úterý 3. března 2015

It´s What I Do: A Photographer´s Life of Love and War - V hlavní roli Spielbergova nového filmu se objeví Jennifer Lawrence

Ztvární válečnou fotografku, držitelku Pulitzerovy ceny.


Je to jen měsíc, co vyšla kniha It´s What I Do: A Photographer´s Life of Love and War o životě fotografky Lynsey Addario a už po ní chmátlo Warner Bros. a připravuje filmovou podobu. Tu bude mít na starosti Steven Spielberg a aktuálně jsme se dozvěděli, že si hlavní roli zahraje Jennifer Lawrence.

Pokud jde o příběh, tak oficiální zápletka knihy zní takto:

Lynsey Addario se zrovna snažila prorazit jako fotografka, když 11. září změnilo svět. Jako jedna z mála fotožurnalistek se zkušenostmi z Afghánistánu, obdržela hovor, aby se vrátila a zaznamenala americkou invazi. Musela tak znovu udělat rozhodnutí nezůstat doma, vést klidný a předvídatelný život, ale riskovat svůj život, vydat přes půlku světa a prosadit se. It´s What I Do sleduje cestu, která byla pro Addario nevyhnutelná - od chvíle, kdy si pořídila první kameru a fotografií, které ji inspirovaly, přes její počátky jako fotografky z ulice až po inspiraci, kterou našla v práci Sebastiãa Salgada. Fotografování se pro ni stalo způsobem, jak cestovat s nějakým účelem - jedinečným cílem, který ji utvářel a poháněl kupředu.

Jako fotografka, která byla odhodlána dostáhnou toho, aby ji brali vážně, stejně jako její mužské kolegy, bojovala Addario o své místo v mužském klubu této profese. Nakonec dosáhla uznání široké veřejnosti, získala MacArthurův Genius Grant a Pulitzerovu cenu. Protože nehodlala odmítnout zakázky, které utvářely její kariéru, musela odsunout na druhou kolej lásku i rodinu. A smutek a nespravedlnost, se kterým se jako válečné reportérka setkávala, ji daly nový pohled na svět a nakonec posílily její touhu po lásce a rodině. It´s What I Do je také příběhem toho, jak se Addario setkala se svým mužem a otcem svého dítěte a jak se válečná korespondentka a matka naučila žít dva různé a výrazně odlišné životy.

Jako svědek rodícího se povstání a boje lidí za svobodu, Addario pochopila, že nezachycuje pouze zprávy, ale také osud společnosti. It´s What I Do je více než pouhou momentkou života v první linii, je to svědectví o ceně, kterou lidé platí za válku.

Zní to jako ideální materiál pro Spielberga. Je to velkolepé, bude to zřejmě výrazně sentimentální, tak trošku dobrodružné, prostě to, co má Steven rád.

Zatím není jasné, kdy začne natáčení a tím pádem ještě nebylo ohlášeno ani datum premiéry.

Zaujala vás zápletka? Myslíte, že ji Spielberg zvládne zfilmovat, aniž by hraná podoba příliš hrála na city?

1 komentářů:

  1. Kvituji výběr herečky. Jennifer má k focení vřelý vztah :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.