úterý 3. března 2015

TOP 6: Naše oblíbené filmy o vetřelcích - Tihle návštěvníci z vesmíru nepřicházejí v míru

Aktuálně se opět začalo skloňovat jméno Vetřelec, protože bylo oznámeno, že se režie dalšího dílu ujme Neill Blomkamp. Ale Vetřelec není jedinou sérií, ve které se prohánějí krvelačná monstra z jiných světů. Které další filmy se šmejdem z vesmíru se nám líbí?

Projektů s nepřátelskými emzáky je spousta a plno z nich je povedených. Samozřejmě, že je těžké vybrat si to nejoblíbenější, ale tahle šestice nám prostě utkvěla v paměti.

6. Critters (1986)

Critters jsou samozřejmě hodně zběsilou záležitostí. Nejde brát úplně vážně film o ježcích z vesmíru, kteří mají slabost pro lidské maso. A tvůrci si toho byli vědomi, takže projekt kombinuje prvky hororu, sci-fi i černé komedie. Kritici sice tvrdí, že se Critters okatě inspirují u Gremlins (1984), ale to režisér Stephen Herek striktně odmítl s tím, že scénář k filmu byl hotov mnohem dříve, než se začalo pracovat na Gremlins. Critters sice nelámali rekordy, pokud jde o tržby (rozpočet dva miliony, tržby cca 13,2 milionů dolarů), ale vybudovali si kultovní status. Vznikla i tři pokračování, ale žádné se ani nepřiblížilo úspěchu jedničky, i když se v jednom objevil sám božský Leonardo DiCaprio.

5. Muži v černém (1997)

I Muži v černém sázejí na humor. Ale to neznamená, že s v nich neprohání pár zajímavých monster, která na matičku Zemi dorazila z jiných světů. Filmová série Muži v černém našla inspiraci v komiksu a ostudu mu rozhodně nedělá. Což ocenili i diváci, kteří v kasách kin nechali skoro 590 milionů dolarů (rozpočet byl 90 miliónů). Film se dočkal dvou pokračování a kresleného seriálu. Mimochodem, proslýchá se, že úspěch Můžu v černém inspiroval Marvel k tomu, aby začal přemýšlet o filmových adaptacích svých komiksů. Od roku 2012 se také mluví o čtvrtém filmu (a aktuálně také o crossoveru s filmovou sérií Jump Street), ale zatím se nezdá, že bychom se ho dočkali v dohledné době.

4. Den nezávislosti (1996)

Ještě předtím, než se Will Smith honil šmejd z vesmíru v Mužích v černém, poměřil s ním síly v Dnu nezávislosti. Ten je ukázkou toho, jak by měl vypadat správný blockbuster. Jde o výbušný svižný film se sympatickým obsazením a vtipnými hláškami. Nic, co by vás donutilo filozofovat o smyslu života, ale čistokrevná zábava, která volá po půl litru koly a pořádném kotli popcornu. A lidé ho měli zájem chroupat, film za 75 milionů jich vydělal 817. Ne všichni z něj ale byli nadšení, například v Libanonu byl cenzurován obsah týkající se Židů a Izraele. Organizaci Hizballáh se nelíbilo, že podle ní projekt propaguje "židovského rádoby génia" a vyzval muslimy, aby film bojkotovali. Aktuálně se pracuje na pokračování. To mělo být původně rozděleno do dvou dílů, ale nakonec vznikne (zatím) jen jeden projekt. Režie se opět ujal Roland Emmerich, po hlavní roli pokukuje Liam Hemsworth a premiéra je tematicky naplánována na 4. července 2016.

3. Hvězdná pěchota (1997)

Ne všechny filmy Paula Verhoevena jsou pochopeny a patří k nim i Hvězdná pěchota. Je pravda, že se sice Hvězdná pěchota v některých ohledech výrazně odlišuje od knižní předlohy, ale to neznamená, že je špatná. Naopak, podle nás jde o skvělou podívanou, která možná na první pohled vypadá jako zběsilá šílenost s přehnaně sladkou milostnou zápletkou, ale v jádru jde o skvělou a trefnou militantní satiru. Příliš se ale nedivíme, že se film buď líbil velmi nebo skoro vůbec. Není tak divu, že finanční výsledky nebyly zrovna oslňující (rozpočet 100 milionů, tržby 121 milionů dolarů). Útěchou pro tvůrce může být to, že si Hvězdná pěchota vybudovala kultovní status. A ano, víme, že vznikla pokračování, ale budeme se tvářit, že ne.

2. Věc (1982)

Druhá filmová adaptace románu Who Goes There? od Johna W. Campbella je naprostou klasikou sci-fi žánru. A přestože, už od premiéry uběhla spousta let, stále jde o jeden z nejpůsobivějších vědeckofantastických projektů se silným hororovým nádechem. A to byl možná v době vzniku problém. Film ekonomicky příliš nezabodoval, což je přičítáno tomu, že se v kinech objevil E.T. - Mimozemšťan, který byl výrazně "family friendly" a také Blade Runner. Ten sice nebyl zrovna veselý, ale i tak zvládl "ukrást" Věci hromadu diváků. Nejdříve se tak zdálo, že z Věci bude propadák, ale nakonec si projekt získal hromadu fanoušků a stal se ikonickým zástupcem žánru. V roce 2011 dorazil do kin prequel nazvaný Věc: Počátek (2011). Ostudu sice původní verzi neudělal, ale ani se z něj nestal velký trhák. Mimochodem, režisér John Carpenter označuje Věc za součást takzvané Apocalypse Trilogy, společně s Vládcem temnot (1987) a Šílenstvím (1994). Filmy na sebe sice dějově nenavazují, ale mají námět, který se věnuje potencionální apokalypse.

1. Predátor (1987)

Ke skvělému sci-fi filmu nepotřebujete překombinovaný děj a hromadu vizuálních efektů. Stačí pár drsňáků a zajímavý mimozemšťan. Jasným důkazem je jeden z "nejchlapáčtějších" filmů všech dob - Predátor. I když zpočátku nebyli recenzenti příliš nadšení, nelíbil jsem jim právě jednoduchý scénář. Postupem času ale změnili názor a Predátor začal figurovat na spoustě seznamů nejlepších filmů. Predátor se dočkal dvou pokračování a dvou crossoverů se sérii Vetřelec. Aktuálně se pracuje na pokračování, které by měl režírovat Shane Black. Ten si v původním filmu zahrál postavu Ricka Hawkinse. Pro zajímavost, prvotní verze scénáře byla jen o boji jednoho muže proti mimozemskému lovci, ale to se Arnoldu Schwarzeneggerovi příliš nezamlouvalo, takže příběh předělali tak, aby ve filmu figurovalo celé komando. Původně se měl v kostýmu Predátora objevit Jean-Claude Van Damme. Ovšem, nakonec bylo od tohoto nápadu upuštěno a to z několika důvodů. Van Damme byl totiž ve srovnání s některými herci ztvárňujícími členy komanda příliš drobný, navíc si často stěžoval, že v kostýmu je horko a on je z toho na omdlení a kromě toho se mu nelíbilo, že se před kamerou neobjeví bez masky. Nakonec byl herec nahrazen Kevinem Peterem Hallem, ten totiž nepeskoval.

SOUVISEJÍCÍ: HVĚZDY NAŠEHO MLÁDÍ: PREDÁTOR - CO DĚLAJÍ A JAK VYPADAJÍ HERCI Z CHLAPÁCKÉHO FILMU O ELITNÍM LOVCI Z VESMÍRU?

Jaký film o mimozemšťanech máte nejraději vy?

7 komentářů:

  1. Něco aktuálnějšího by nebylo? Tyhle historický kecyprdybeďary jsou už dost nudný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jediné, co mě napadá aktuální o vetřelcích je asi tak District 9, což ale není úplně o vetřelcích...

      Vymazat
    2. Nudný? jsou to skvělé filmy, to se počítá. Asi to taky bude tím, že "aktuální" z 90% stojí za starou belu.

      Vymazat
  2. Len pre info Predator nebude reboot ale pokračovanie. Sám Shane Black to potvrdil niekoľko krát :P

    OdpovědětVymazat
  3. Mně by nevadilo, kdyby se točilo další pokračování filmu, jako Predátor, Gremmlins, nebo třeba Utěk z New Jorku ale ať to nejsou reboot verze! To už tu jednou bylo a třeba Totall recal je dobrý spíš s arnoldem..

    OdpovědětVymazat
  4. Osobně bych tu radši viděl Vetřelce a vyřadil Hvězdnou pěchotu, ač ji mám rád. Hvězdná pěchota se odehrává na Zemi jen z počátku, boj s arachnidy je poté daleko ve vesmíru, tudíž se o nějké návštěvě z vesmíru mluvit nedá. Na druhé straně, čtvrtý Vetřelec se alespoň odehrává na orbitě Země, nehledě na kvality filmu, jde o charakter série jako takový

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.