středa 17. září 2014

TOP 11: Ikonické filmové hlášky (část druhá) - Naše nejoblíbenější fráze z českých filmů

Hlášky ze zahraničních filmů, na které nedáme dopustit, už jsme si probrali v samostatném článku a teď se podíváme do našich luhů a hájů. A máme se čím chlubit. Naše filmy možná nepřetékají hromadou speciálních efektů, explozemi a podobnými cukrbliky, ale pokud jde o hlášky, tak to strčíme zbytek světa do kapsy.


11. Vydrž Prťka, vydrž!

Kdo to řekl: Radek Převrátil (Václav Kopta)

Kde to řekl: Sněženky a machři (1982)

Sněženky a machři patří ke klasikám české komedie a zaznělo v nich několik hlášek, které se zapsaly do historie (dřepkins, pro příklad), ale naší srdcovkou je Vydrž Prťka, vydrž!. Fráze, která padla ve chvíli, kdy jeden z ústředních hrdinů volal svému ne zrovna oblíbenému lyžařskému instruktorovi, který jim "dělal do šťabajzny", jednoduše nezestárla ani 32 let od premiéry.



10. Jestli si ten fotbal neprosadíš, tak jsi u mě mrtvej muž...

Kdo to řekl: Děda (Josef Šebánek)

Kde to řekl: Ecce Homo Homolka (1969)

První díl oblíbené trilogie je některými označován jako "buranská komedie". Někdo to myslí v dobrém, někdo ve špatném, ale ať tak či tak, ve všech třech filmech najdeme legendární scény a samozřejmě i pár hlášek. Naše favoritka je pak "Jestli si ten fotbal neprosadíš, tak jsi u mě mrtvej muž...", pro kterou musí mít pochopení každý milovník sledování sportu.



9. Pepíno! Už toho máme dost! My taky! Matýsek se p*sral!

Kdo to řekl: Pepino (Cyril Křupala) a Josef (Pavel Nový)

Kde to řekli: S tebou mě baví svět (1983)

Ne všichni byli nadšení z toho, když byl film S tebou mě baví svět zvolen komedií století, ale i nespokojenci musí přiznat, že v zábavné komedii zaznělo několik legendárních frází (prdící hadi, bačkůrky). Je opravdu z čeho vybírat a my jsme sáhli po rozhovoru, který zazněl v kupé, když parta hlavních hrdinů míří se svými potomky na svou horskou chatu.



8. Čo bolo, to bolo, terazky som majorom.

Kdo to řekl: Major Haluška (Pavel Landovský)

Kde to řekl: Černí baroni (1992)

Satirická podívaná Černí baroni se chlubí spoustou nezapomenutelných postav, ale major Haluška mezi nimi prostě vyniká. Je to takový neškodný, ne úplně bystrý dobrák, který když něco řekne, tak to stojí za to. Ostatně, námi vybraná hláška je toho důkazem.



7. Ráno ho našli na pláži. Ležel tam jako vorvaň. Už se do něj pouštěli racci.

Kdo to řekl: matka Jolany (Eva Holubová)

Kde to řekla: Účastníci zájezdu (2006)

Když se partička Čechů vydá do Chorvatska, je jasné, že se dočkáme spousty okamžiků, na které se nezapomíná. Filmová verze knihy Michala Viewegha nabízí takových momentů několik. Jistě asi není moc těch, kteří si nepamatují to, co dělat s podšálky. A jen málokdo si také nevybaví hlášku, kterou jsme vybrali my.

6. Chčije a chčije.

Kdo to řekl: Děda Komárek (Josef Kemr)

Kde to řekl: Na samotě u lesa (1976)

Někdy není potřeba, aby kultovní hláška byla dlouhá. Prostě stačí pár slov (nebo vlastně jen jedno a zopakovat ho) k tomu, aby vznikla fráze, která se stane lidovou. Příkladem budiž stručné a jasné prohlášení dědy Komárka, které zaznělo Na samotě u lesa.



5. Proletáři všech zemí, vyližte si prd*l.

Kdo to řekl: Kraus (Jiří Kodet)

Kde to řekl: Pelíšky (1999)

Hodně jsme přemýšleli nad tím, kterou hlášku z Pelíšků zařadit do našeho žebříčku. Měli jsme několik kandidátů, mezi jinými třeba "Kde udělali soudruzi z NDR chybu?", ale nakonec u nás zvítězil rázný výkřik nevrlého Krause z okna, kterým dal jasně vědět, co si myslí o proletářích.



4. Jeď do Pelhřimova a prohlédni si krematorium, ať víš, do čeho jdeš.

Kdo to řekl: MUDr. Skružný (Rudolf Hrušínský)

Kde to řekl: Vesničko má středisková (1985)

Musíme se opakovat, ale i Vesnička má středisková je plná hlášek (na funkci rostlináře?) a vybrat jednu je úkol téměř nadlidský. Nám se to nakonec povedlo, ale bylo to těžké. Zvítězil u nás pan doktor Skružný a jeho svérázná rada pacientovi, kterého neustále něco bolí a někde ho píchá.



3. Ty mlč, ty tomu tak rozumíš... máš místo mozku z piva kostku.

Kdo to řekl: Škopková (Helena Růžičková)

Kde to řekla: Slunce, seno a pár facek (1989)

Ať už si o Zdeňku Troškovi myslíte cokoliv (a nebudeme si nic nalhávat, kritizovat jeho práci je běžná metoda, když chce člověk prezentovat to, že je filmový znalec, kterého nějaké lidové komedie neoslní), tak i ti největší antiTroškovci nemohou popírat, že trilogie Slunce, seno... obsahuje velké množství hlášek. Pro příklad "Smrdí ti nohy. Jdi si ho umejt," "Tati, bila tě taky někdy tvoje maminka. Ne, jen ta tvoje" nebo "Drž to pořádně nebo ti jednu fláknu! Se pobleju! "Aby ses nep*sral!" Nakonec jsme sáhli po "Máš místo mozku z piva kostku", ale dovolíme si tvrdit, že Slunce, seno... se řadí k favoritům, pokud jde o počet hlášek na jednu minutu stopáže.



2. Děláte machry a hajzl máte na chodbě.

Kdo to řekl: Bohuš (Bolek Polívka)

Kde to řekl: Dědictví aneb Kurvahošigutntág (1992)

Dědictví v množství hlášek zdatně konkuruje Troškově trilogii. V hořké komedii Věry Chytilové jich také byla spousta. Co takhle "Vaši p*ču jsem taky neviděl a věřím, že ju máte" nebo "Jak se to ty k*rvy šikmooké dozvěděly, že mám cihelnu?" Nakonec jsme sáhli po "Děláte machry a hajzl máte na chodbě" a to z prostého důvodu, v našem okolí jde o filmovou frázi, která padá velmi často.

1. Hliník se odstěhoval do Humpolce.

Kdo to řekl: Mužík (Zdeněk Srstka)

Kde to řekl: "Marečku, podejte mi pero!" (1976)

Možná je to zvláštní volba na první místo, ale prostě si nemůžeme pomoci, je to hláška, kterou máme s českou kinematografií neodmyslitelně spojenou a nedáme na ni dopustit. Obecně máme samozřejmě v oblibě celý film, ze kterého pochází a netřeba připomínat, že i v něm zazněla spousta bezva vět, ale tohle je jednoduše naše srdcovka.



Čestné zmínky

Hlášek, ze kterých je možno vybírat, je spousta a samozřejmě netřeba vysvětlovat (i když to kecáme, je třeba to vysvětlovat, protože pak je diskuse plná vzkazů jako "Proč jste neuvedli..." "Chybí mi tam..." "Jak jste mohli zapomenout na..." :)), že podobné žebříčky jsou silně subjektivní záležitostí. Nedostalo se tak na všechny ikonické fráze. V rychlosti tak uvedeme ještě pár dalších, ale jsme si vědomi toho, že je mnoho těch, které by si zmínku zasloužily.

Stěrače stírají, klakson troubí. (Vrchní, prchni!)

Vrať se do hrobu. (Vrať se do hrobu)

Nudíte se? Kupte si medvídka mývala. (Postřižiny)

Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným. (Rozmarné léto)

To zas bude v alejích nablito. (Slavnosti sněženek

A na řadě je samozřejmě obligátní otázka, která hláška z českých filmů je ta vaše nej?

11 komentářů:

  1. "Poruč a udělám třeba tmu..." - Byl jednou jeden král
    "jsem inženýr králík" - Vrchní prchni
    "Nežívíš, tak nepřepínej!" - Knoflíkáři (ale tam by se toho taky našlo víc :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Si myslim,ze kdyby jste meli delat top50 tak by jste tam naskladali nejlepsi ceske komedie a ani by se nemuseli filmy tak moc opakovat kolik hlasek v ceskych komediich kdy zaznelo...

    Vyber je to jiste skvely, za me 1*

    OdpovědětVymazat
  3. to je dost, žes nás vyvezl, dědku:-)... problém lidi v této republice je, že málo hulej:-) ...to je dobrá muzika. co to je? no, ty vole, ty seš úplně vyhulenej, to je česká státní hymna.....udělej tam značku. a čím asi? no drápem, jsi přece medvěd kodiak....není to tak dávno a už je to téměř všechno klasika. podle mě by nebyl problém udělat z hlášek i TOP 1000, čestina je krásný jazyk:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Co mně lezeš do snu?!

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem tajtrlik, ty si tajtrlik .. za prvně nevim co to je a za druhý mě to uráží:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Knoflíkáři- Nežereš maso, nepoznáš vtip.

    OdpovědětVymazat
  7. To je ale pěkná půdička, tady se mi to bude věšet...

    OdpovědětVymazat
  8. Nebudu tu kritizovat váš výběr, jak říkáte, jue to subjektivní a děláte obecně dobrou práci, ale minule u zahraničních filmů jste aspoň čestnou zmínku hlášce, která je jedna z nejznámějších a navíc v jedné z nej komedií dát mohli, ale holt nikdo není dokonalý

    OdpovědětVymazat
  9. A co Limonádový Joe? Co věta to klenot.

    OdpovědětVymazat
  10. se pobleju... aby ses nep*ral...
    .... že by pozdrav.....
    neboj se mé dítě.... já se nebojím, já jsem chytil tchoře....

    OdpovědětVymazat
  11. Čo bolo, to bolo, terazky som majorom - bych za filmovou hlášku nepovažoval :(

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.