pátek 6. března 2015

Barrandovské pokusy: Žaneta Show, Co dům dal, Ruda Lejt Najt a Nikdo není perfektní - Čtyřikrát a vždycky špatně!


Barrandov to zkusil... a s pravidelností kukačkových hodin opakovaně selhal.

Už dávno víme, že televize Barrandov nepatří mezi velké hráče na českém televizním trhu. Již pár let slouží jenom jako tzv. přicmrndávač, který čas od času překvapí nasazením známějšího seriálu (Chicago Fire, Falling Skies), občas ztroskotá na velké show (Recept na bohatství) a jen výjimečně se jí podaří diváka zaujmout (To byl náš hit!). I přesto se Barrandov nenechal svými neúspěchy zastrašit a začátek března zaplavil novými formáty. A právě tyto formáty se v tomto článku dočkají krátkého zhodnocení.

Žaneta Show

Je pravda, že Barrandov dobře vyhmátl díru na trhu. Již docela dlouho v Česku chybí denní talk show zaměřená na sociální i společenská témata. Zásadní problém je ale v tom, že podobný typ pořadu už od dob Áčka a Sauny z počátků vysílání Novy a Primy nikomu nechyběl. Doba pokročila, divák se chce na komerčních televizích převážně bavit. Na pořady s vážnějšími tématy tu je ČT 24. A přesto se Barrandov do tohoto formátu s názvem Žaneta Show pustil.

Už od prvního dílu bylo jasné, že tvůrci z Barrandova vůbec netuší, do čeho se pustili. Již samotná nablýskaná scéna s převažující rudou a žlutou barvou se vůbec nehodí pro pořad těžící z lidských emocí a srdceryvných příběhů. Tyto barvy jsou moc agresivní a dekorace příliš chladná.

Další zásadní chybou je naprosté selhání dramaturga, který jako téma do prvního dílu vybral mediálně propíranou sebevraždu Ivety Bartošové. Následně štáb studio zaplnil Ivetinými příznivci a odpůrci jejího manžela Josefa Rychtáře. Přitom už se ale nikdo nenamáhal sehnat protistranu. Někoho, kdo by prezentoval opoziční názory a pořad nepůsobil jako jedna velká propaganda.

Moderátorka pořadu Žaneta Muchová je tragédií sama o sobě. Na kameře působí nesympaticky, odměřeně a postrádá jakoukoli empatii. Oproti ní by daleko lepší volbou byla i Halina Pawlovská.

Hodnocení: 0/10

Co dům dal

I se svým druhým novým pořadem Barrandov vyhmátl prostor na trhu - comedy cooking show tu skutečně chyběla. Bohužel to zase skončilo v rukou nekompetentních lidí, kteří pořádně nevědí, jak takový typ pořadu vyrobit. Následně celý proces probíhá tímto způsobem: 1) Seženeme dva showmany; 2) Vezmeme dvě kamery; 3) Připravíme pár "diváckých" bytů a zazásobíme je potřebnými potravinami; 4) Necháme showmany vařit a dělat zábavu.

Výběr ústředních protagonistů ještě není zase tak zlý. Pánové Karel Zima a Jarmil Škvrna jsou poměrně neokoukanými tvářemi a nějakou tou vtipností a energičností také disponují. Jenomže vše selhává v okamžiku, kdy jsou posláni vařit. Netuším, jestli pánům někdo připravil nějaké vtípky týkající se různých jídel, kuchyně či samotného vaření, ale vypadá to, že ne. Pánové tak doslova vaří z vody, občas se jim nějaký vtip povede, ale většinu času se jen nudíte a sledujete jejich amatérské snahy o kuchtění. Show tak pořádně není ani o zábavě ani o vaření. Je to jenom půlhodinová výplň programu. 

Hodnocení: 2/10

 

Nikdo není perfektní

Dobře, Nikdo není perfektní není nový pořad. Barrandov to s převzatou slovenskou verzí Aj múdry schybí zkoušel už dřív. Tehdy jsme ale sledovali upachtěné snažení Patrika Hezuckého a Heidi Janků jako nesourodé moderátorské dvojice. Nyní po zásahu managementu televize musíme sledovat upachtěné snažení nesourodé moderátorské dvojice - Jiří Krampol a Lenka Fialová.

Princip pořadu zůstal podobný. I nadále se pokládají znalostní otázky lidem z ulice a i nadále se vsází na hloupé odpovědi lidí z ulice. Změna proběhla ve způsobu vedení rozhovorů s hosty, za což samozřejmě může Jiří Krampol. Ten znovu najel na svůj zažitý styl moderování z Nikdo není dokonalý, a tak z hostů tahá stokrát slyšené zábavné historky.

Osobně chápu, proč Barrandov sáhl po panu Krampolovi, jehož jako baviče dlouhá léta uznávám a chovám k němu úctu. Ale přeci jenom už není nejmladší a nejlepší formu má daleko za sebou. V prvním díle pozměněného pořadu působil rozpačitě, používal naučené fráze z Nikdo není dokonalý a jeho komediální timing (načasování vtipů, způsob prezentace tzv. punchline atd.) je už minulostí.

Navíc vzhledem ke Krampolově vysokému věku tvůrci obsadili mladou kolegyni Lenku Fialovou, jež se pro moderování absolutně nehodí. Není na to zvyklá a následkem toho se příliš snaží prodávat trapné vtipy, což dělá zvýšením hlasu a protahováním tónů. V konečném důsledku tak zní spíše jako zmatená sova než jako Krampolova parťačka.

Abych ale byl upřímný, koncept s historkami hostů pořád funguje a Jiří Krampol má i přes pokročilý věk pořád jistou dávku charisma. Ze všech nových pořadů Barrandova je na tom předělávka Nikdo není perfektní nejlépe.

Hodnocení: 4/10

Ruda Lejt Najt

To nejhorší jsem si nechal na závěr. Divím se, že Barrandov má čich na pořady chybějící na českém trhu, ale pak má ještě větší talent na předání těchto pořadů do rukou neumětelů. Ruda Lejt Najt dobře nastavený formát, ale také je to ukázka vzorově nezvládnutého naplnění koncepce.

Například model hlavního moderátora a jeho nahrávače je zvolený správně. Takhle to funguje léta v zahraničí. Hlavní slovo má moderátor, nahrávač se pak občas zapojuje do rozhovorů nebo do monologů. Ale průšvih nastal s obsazením těchto postů. Michal Kavalčík alias Ruda z Ostravy nesedne každému. Nebudu zastírat, že já patřím do té skupiny, která ho moc nemusí. Ruda možná funguje v rádiu nebo jako nahrávač ve Vtipu za stovku, ale svěřit mu vlastní show a hlavní roli v ní byla chyba. Ruda nemá dostatečné charisma, aby pořad utáhl. A bohužel se nemůže opřít ani o humor, který je v jeho případě zredukován na trapné tlačení všeho, co Rudu zrovna napadne. Ono tlačení  probíhá pitvořením. Jakmile se Ruda pitvoří, víte, že se snaží vytlačit nějaký nevtipný fór. Ale pokud bude tlačit ještě víc, vypadne z něj nakonec něco úplně jiného a fekální humor dostane zbrusu nový rozměr.

Rudovi nepomáhá ani jeho parťák, který zároveň slouží jako hudební doprovod. Jeho vstupy do rozhovorů nejsou vtipné a pohybují se daleko za hranicí trapnosti. Navíc se oba pánové dopustili té chyby, že se rozhodli svou dynamiku před kamerou postavit na vzájemném napadání.

Zvolení dvou hostů je dalším správným tahem. Obsazení těchto hostů už zavání průšvihem. Asi všem je jasné, že trash talk show Barrandova nenaláká opravdové hvězdy, a tak si první díl musel vystačit se Sagvanem Tofim, jenž by nebyl vtipný ani po zasažení rajským plynem, a s modelkou Válkovou. Na tu se sice hezky divá, ale její projev je horší než výlevy nadrané holky v nálevně čtvrté cenové kategorie ve dvě hodiny ráno. Snaha o hudební číslo pak jen opět dokázala, že Ruda neumí jiný humor než trapnohumor tlačený takovou silou, až si vážně začnete dělat starosti o Rudovy kalhoty.

Pořad se nevytáhl ani po technické stránce. Scéna je děsivě přeplácaná a působí, jako by její architekt hodil granát na smetiště. Články z internetu prezentované na velké obrazovce měly utnutý levý okraj, což je dalším důkazem neexistence dramaturga či nějakého dohledu nad pořadem. A když už je o tom řeč, nechápu, proč se do toho Ruda pouštěl, když mu scenáristé nedokázali ke každé novince připravit alespoň dva úderné vtipy.

Bohužel takhle to dopadá, když u nás jako scenárista dostane místo cizinec, který se s vámi jako jediný po divoké pitce v hospodě udrží na nohou, nebo ten, kdo nesežene práci v supermarketu a zná se s někým z televize. Existují výjimky (osobně znám velice dobré televizní scenáristy), ale v drtivé většině případů na těchto malých pořadech malých televizí dělají lidé, kteří svému řemeslu nerozumí. Proto ani výsledek nemůže být dobrý.      

Hodnocení: 0/10

Viděli jste některý z pořadů Barrandova? A plánujete se na ně znovu podívat?

Foto: TV Barrandov 

3 komentářů:

  1. Tak nějak nevím jestli není škoda času psát o barrandově, článek jsem jen tak prolétl, ale barrandov spolu s telkou, fandou, tv active už jsem i smazal z televize, protože je zbytečný vůbec zkoušet co dávají. Spíš nechápu že ještě nezkrachovali stejně jako public tv (a ještě tamta jedna telka co krachla).

    Zlatá RetroTV - možná by jste mohli udělat někdy test našich hudebních tv stanic ;) Protože třeba óčko mi přijde dosti tragický..

    OdpovědětVymazat
  2. Ruda je trapnej vůl, když ho slyším, jak s řevem vítá každého hosta v nějakém trapném pořadu (on ani jinak asi mluvit neumí než že řve a směje se každé hlouposti, i vlastní) tak to je mi na blití.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak asi to bude velká trapárna. Např. podle csfd to má 16%, a tady to taky moc do nebe nevynášejí: http://tv.barandov.tv/doporucujeme/ruda-lejt-najt-je-nova-show-na-tv-barrandov.html
    Ale třeba ten jeho "humor" na někoho zabírá

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.