toto téma může připadnout poměrně bulvární, tak je faktem, že jde o problematiku, která rozhodně není určena jen pro milovníky drbů, ale i pro ty, kteří se zajímají o to, jak to vlastně doopravdy chodí ve filmové/televizní branži. Ne, že bychom následující celebrity označovali za hrdiny, ale odvaha se jim upřít nedá. Neskrývat svou sexuální orientaci, přestože vás může připravit o kvantum pracovních nabídek, to není snadné.

Jesse Tyler Ferguson

Jesse se herectví věnuje od roku 1998, působí jak v televizních seriálech, tak filmech, ale také na prknech, která znamenají svět. Na svůj velký průlom si ale musel chvíli počkat, přišel až v roce 2009, kdy herec získal roli ve velmi oblíbeném sitcomu Taková moderní rodinka. Za roli homosexuálního právníka Mitchella se Jesse dočkal čtyř nominací na cenu Emmy. Paradoxně v reálném světě je jeho životním partnerem právník Justin Mikita, se kterým se po dvou letech oženil. Došlo k tomu v červenci minulého roku, obřad proběhl v New Yorku.

Neil Patrick Harris

Stejně jako Jesse, i Neil Patrick Harris má na koně několik zajímavých filmových rolí (například ve Hvězdné pěchotě), ale největší úspěch mu přinesl až televizní seriál, konkrétně sitcom Jak jsem poznal vaši matku. V něm ovšem Patrick ztvárňuje postavu Barneyho Stinsona, což je mistr ve svádění žen a mohl by o tomto oboru přednášet (což rád dělá). Dokonce stvořil i příručku svádění. Ovšem v reálném životě je Patrick věrný svému snoubenci Davidu Burtkovi, což je herec a kuchař. Ve vztahu jsou od roku 2004, v roce 2010 se stali otci dvojčat, které jim porodila náhradní matka. Ke své orientaci se Neil veřejně přiznal v roce 2006: "Jsem rád, že mohu rozptýlit všechny drby a nedorozumění a jsem pyšný, že mohu prozradit, že jsem spokojený gay, který žije svůj život naplno a cítím se velmi šťastným, protože mohu pracovat s báječnými lidmi v oboru, který miluji."

Jim Parsons

A opět stejná (nebo podobná) pohádka o herci, kterému s kariérou pomohl sitcom. Tentokráte jeden z nejúspěšnějších, které aktuálně běží a to veleoblíbená Teorie velkého třesku. Ta láme rekordy sledovanosti a velkou zásluhu na tom má herec Jim Parsons, který ztvárňuje asociálního (a v podstatě téměř asexuálního) doktora Sheldona Coopera. Jim se k homosexuální orientaci veřejně přiznal v květnu minulého roku a potvrdil, že je ve vztahu již deset let a to s režisérem Toddem Spiewakem. A jejich vztah popisuje takto: "prostě akt lásky, ráno káva, vyrazíme do práce, vypereme oblečení, vyvenčíme psy, běžná, nudná láska".

Zachary Quinto

Taktéž Zacharyho kariéru nakopl seriál, ale tentokráte supehrdinská dramatická pecka Hrdinové. Díky roli zabijáka Sylara si ho všimli diváci i filmaři a začal se objevovat v čím dál zajímavějších projektech (Star Trek, American Horror Story). O jeho sexuální orientaci se spekulovalo už poměrně dlouho, Zachary se k tomuto vyjádřil v říjnu roku 2011 v návaznosti na smrt teenagera Jameye Rodemeyera, který spáchal sebevraždu, poté, co byl intenzivně šikanován kvůli své homosexualitě. Quinto k tomuto řekl: "žít životem gaye, bez toho, aniž by to věděla veřejnost, to není prostě dost, aby člověk mohl mít významný přínos k práci, která nás čeká v případě dosažení úplné rovnosti." Zachary chodil v letech 2010 - 2013 s dalším hercem Jonathanem Groffem (Ledové království, seriálová novinka o homosexuálech stanice HBO Hledání), aktuálně je spojován s modelem Milesem McMillanem.

Ellen DeGeneres a Portia de Rossi

Ellen a Portia patří k nejstabilnějším hollywoodským párům bez ohledu na sexuální orientaci. Ellen je moderátorkou velmi úspěšné talkshow The Ellen DeGeneres Show a občasnou herečkou (Hledá se Nemo), Portiu si zamilovali diváci díky seriálu Ally McBealová, kde si herečka zahrála odtažitou, ale pořádně sexy právničku Nelle. Jenže mužští fanoušci utřeli ústa, vyšlo najevo, že je Portia lesbička. Dámy jsou spolu již od roku 2004 a pořád jim to klape. Dokonce se v roce 2008 vzaly a v roce 2010 Portia přijala jméno Portia Lee James DeGeneres. Ellen, když tak koukáme na fotografii, měla by sis Portiu hlídat, je to kus.

Jane Lynch

Komička a herečka Jane Lynch, představitelka roztomile drsné koučky roztleskávaček Sue ze seriálu Glee (za roli získala hromadu cen, kromě jiných Zlatý glóbus nebo Emmy) oznámila světu, že je lesbičkou už v roce 2005. Její dlouholetou partnerkou byla klinická psycholožka Lara Embry, kterou si Jane v roce 2010 vzala. Jejich manželství ale vydrželo pouze tři roky, dámy se rozvedly.

Cynthia Nixon

Ženské partnerky preferuje také Cynthia Nixon (ovšem identifikuje sama sebe jako bisexuálku), herečka, která si získala hromady fanoušků díky roli Mirandy v seriálu Sex ve městě. Za tu dokonce získala Emmy. Na televizních obrazovkách sice střídala muže jako na běžícím páse, ale její soukromý život tak divoký není. Od roku 2004 žije s Christine Marinoni, v roce 2009 se zasnoubily, od dva roky se jim narodil syn a v roce 2012 se dámy vzaly.

Michelle Rodriguez

Svou pozornost mezi obě pohlaví dělí také Michelle Rodriguez, která sice chodila s Vinem Dieselem nebo Olivierem Martinezem, ale také strávila pěkné chvilky s Kristannou Loken (závidíme ti Michelle). Michelle se k tomu vyjádřila jasně: "Mám zkušenosti s oběma pohlavími. Dělám to, co mě těší. Jsem až moc zvědavá, abych to nevyzkoušela, když mám šanci. Muži jsou fascinují. A fascinující jsou i baby."

Amber Heard

Dámské společnosti v ložnici se nebrání ani kráska Amber Heard, která nechala slintat muže nad svým vzhledem ve filmech jako Drive Angry nebo Rumový deník. Ovšem Amber svou pozornost nevěnuje jen mužskému pohlaví, nevyhýbá se vztahům ani s ženami. To přiznala v roce 2010: "Nedávám si nálepku, pokud jde o sexuální orientaci. Měla jsem kvalitní vztahy s muži a teď i s ženou. Miluji, koho miluji, důležitá je osoba." V letech 2008 až 2011 žila s fotografkou Tasyou van Ree, ale ani ona nakonec neodolala šarmu Johnnyho Deppa, se kterým se setkala během natáčení Rumového deníku a v minulém roce se dvojice zasnoubila.

Sarah Paulson

Obě pohlaví mají šanci také u herečky Sarah Paulson, která hraje v seriálu American Horror Story nebo jste ji mohli vidět ve vysoce ceněném dramatu 12 let v řetězech. Sarah svou bisexualitu přiznala v roce 2007, kdy oznámila, že chodí s herečkou Cherry Jones. Láska jim ale vydržela jen do roku 2009, kdy se rozešly. Sarah přiznala, že před vztahem s Cherry chodila pouze s muži, ale v budoucnu je otevřená vztahu s muži i ženami. Holt láska je láska, nezáleží na tom, jestli máte bumbulína nebo panímámu.

Rosie O´Donnell

Americká komička, moderátorka a herečka (Samotář v Seattlu) se k tomu, že je lesbičkou, chtěla přihlásit už někdy v roce 1992 a to během rozhovoru pro časopiseCosmopolitan, ale tehdejší editorka jí doporučila, aby to nedělala a její přiznání se tedy nakonec v článku neobjevilo. Za což je Rosie docela ráda, protože si je vědoma toho, že v roce 1992 to nemuselo být přijato zrovna dobře. Veřejně se k homosexualitě přihlásila tedy až v roce 2002: "Jsem lesba! A nevím, proč lidi tolik řeší gay záležitosti. Lidé jsou zmatení, lidé jsou překvapení, jako by mělo jí o nějaké obrovské odhalení." V roce 2012 si Rosie vzala svou partnerku Michelle Rounds a později si adoptovaly holčičku jménem Dakota.

Miriam Margolyes

S popíráním své orientace si vůbec neláme hlavu herečka Miriam Margolyes, která se objevila například v sérii filmů o Harrym Potterovi. Ta žije se svou partnerkou Heather už nějakých čtyřicet let a stále jsou spolu šťastné. Miriam zmínila to, že je lesbičkou v několika rozhovorech a nebere to jako něco, co by bylo extra zajímavého, prostě má raději ženy a tak to je a hotovo. Sympatické je, že si z toho umí herečka udělat i legraci, což ukázala například ve skvělé talk show Graham Norton Show, jejíž moderátor Graham Norton je mimochodem také gay.

Matt Bomer

Mnoho ženských divaček asi zaplakalo, když během své děkovné řeči při přebírání humanitární ceny, oznámil hezoun Matt Bomer, že je gay a žije se svým partnerem Simonem Hallesem. Společně mají tři děti, které jim porodila náhradní matka. Jistě ukápla nejedna slza, protože Matt je sexuálním idolem mnoha žen, ale bohužel mají smůlu, mohou se jen dívat, ale nesmějí sahat. V případě Matt se objevily zprávy, že nedostal roli v Superman se vrací, protože je gay (v té době to ještě nebylo veřejně známo, ale někdo to prozradil štábu a některým jeho členům se to nelíbilo), ale to bylo popřeno s tím, že Matt si měl Supermana zahrát v době, kdy byl s filmem spojován režisér Brett Ratner. Poté, co se změnil režisér, začal se hledat jiný představitel. Jen pro zajímavost, později na režisérskou pozici nastoupil Bryana Singer, který je gay.

Wentworth Miller

Hromada divaček byla jistě také velmi rozesmutnělá, když se k homosexualitě přihlásil další televizní hezoun a to britský herec Wentworth Miller, který zabodoval díky seriálu Útěk z vězení. Spekulace o tom, že je gay, se objevovaly už dlouho, ale on to v roce 2007 popřel. Ovšem v roce 2013 se rozhodl, že je čas prozradit pravdu a oznámil, že gayem je. Přiznal také to, že se v pubertálním věku několikrát pokusil o sebevraždu kvůli své orientaci. V roce 2013 odmítl pozvání na filmový festival do Petrohradu kvůli přístupu ruské vlády k homosexuálům.

Ian McKellen

Naopak držitel mnoha divadelních a filmových ocenění, představitel Gandalfa v Pánovi prstenů a Hobitovi nebo Magneta v X-Menech, svou homosexualitu nijak neskrýval. Zajímavostí je, že si zahrál gaye ve výtečném dramatu Bohové a monstra (za film si odnesl nominaci na Oscara) a pokud jde o filmovou sérii X-Men, tak komiksová předloha, ve které mutanti čelí obavám a nepřijetí ze strany většinové společnosti, je očividně inspirovaná přístupem majoritní společnosti vůči homosexuálům před pár desítkami let.

Stále více celebrit nachází odvahu neskrývat to, kým skutečně jsou, ale je veřejným tajemstvím, že agenti či zástupci filmových společností většinou doporučují, aby to herečky a herci spíše tutlali, protože mají strach, že by se na tržbách filmů mohlo negativně odrazit to, že je v hlavní roli homosexuál. Myslíte, že jde o reálné obavy?

14 komentářů:

  1. A nezapomeňme na Sarah Paulson z American Horror Story :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mně Hollywood připadá v tomto ohledu fakt trapný. Všichni víme, že se v uměleckých kruzích vyskytuje gayů zřejmě víc než v obyčejné "neumělecké" společnosti. Tak proč to tajit? Neil P. Harris je roztomilý jako Barney Stinson, i když je gay. Pokud jde o dobrého herce/herečku, tak jeho orientace z plátna nemusí nijak být poznat. Apropos, připadá mi, že s gay tematikou se v Holywoodu točí minimum filmů, což je škoda. Na takovou rom-kom o dvou holkách, co se do sebe zamilují, by chodili určitě i chlapi ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli by tam byly i pořádně odvázané scény tak určitě :-D

      Vymazat
    2. A ještě Ellen Page se nedávno přiznala nebo ne? Nejsem si teď úplně jistý ale vy máte určitě lepší info než já. :)

      Vymazat
    3. To je uvedeno přímo v perexu, že se Ellen přiznala :)).

      Vymazat
  3. Aha jo, já rovnou šel ke jménům :)

    OdpovědětVymazat
  4. Odpovědi
    1. Anne měla sice vztah s Ellen DeGeneres do roku 2000, ale nikdy se k tématu své sexuální orientace vlastně přímo nevyjádřila a před Ellen a po Ellen chodila už jen a jen muži, plus samozřejmě nemůžeme zahrnout každého. Tohle je výběr, ne přehled všech, kteří mají bisexuální zkušenosti. To by byl hodně dlouhý seznam, v mládí hodně herců experimentuje :D.

      Vymazat
  5. Bozskej Leonardo si ve Varech taky na pokoj vodil jen chlapce.Ale treba se teprve hledal.

    OdpovědětVymazat
  6. Leonardo Di Caprio má velmi husté vlasy, což napovídá, že by mohl být gay. Homosexualita a husté vlasy k sobě prostě patří.

    OdpovědětVymazat
  7. Chybí tady ještě gay Tom Cruise. Sice se oficiálně nepřiznal, ale jeho homosexualita je veřejně známá.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.