pátek 29. května 2015

Hvězdy našeho mládí: Městečko Twin Peaks - Co dělají a jak vypadají herci z mrazivého seriálového thrilleru? (1. část)

Co dělají hvězdy kultovního seriálu Davida Lynche a Marka Frosta?

Premiéru mělo Městečko Twin Peaks už před 25 lety. Konkrétně 8. dubna, kdy se objevila první epizoda na stanici ABC. Seriál se dočkal dvou řad, první měla osm dílů, druhá 22 a také filmu, který posloužil jako prequel, ale i epilog k seriálu.

Městečko Twin Peaks si ihned získalo srdce recenzentů i diváků, první epizodu sledovalo 34,6 milionů z nich. Ovšem, během druhé řady došlo k výraznému poklesu sledovanosti a tak stanice ABC trvala na tom, aby byl odhalen vrah Laury (Sheryl Lee) v jejím průběhu a ne na konci.

Aktuálně se pracuje na dalších dílech (původně jich mělo být devět, ale nakonec jich vznikne osmnáct). Všechny napíší Frost s Lynchem, druhý zmíněný se ujme režie. Seriál poběží na stanici Showtime.

Jelikož si hlavní role zahrálo 15 herců, tentokrát bude článek rozdělen na dvě části. Druhou si budete moci přečíst příští pátek.

Kyle MacLachlan/Dale Cooper

Po konci Městečka Twin Peaks se Kyle začal objevovat v dalším oblíbeném seriálu a to Sex ve městě. V roce 1994 si zahrál v hrané podobě animovaného seriálu Flinstoneovi. Následoval guilty pleasure film Showgirls nebo milá komedie Sesterstvo putovních kalhot 2. Poté byl k vidění v několika divadelních rolích a zahrál si i v seriálu Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti. Na televizních obrazovkách zůstal i nadále a to díky sérii Zoufalé manželky. Tam vydržel čtyři roky, ale poté se rozhodl věnovat rodině (do "Zoufalek" se na okamžik vrátil ve finální řadě). Po kratší pauze se začal objevovat v sitcomu Jak jsem poznal vaši matku a v poslední době ztvárnil výraznou roli v Agents of S.H.I.E.L.D. (recenze). Kyle se ukáže i v nové verzi Twin Peaks. Kromě toho se věnuje také dabingu, pracoval například na hře Grand Theft Auto III nebo animáči Liga spravedlivých: Nová hranice. V roce 2002 se herec oženil s producentkou Desiree Gruber, v roce 2008 se jim narodil syn Callum. Jako velký milovník vína je spoluvlastníkem značky Dunham Cellars.

Michael Ontkean/Harry S. Truman

Michael se měl objevit i ve filmu Twin Peaks, ale jako mnoho jeho kolegů, i on byl z finální podoby vystřižen. Smutnit ale nemusel, v následujících letech měl šanci ukázat se v mnoha jiných, hlavně televizních projektech. Pro příklad to byly série jako Krajní meze, Vítr do plachet nebo Sophie. Filmů na kontě příliš nemá, ale v několika si zahrál. Například v Děti moje (2011). Také Michaela uvidíme v dalších dílech Twin Peaks.

Mädchen Amick/Shelly Johnson

Po Městečku Twin Peaks, které pro Mädchen znamenalo zlom v její kariéře, se herečka objevila v hororu na motivy knihy Stephena Kinga Sleepwalkers. Následovala hromada rolí v seriálech (Pohotovost, Mrtví jako já, Gilmorova děvčata nebo Dawsonův svět, případně Californications) i několika filmech (Kazatel). Z posledních let můžeme zmínit seriál Longmire nebo jednu z hlavních rolí v sérii Witches of the East End, která byla ale zrušena po dvou řadách.

Dana Ashbrook/Bobby Briggs

Dana po konci Twin Peaks zůstal věrný televizní obrazovce. K vidění tak byl v seriálech Krajní meze, Dawsonův svět nebo Deadwood. V poslední době to pak byly série jako Vražedný souboj nebo Havárie. Pokud jde o filmy, tak si zahrál v obvykle ne zrovna úchvatných projektech (Únik z Alcatrazu nebo Python 2). Dana bude jedním z navrátivších se v novém Twin Peaks.

Richard Beymer/Benjamin Horne

Richard se i nadále věnoval herectví a to seriálovému (Star Trek: Hluboký vesmír devět, Akta X nebo Pomsta - s.r.n.) i filmovému (Foxfire). Ale také se věnoval jiným tvůrčím oblastem, jako je psaní scénářů, kameramanství nebo režie. Natočil například dokument It´s Beautiful World, který mapoval jeho výlet s Davidem Lynchem do Indie. Kromě toho píše knihy (Impostor: Or Whatever Happened to Richard Beymer?), fotí, tvoří sochy nebo maluje. Věnuje se také dobrovolnictví. I Richarda uvidíme v nových dílech Twin Peaks.

Lara Flynn Boyle/Donna Hayward

K velké nelibosti fanoušků se Lara nevrátila ve filmové verzi Twin Peaks, tam ji nahradila Moira Kelly. Lara si v následujících letech zahrála v množství seriálů (Legend, Ally McBealová, Advokáti, Huff) i filmů (Red Rock West, Švédská trojka, Have Dream, Will Travel, Muži v černém 2). V minulém roce pak byla k vidění ve filmu Lucky Dog. Pokud jde o osobní život, tak dva roky chodila s Kylem McLachlanem, poté s komikem Davidem Spadem. Ani to nevydrželo, takže se dala dohromady s Jackem Nicholsonem. Nakonec se ale vdala za Donalda Raye Thomase II a to v roce 2006. Donald se pohybuje v oblasti realit.

Sherilyn Fenn/Audrey Horne

Představitelka jedné z nejpopulárnějších postav z Městečka Twin Peaks spolupracovala s Lychem i po konci seriálu a to na filmu Zběsilost v srdci. Díky roli v Twin Peaks byla vnímána jako sexsymbol, stala se tváří některých módních značek a objevila se v několika přehledech nejkrásnějších žen světa. Po konci seriálu si zahrála v množství dalších projektů, jako jsou filmy O myších a lidech, Švindl, případně Svět podle Lelanda a v seriálech jako Přátelé, Gilmorova děvčata, 4400, Dr. House nebo Ray Donovan. Těšit se na ni můžeme i v dalších dílech Twin Peaks. Herečka randila se zpěvákem Princem, hercem Johnny Deppem, ale nakonec se vdala za hudebníka Toulouse Hollidaye. Jejich vztah vydržel do roku 1997. Sherilyn má tři děti a ve volném čase píše pro svůj blog.

Warren Frost/Willy Hayward

Warren fandí především divadlu, takže v televizi a filmu se objevoval jen sporadicky, ale pár zajímavých rolí na kontě má. Kromě Městečka Twin Peaks jsou to seriály jako Svědectví nebo Show Jerryho Seinfelda, případně Murder One nebo film Sestra v akci 2: Znovu v černém hábitu. Jelikož 25. května oslavil devadesátku, už se hraní příliš nevěnuje.

Příště se podíváme na zbývajících sedm herců, kteří měli hlavní role.

8 komentářů:

  1. Jak je to s tím natáčením nového Twin Peaks, měl jsem za to, že to Lynch nakonec odpískal? Nebo se zase něco změnilo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejdříve se na seriálu měl podílet, pak odstoupil, ale nakonec se zase vrátil. Tak je to snad finální stav :).

      Vymazat
  2. Zrovna jsem na to začal koukat znovu, předtím jsem (ani nevím proč) přestal koukat v průběhu druhé řady. Takže jsem se ani nedozvěděl, kdo nakonec byl vrah. Koukám právě na šestý díl první řady a baví mě to více než předtím, spoustu věcí už jsem zapomněl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na tom s pamětí hůře. Jediné, co si pamatuji ve spojení s Twin Peaks, je, že jsem měl vinylovou desku se soundtrackem a už nevím, kde ji mám :D :D.

      Vymazat
    2. Má to snáď najlepší soundtrack aký som počul. Jazdi pamätám, že ma druhá séria dosť nudila a ešte Muldera v sukni a paruke

      Vymazat
    3. Jit do Twin peak znovu proto, aby ses dozvedel, kdo je vrah, je celkem vtipne :)

      Vymazat
  3. Taky na to shodou okolností koukám znovu, naopak si pamatuju každou scénu až do 16 dílu. Tak to trochu ztrácí tah, ale pořád skvělý. Vývoj dokázal, že tohle byl revoluční seriál.

    OdpovědětVymazat
  4. Do 17 je to nádhera. Pak to tak na 4 díly ztratí dech,který najde až s Windomem Earlem:-)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.