čtvrtek 29. ledna 2015

TV RECENZE: Galavant - Muzikálová šílenost, kterou si zamilujete (nebo vás vůbec neosloví)

U nejpodivnějšího seriálu široko daleko si možná budete ťukat na čelo. Ale i tak se u něj pořádně pobavíte.

Už po zhlédnutí první upoutávky bylo jasné, že seriál Galavant stanice ABC bude hodně bizarní podívanou. A jak to tak bývá, podobné projekty neosloví všechny. Platí to i pro Galavanta. Ne každý ocení svérázný humor, který si utahuje z hrdinských příběhů, překrucuje různá klišé naruby a sází na záměrnou přepálenost. K tomu si přijdete ztřeštěné písničky, které mají chytlavé (a praštěné) texty a je vám asi jasné, že tohle je šálek kávy, na kterém se někteří stanou závislí a jiní mu nepřijdou na chuť.

Příběh o hrdinném Galavantovi (sympaťák Joshua Sasse), který přijde o svou životní lásku Madalenu (Mallory Jansen), když ji unese král Richard (Timothy Omundson), není zrovna spletitý a sám o sobě extrémně zajímavý, ale o to ani nešlo. Slouží jako spojovací linka pro hromadu hudebních čísel a vtipné scénky.

Obojího je docela dost, i když je pravda, že první polovina osmidílné první řady byla o něco svižnější, než ta druhá. Té občas dochází dech. Není to tak akutní, že by se divák u některé epizody vysloveně nudil, ale přibylo pár hluchých míst.

I přesto se ale u každého dílu dá slušně nasmát. Tedy, pokud vám podobný styl humor sedí. Ne každý ocení různé dvojsmysly, občas mírné vulgarismy a takzvané "WTF" momenty. Určitě bude dost těch, kteří si budou říkat, jestli tvůrcům nehráblo, když dali dohromady něco takového.

Ale i kdyby se vám zdejší humor nelíbil, tak je tu šance, že songy vás pobaví. Kromě toho, že jejich texty jsou opravdu vtipné, tak jsou písničky chytlavé a svižné. Ne, že by se všichni herci mohli ucházet o cenu Grammy, někteří z nich nemají až tak skvostnou hlasovou výbavu, ale i tak jsou pěvecké momenty zábavné a některé písně jsou bez přehánění geniální.

Velkolepá výprava není všechno

Zklamáni by mohli být ti, kteří čekají monumentální muzikálová čísla. Je zřejmé, že Galavant neměl kdovíjaký rozpočet, takže se odehrává jen na pár místech, pokud přijde čas na "davové" scény, tak se před kamerou prohání jen několik komparzistů a hudební čísla jsou také poměrně skromná, žádné skotačení desítek tanečníků a podobné výjevy.

Ale není to ani potřeba, hlavní jsou texty a návykové melodie, ne to, že na pozadí vybuchují ohňostroje a všude kolem skotačí prsaté slečny v kostýmech za tisíce dolarů.

Kromě hudební stránky a svérázného humoru, si pochvalu zaslouží i obsazení. Je jasné, že si herci natáčení užívali a nemají problém udělat si legraci i sami ze sebe. Pohodová atmosféra tak z obrazovky přímo čiší.

Joshua Sasse byl velmi dobrým castingovým rozhodnutím. Je charismatický, má sexappeal, ale současně mu vyhovují i komediální polohy. Navíc umí i zpívat. Zábavný je i Timothy Omundson, kterému role ztřeštěného krále dokonale sedla.

Ne každého asi okouzlí Mallory Jansen v roli Madaleny, protože je silně nesnesitelná, ale to byl účel, platí za hlavní záporačku.

Bonusem je pak několik zajímavých cameo rolí, těšit se tak můžete na Rickyho Gervaise, Antonyho Stewarta Heada nebo Rutgera Hauera.

Zmínit musím i Vinneho Jonese v roli pobočníka krále Richarda. Ten není typickým komediálním hercem (i když se v pár vtipných filmech objevil) a právě proto je jeho přítomnost zábavná.

Verdikt:

Je to ptákovina. To není tajemství a tvůrci se to vůbec nesnaží maskovat. Naopak, jsou pyšní na svérázný humor, svižné písničky s neodolatelnými texty a hromadu momentů, u kterých člověk kroutí hlavou, ale ve finále ho pobaví. Navíc tu máme sympatické obsazení v čele s Joshuou Sassem a několik zajímavých cameo rolí. Je pravda, že některé epizody jsou slabší, ale žádná se nedá označit jako vysloveně nudná. Prostě a jednoduše, Galavant je ztřeštěnou "jednuhubkou", která asi nesedne každému, ale ten, kdo ocení pořádnou dávku šílenosti, se u seriálu skvěle pobaví.

Hodnocení: 7/10

3 komentářů:

  1. jen se chci zeptat,, dlouho sem si nevšiml žebříčku sledovanosti.. děláte ho ještě a jen si nevšímám nebo jak to je? :D např. u tohoto seriálu by mě dost zajímalo jak to vypadá s jeho budoucností.. díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím nebylo řečeno, zda se dočkáme další řady. Sledovanost sama o sobě nebyla špatná, na to, že seriál běžel v mezisezóně, šlo o "náhradu" za Once Upon a Time a jde o dost svéráznou podívanou. Naděje tu je. Kolega Liška aktuálně nemá na žebříček sledovanosti čas a já bych ho také časově nezvládal.

      Vymazat
  2. Tak sledovat se to dá.
    Ale nechápu, že se něco tak levného vysílá na jedné z největších televizních stanic USA.
    Dovedu si představit, že by to jako svůj majsterštik mohla natočit i Česká televize.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.