středa 13. května 2015

TV RECENZE: Dig - Jak to dopadne, když spojí síly duchovní otec Hrdinů s tvůrcem Ve jménu vlasti?

Jinak, než byste možná čekali.

Seriál Dig mají na svědomí dva muži, kteří patří mezi televizní mazáky. Gideon Raff a Tim Kring. První zmíněný stojí za seriálem Homeland/Ve jménu vlasti (a jeho izraelskou předlohou) a druhý má na kontě například Hrdiny.

Ale neočekávejte směsici zmíněných dvou projektů. Dig vykročil trošku jiným, méně mainstreamovým směrem. A proto si k němu člověk musí chvíli hledat cestu. První epizoda totiž není špatná, ale má pomalejší tempo a zvláštní atmosféru.

Byla by ale chyba nedal seriálu další šanci, protože se z něj velmi rychle vyklube hodně působivá a svým způsobem netradiční podívaná. Ne ale pro úplně každého.

V první řadě je nutné upozornit na to, že bez relativně podrobných znalostí náboženské tématiky, se budete v ději docela často ztrácet. Já sám nejsem v tomto oboru úplné jelito a přesto jsem byl několikrát dost zmatený a nebyl si úplně jistý, o čem je řeč.

Dalo se samozřejmě čekat, že náboženství bude jedním z důležitých prvků Dig. Seriál se odehrává v Jeruzalémě, kde agent FBI Peter Connelly (Jason Isaacs) pomalu odhaluje spiknutí sahající tisíce let do minulosti.

A aby to bylo ještě komplikovanější, tak děj se od počátku štěpí do několika linií, které se postupem času začnou proplétat. Což seriálu na větší srozumitelnosti nepřidá. Tím nechci říct, že je nutné, aby byl scénář jednoduchý jako facka, ale v určitých momentech to tvůrci trochu přehání a Dig je spletitý až příliš.

Několikrát se tak divák dostane do situace, kdy dojde k nějakému zvratu a je těžké konstatovat, zda dává smysl nebo ne, protože je skoro nemožné pamatovat si všechny detaily, kterých jsme byli svědky a vedly právě k dané události.

Napínavější a napínavější

Právě to, že jsou na diváka kladeny relativně velké požadavky, pokud jde o jeho pozornost, může některé lidi odradit. Ale byla by škoda to se seriálem vzdát. On je totiž velmi napínavý a čím více útržků o velkém spiknutí odhalíte, tím více nadšení z něj budete.

Je pravda, že si scenáristé občas pomáhají dost okatými a někdy zbytečnými "překvapeními" a situaci moc nepomáhá, že se některé postavy chovají ne zrovna logicky, ale obvykle jsou zvraty nečekané a mají výrazný dopad na děj.

Ten ve finále dává smysl (nebo alespoň myslím, nejsem ti úplně jistý, jestli do sebe vše zapadlo :), ale faktem je, že závěrečná epizoda mohla být o něco bombastičtější. Rozuzlení první řady působí na jednu stranu uspěchaně (a možná někoho zklame, díky docela klišoidnímu motivu iniciátora léčky na hlavního hrdinu), ale současně se nedá říct, že by zrovna gradovalo.

Seriál tak skončil, jak začal, vsadil na pomalé tempo. Ale většina epizod, které jsou mezi nimi, je dynamická a několikrát se vám stane, že se nebudete moci dočkat dalšího dílu, abyste odhalili, jak se bude vše dál vyvíjet.

Dobře zahrané i obsazené

Velkým kladem Dig je atmosféra, která je mrazivá jak díky vizuálnímu pojetí, tak díky tomu, že člověk často netuší, kdo je do komplotu zapleten. I ve chvílích, kdy se postavy pohybují v prosluněném prostředí, čiší z obrazovky podivný "chlad", který se těžce popisuje. Seriál je navíc docela brutální (pochválit musím pár působivých akčních scén) a s nikým se nemazlí, takže jsou v ohrožení i hlavní postavy.

Jejich osud vám nebude rozhodně ukradený a velkou zásluhu na tom má obsazení. S Jasonem Isaacsem nesáhnete vedle, ale zmínit musím i Anne Heche, Oriho Pfeffera nebo Lauren Ambrose. Odvádějí velmi dobrou práci.

Verdikt:

Dig rozhodně není seriálem, u kterého si člověk odpočine a oddechne. Na diváka jsou kladeny poměrně vysoké nároky. Ať už jde o znalost náboženské tématiky, tak o pozorné sledování i zdánlivě nedůležitých detailů. Spletitost příběhu a pomalejší rozjezd mohou někoho odradit, ale kdo u seriálu vydrží, určitě si ho užije. Je napínavý, příjemně obsazený a atmosférický.

Hodnocení: 8/10

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.