čtvrtek 29. ledna 2015

Téma: Indiana Jones - Který film vydělal nejvíce, který byl nejdražší a jaký díl je nejlépe hodnocený?

Včera jsme zjistili, že Lucasfilm uvažuje o obsazení Chrise Pratta do hlavní role dalšího dílu série Indiana Jones. Ale toho se jen tak nedočkáme. Tak se alespoň pojďme podívat na to, jak si vedly předchozí čtyři filmy v kinech a jak se (ne)líbily kritikům nebo divákům.


Série Indiana Jones odstartovala v roce 1981 filmem Dobyvatelé ztracené archy. Nápad vznikl v hlavě George Lucase a není žádným tajemstvím, že si projekt získal srdce fanoušků po celém světě. Následovaly tak nejen další tři díly, ale také televizní seriál o mladém Indiana Jonesovi (1992).

Všechny dosavadní filmy režíroval Lucasův dobrý kamarád Steven Spielberg a samozřejmě netřeba připomínat, že titulní role se ujal Harrison Ford. Série se také chlubí celkem sedmi Oscary. Tématika se stala natolik populární, že jsme se dočkali nespočtu knih, komiksů i videoher.

Pokud jde o budoucnost, tak se původně spekulovalo o tom, že Shia LaBeouf převezme hlavní roli, poté, co se představil jako syn hlavní postavy ve čtvrtém dílu. V roce 2012, ale Lucasfilm odkoupil Disney a získal tak i práva na Indiana Jonese. Zástupci společnosti se nejdříve příliš nevyjadřovali k budoucnosti série, maximálně oznámili, že s dalším filmem se nadá počítat dříve, než za dva tři roky (a jak je nyní jasné, i to byly příliš optimistická slova).

V minulém roce se objevily zvěsti, že Disney uvažuje o rebootu a hledá nového představitele hlavní role. Mezi kandidáty byl například Bradley Cooper. To ale bylo následně popřeno.

Následně bylo prozrazeno, že se s pětkou příliš nepočítá, protože Harrison Ford pracuje na Star Wars a ty jsou pro Disneyho prioritní. Začalo se tak mluvit o tom, že natáčení nezačne dříve, než v roce 2017. A to i přes fakt, že se později hlavouni společnosti prohlásili, že by o pátý film opravdu stojí.

Aktuálně se vyrojily zprávy o tom, že by se hlavní role měl ujmout Chris Pratt, ale zatím není jasné, kdy by mělo začít natáčení.


Název
Rozpočet
Tržby
Hodnocení Metacritic
Hodnocení Rottentomatoes
Hodnocení ČSFD
Hodnocení IMDb
18 milionů dolarů
384,14 milionů dolarů
 90 %
 9,1/10
 90 %
 8,6/10
28 milionů dolarů
333,11 milionů dolarů
 57 %
 7,2/10
 83 %
 7,6/10
48 milionů dolarů
474,17 milionů dolarů
 65 %
 7,9/10
 90 %
 8,3/10
185 milionů dolarů
786,64 milionů dolarů
 65 %
 6,9/10
 72 %
 6,2/10

Nepřekvapivě je nejlépe hodnoceným filmem ze série ten první, tedy Dobyvatelé ztracené archy. Na tom se shodli diváci i recenzenti. U českých diváků mu ale dýchá na krk i Poslední křížová výprava. Pokud jde o finance, tak nejdražším dílem byl samozřejmě ten poslední, který si vyžádal 185 milionů dolarů. Ovšem, také vydělal největší sumu, kdy se přiblížil k hranici 800 milionů dolarů celosvětově, což mu zajistilo 49. místo v žebříčku nejvýdělečnějších filmů.

Který díl je vaším favoritem? A dokáže si sérii představit bez Harrisona Forda?

7 komentářů:

  1. South Park S12E08 - The China Problem - mluví za vše

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se nejvíce líbí druhý film - podle mě nejklasičtější dobrodružný film všech dob... má všechno: Brilatntní úvod, parádní výpravu, tajemný chrám... Akce jako utržená ze řetězu: Pád z letadla na člunu, důlní vozíky, lanový most atd, výčet by byl hooodně dlouhý.. Parádní technické finesky, obřady, ale i úžasný humor... Neotřelá milostná scéna... Skvělá hudba. Ford ve špičkové formě, Spilberg nikdy nebyl hravější, scénář brilantní... Jasně, jednčika je klasika, trojka je klasický velkofilm a čtyřka je víceméně nostalgie, ale tohle je místy hororová, místy zatraceně zábavná jízdna Indyho a jeho přátel...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím. Mě příjde dvojka taková dospělejší

      Vymazat
  3. První tři filmy jsou podle mě dokonalé, nechápu to hodnocení kritiků, nejvíc se mi líbila Poslední křížová výprava.
    Ford je nenahraditelný, bez něj to nemůže být ono, přesto bych se ale na další film určitě podíval.

    OdpovědětVymazat
  4. bohužel, bez Forda nebude Indy nikdy Indy............. jinak jasně nejlepší je jednička..

    OdpovědětVymazat
  5. Jasně, jednička byla zjevení, ale upřímně, kdyby byl první Chrám zkázy a pak Dobyvatelé, možná by to bylo naopak :-) Ostatně v chronologii byl Chrám opravdu první :-)
    Trojka je taky parádní, ale chybí mi tam ta hravost, je taková dospělejší... U Dobyvatelů se mi moc nelíbí ten konec - Indy se nechá chytit bez boje s pancéřovou pěstí a pak jen pasivně přihlíží přivázaný u kůlu... to není jeho styl.. ve dvojce svou nepřátele ničí na etapy, až je pošle dolů z mostu, ve trojce musí projít třemi zkouškami...

    OdpovědětVymazat
  6. Mě se taky docela dost líbila dvojka.
    Nižší hodnocení má asi ze vzdálenější perspektivy, protože se tam klasicky nestupňoval příběh, ale zato při přímém sledování oceníte nepřetržitou akci a vtípky od začátku do konce.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.