neděle 1. února 2015

TV RECENZE: The Affair - Dramatický seriál, který se vám dostane pod kůži

Doháníme resty a recenzujeme další zajímavý seriál, ke kterému jsme se dostali až teď.

Seriál The Affair spadá mezi projekty, které si příliš nelámou hlavu s tím, aby měly rychlé tempo. Je pomalu plynoucí. Tak pomalu, že jsem si po zhlédnutí prvního dílu řekl, že tohle není nic pro mě, vždyť se tam nic neděje, jen nějaký starší pán pokukuje po mladé servírce, no prostě skvělá zábava.

Ale později jsem se přece jen k The Affair vrátil. Seriál byl chválen ze všech stran a navíc se nemá soudit na první pohled (po prvním dílu) a po několika epizodách jsem pochopil, proč recenzenti i diváci o seriálu tak básní.

Jak už bylo řečeno, rozhodně to není kvůli tomu, že by byl seriál zrovna dynamický. A ani příběhově nejde o nic extrémně zajímavého. Učitel a aspirující spisovatel Noah (Dominic West) vyrazí se svou manželkou Helen (Maura Tierney) a čtyřmi dětmi ke své tchýni a tchánovi na Long Island, aby tam strávili léto. V místní restauraci rodina narazí na servírku Alison (Ruth Wilson) a Noahovi není úplně nesympatická. Nikoho tak nepřekvapí, že spolu postupem času mají aférku.

To není kdovíjak strhující nosná dějová linka. Dobrá, oba dva žijí v manželství, ale letní povyražení není něčím, co by někoho přilepilo k obrazovce. Síla The Affair spočívá v něčem jiném, než je originální zápletka.

Ukáže se totiž, že ona aféra odkryla problémy, které obě účastníci mají se svými vztahy. U Alison se to dá pochopit, právě ona je z dvojice více "porouchaná", protože se jí utopil čtyřletý syn. Sice se zdálo, že se s tím tak nějak naučila žít, ale právě její aféra s Noahem odhalí, že opak je pravdou.

U Noaha je trošku překvapivější, že není spokojen. Jeho žena je milá a sympatická, také nevypadá špatně. Jistě, děti občas zlobí a tchán s tchýní mu rádi dávají najevo, že není pro jejich dceru dost dobrý, ale to není nic výjimečného, podobně by se dalo popsat každé druhé manželství.

Herecké výkony, to je to, oč tu běží

Ale i on propadne novému vztahu. Oba se tak potýkají s tím, že nechtějí ublížit svým partnerům, ale současně s nimi nejsou tak šťastní, jak by být chtěli.

Zatím to pořád zní jako tuctová vztahovka, která je líznutá psychologickým dramatem. Ale The Affair je prostě více. Je to promyšlená dramatická podívaná, která mapuje něco, co se v různých mutacích odehrává dnes a denně a navíc nabízí pohled na to, co se děje se všemi, kteří jsou do aféry zapojeni, odhaluje jejich skryté stránky, ukazuje, že logika a racionální přístup nejsou v podobných případech ničím, čím by se aktéři řídili. Jinak řečeno, jde o autentický pohled na zdánlivě obyčejné životy, což je ale mnohem zajímavější, než by se mohlo na první pohled zdát.

Hlavně a především proto, že herci v hlavních i vedlejších rolích odvádějí výtečnou práci. Nejvíce pozornosti na sebe samozřejmě strhávají Dominic West a především Ruth Wilson, která za svůj výkon získala Zlatý glóbus, ale já se přiznám, že mě stejně oslnilo i to, co předvedla Maura Tierney. Což je vcelku paradoxní, protože například v Pohotovosti mi byla velmi nepříjemná.

Herecké výkony jsou umírněné, civilní a uvěřitelné. Stejně tak dialogy nešustí papírem, i když několikrát se nevyhnou sentimentálním klišé (například, když Alison přesvědčuje svého manžela, aby odložil pistoli).

Opravdu strhující je to, jak se postavy vyvíjejí, jak se na jejich chování odráží ta či ta událost. Není to zběsilý úprk kupředu, ale spíše zdánlivě nenápadná, přesto citelná transformace jednotlivých hrdinů pod vlivem toho, že více poznávají sami sebe.

Vražda trošku navíc

Dějově se tvůrci rozhodli seriál zpestřit hlavně tím, že každý díl je rozseknut na dvě poloviny, kdy je jedna věnována Noahovi a druhá Alison. Někdy sledujeme stejné události z různých pohledů, jindy jsou oba příběhy oddělené a proplétají se jen v několika okamžicích. To není úplně atypický krok, ale současně nic, co bychom viděli neustále a seriálu to přidává na zajímavosti.

Navíc se tu na pozadí řeší "nehoda", při které zemřela jedna z vedlejších postav. Nejprve není vyšetřování věnována skoro žádná pozornost, ale postupem času jsou odhalovány další a další střípky z toho, co se stalo.

Ne, že by to nemělo něco do sebe, ale ona vražda je tu skoro až navíc. Dění místy ovlivní, ale ne až tak fatálně. Větší dopad má až na finální epizodu. Já bych se možná bez této linie klidně obešel, i když nudná nebo vysloveně zbytečná není.

Verdikt:

The Affair je psychologické vztahové drama, jehož síla nespočívá v extrémně zajímavém příběhu, ani vedlejší linii, která se věnuje vyšetřování vraždy, ale v autentickém nastínění života dvou rodin, které se na první pohled mohou zdát jako relativně šťastné, ale skutečnost je někde jinde. Seriál plyne kupředu pomalu, ale i tak je díky hereckým výkonům a malým ale citelným změnám ve vývoji postav strhující. Pokud přivyknete pomalejší dynamice seriálu, tak brzy pochopíte, proč si The Affair odnesl Zlatý glóbus za nejlepší drama a proč sledovanost stoupla z nějakého půl milionu diváků na téměř milion. Jestliže vás zajímá budoucnost seriálu, tak druhá řada už byla schválena.

Hodnocení: 9/10

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.