středa 8. července 2015

Téma: Šest nejvýraznějších televizních tvůrců - Tyhle dámy a pánové umějí

Šestice televizních šikulů, které máme rádi.

Obvykle nejsou tolik vidět, jako význační filmaři, ale ani to vlastně není třeba. Hlavní je, že za ně mluví jejich práce. A to hodně hlasitě.

Gideon Raff

Izraelský tvůrce se nejdříve prosadil ve své domovině (přestože žije od roku 2003 v Los Angeles), když v roce 2009 přišel se sérií Hatufim. Nejen, že vymyslel zápletku, ale také si seriál sám napsal a režíroval. A povedlo se mu to, projekt se dočkal několika ocenění a stal se nejsledovanějším izraelským dramatickým seriálem všech dob. A ještě dříve než se Hatufim vůbec dostal na obrazovky, společnost 20th Century Fox odkoupila práva na americkou verzi. Vznikl tak seriál Ve jménu vlasti (recenze). I na tom pracoval Gideon a na kvalitě se to odrazilo. Jde o jednu z výjimek, kdy americká podoba nedělá ostudu předloze. Raff si za svou práci na Ve jménu vlastní odnesl dvě ceny Emmy. I se svými dalšími projekty zůstal tvůrce věrný východu. Jeho seriál Tyrant (recenze) se odehrává na Středním východě. A opět jde o podívanou, která určitě stojí za zhlédnutí. Zatím poslední Raffovou novinkou je mysteriózní projekt Dig (recenze), na kterém spolupracoval s Timem Kringem. Dig se odehrává přímo v Jeruzalémě a musí se mu nechat, že jeho atmosféru zachytil opravdu autenticky.

Shonda Rhimes

Shonda je bezesporu aktuálně nejvýraznější ženskou televizní tvůrkyní současnosti (a obecně jednou z nejúspěšnějších televizních tvůrců bez ohledu na pohlaví) a ne bezdůvodně. Na kontě má několik hitových projektů. V roce 2007 byla dokonce časopisem TIME vyhlášena jednou ze sta osobností, které pomáhají "tvarovat" svět. Shonda začínala jako filmová scenáristka (Deník princezny 2), ale skutečně dařit se jí začalo až ve chvíli, kdy se rozhodla soustředit se na televizi. Její zlomovou prací jsou legendární Chirurgové. Následoval spin-off Private Practice. Dalším úspěšným zářezem byla série Skandál. A ostudu rozhodně neudělala ani s novinkou Vražedná práva (recenze). Na druhou stranu, ani Shonda nemá stoprocentní úspěšnost. V roce 2010 pracovala na sérii Inside the Box, která se vůbec nedostala na obrazovky a ani lékařská podívaná z Amazonie Off The Map (na té Shonda spolupracovala s Jennou Banks, scenáristkou a producentkou Chirurgů) se ABC nelíbila (odpískala ji po první třináctidílné řadě), místo toho dala televize přednost Skandálu.

Tim Kring

Tim Kring je televizní mazák. První zkušenosti sbíral na Knight Riderovi, na kterém se podílel jako scenárista. Poté byl zaměstnán jako producent seriálu Nemocnice Chicago Hope. V roce 1999 pak stvořil vlastní dítko a to Strange World. Stál i za seriálem Drzá Jordan, ale jméno si udělal až díky projektu Hrdinové. Jejich kvalitu sice výrazně ovlivnila stávka scenáristů, ale i tak jde o podívanou, která (nebo alespoň její první řada) je kultovní. Po konci Hrdinů se pustil do série Doteky osudu. V tomto roce pak s Gideonem Raffem spolupracoval na sérii Dig a zapojil se do příprav Heroes Reborn, které uvidíme v září.

SOUVISEJÍCÍ: SERIÁLY, U KTERÝCH NÁS NEJVÍCE MRZÍ, ŽE ŠLA JEJICH KVALITA DO HÁJE

Bryan Fuller

Scenárista, který sbíral zkušenosti na seriálech Star Trek: Voyager a Star Trek: Hluboký vesmír devět, stvořil svůj první seriál v roce 2003. Šlo o sérii Mrtví jako já a už ten ukázal, že umí být Fuller hodně originální. V některých případech možná až moc, minimálně pro mainstreamové publikum. U jeho projektů je totiž běžné, že jsou z nich kritici nadšení, ale sledovanost obvykle není oslňující. Brzkého zrušení se tak dočkala jeho další série Wonderfalls (13 dílů), kterou magazín TV Guide zařadil na svůj seznam "Zrušeny příliš brzy". Následně Fuller pracoval na Hrdinech a to jako scenárista a producent. V roce 2007 pak přišel s další výtečnou podívanou a to Řekni, kdo tě zabil. A opět došlo k tomu, že kvalita byla opěvovaná ze všech stran, ale diváci nejevili až takový zájem, takže vzniklo jen 22 epizod. Nová verze sitcomu Mockingbird Lane se dokonce dočkala jen pilotní epizody. A s nepříliš velkým zájmem publika se potýká i aktuálně běžící Hannibal (recenze). Ten NBC zrušilo po třetí řadě. Fuller ale intenzivně hledá nový domov pro tuto chválenou podívanou. Zatím ale nemá dobré zprávy, jak Netflix, tak Amazon nabídku odmítly. Fuller by měl také tím, kdo zajistí vznik adaptace populární knihy Američtí bohové.

SOUVISEJÍCÍ: TOP 6: UKONČENÉ SERIÁLY, KTERÉ BY SI ZASLOUŽILY DALŠÍ ŘADU

J.J. Abrams

Abrams je aktuálně etablovaný filmový tvůrce, ale i on výrazně ovlivnil televizní svět. Už v roce 1998 se podílel jako spolutvůrce na sérii Felicity. Ta ale nebyla nic moc. Naopak Alias z roku 2001, to už byla jiná káva. Ze špionské podívané se stal hit a vynesla Abramse mezi televizní elitu. Jeho pozici upevnila i práce na Ztracených. A ostudu si neudělal ani Hranicí nemožného. Velkého úspěchu se ale nedočkal projekt Mr. & Mrs. Bloom. Po tomto seriálu se tak Abrams zaměřil spíše na filmový svět, i když televizi nedal úplně sbohem, spolupracuje na různých sériích jako producent (například Almost Human).

Joss Whedon

Jistě, že musíme zmínit také Josse Whedona. I ten se aktuálně věnuje spíše stříbrnému plátnu, ale za to, že je o něj tak velký zájem, vděčí několika seriálům, díky kterým se zapsal do povědomí diváků. Svou televizní kariéru odstartoval jako scenárista sitcomu Roseanne, psaní si trénoval i na sérii Parenthood. Stojí i za scénářem k filmu Buffy, zabíječka upírů (1992), který se tedy moc nepovedl, ale byl odrazovým můstkem pro seriálovou verzi. Ta se stala kultovní. Populární byl i spin-off nazvaný Angel, ale miláčkem geeků se Joss stal hlavně díky sci-fi westernu Firefly. Ten se dočkal jen jedné řady, ale ta se zapsala zlatým písmem do televizní historie (a fanoušky jistě potěšil i film Serenity, který posloužil jako ukončení série). Posléze měl přišel Joss s další sci-fi a to Dům loutek. Šlo o celkem povedenou záležitost, ale sledovanost nebyla nic moc, takže se série dočkala jen dvou řad. Zatím nejnovější televizní podívanou, na které Whedon pracoval, jsou Agents of S.H.I.E.L.D. (recenze).

Obligátní otázka, kdo je vaším oblíbeným televizním tvůrcem?

6 komentářů:

  1. Steven Moffat (ať už si o něm kdokoliv myslí cokoliv, Sherlock a Doctor Who vydělávají BBC velké peníze...)

    OdpovědětVymazat
  2. Seriály, seriály a zase ty seriály. Zajímá nás, ale i něco i o filmu než o seriálech. A lepší článek by byl o nejvýraznějších režisérských hvězdách filmů než seriálů na které žádný normální pracující nemá čas. Tento web je určen pro ženy v domácnosti a důchodce. Prosím tedy..

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.