úterý 11. listopadu 2014

TOP 6: Naše nejoblíbenější aktuálně běžící seriály o nadpřirozenu

Nadpřirozené seriály máme rádi. A proto nás těší, že jich není málo. Na druhou stranu, ne všechny jsou kvalitní. Tady je šestice těch, které nám přirostly k srdci nejvíce.

Jedno upozornění, jedná se o seriály, které aktuálně běží nebo je jisté, že se v následujících měsících dočkají další řady.

6. Constantine

Hodnocení ČSFD: 68 %
Hodnocení IMDb: 7,7/10
Hodnocení Metacritics: 53 %
Recenze

Seriálová verze drsného komiksu Hellblazer by se měla podle tvůrců více přiblížit předloze více než film z roku 2005. Zatím máme za sebou jen pár epizod, ale už ty ukázaly, že to není daleko od pravdy. Určitou kontroverzi sice vyvolalo, že Constantine by v televizní mutaci neměl být bisexuální, ale upřímně, sexuální orientace pro nás není zase tak důležitá. Více nás zajímá temná atmosféra, sympatické obsazení, fajn zápletky a slušné triky. A vypadá to, že vším by (i když zápletky by ještě nějakou péči potřebovaly) mohl Constantine disponovat.

5. The Originals

Hodnocení ČSFD: 77 %
Hodnocení IMDb: 8,6/10
Hodnocení Metacritics: 52 %
Recenze

The Originals přišli právě včas. Co si budeme povídat, Upíří deníky trošku ztrácejí dech. A spin-off, který se věnuje rodině původních upírů má velký potenciál. Ten v první řadě nebyl úplně využit, především proto, že se scenáristé utrhli ze řetězu a házeli na diváka jednu zápletku přes druhou, ale u druhé sezóny se zřejmě uklidnili a děj už není tak zběsilý. Přetahování čarodějek, upírů a vlkodlaků o New Orleans je tak zábavnou podívanou, která se nebojí černého humoru, ale ani poctivé porce brutality.

4. Penny Dreadful

Hodnocení ČSFD: 77 %
Hodnocení IMDb: 8,3/10
Hodnocení Metacritics: 71 %
Recenze

Penny Dreadful má jedno pořádné eso v rukávu a to velmi působivé obsazení. Právě to je hlavním pilířem, na kterém hororový projekt z Anglie devatenáctého století stojí a to pevně. Samozřejmě má i jiné klady, ať už atmosféru nebo určitou míru bizarnosti. Je sice pravda, že příběh je občas trošku nekonzistentní, ale přesto je Penny Dreadful mysteriózním seriálem, který stojí za zhlédnutí. A ne, není to jen proto, že Eva Green ukázala prsa.

3. Vlčí mládě

Hodnocení ČSFD: 75 %
Hodnocení IMDb: 7,8/10
Hodnocení Metacritics: 61 %
Recenze

Nikdy bychom nečekali, že stanice MTV přijde se seriálem, který bude temný, krvavý a docela mrazivý. Pořád tu máme partu puberťáků, ale nejsou to otravní teenageři. Naopak, jde o fajnovou grupu lidí, kterou si rychle oblíbíte. Rozhodně musíme ocenit i kvalitativně vzestupnou tendenci, protože zatímco první řada byla dobrá, druhá lepší a třetí skvostná. Čtvrtá sice nebyla tak skvělá jako třetí, ale pořád jde o vysoký nadprůměr. Vlčí mládě je bezpochyby jedním z nejlepších projektů o vlkodlacích (ať už ve srovnání s televizní nebo filmovou konkurencí), která se za poslední roky objevila.

2. Ospalá díra

Hodnocení ČSFD: 71 %
Hodnocení IMDb: 7,7/10
Hodnocení Metacritics: 64 %
Recenze

Když jsme viděli trailer, ťukali jsme si na čelo. Bezhlavý jezdec s kulometem? No to snad nemohou tvůrci myslet vážně. Mysleli (i když ne tak úplně, seriál je protknut nadhledem) a udělali dobře. Lenu Wisemanovi a jeho spolupracovníkům se podařilo zasadit klasickou legendu o bezhlavém jezdci do současnosti tak, aby vše fungovalo jak má. Do hlavních rolí přizvali herce, mezi kterými funguje chemie na výbornou (Tom Mison je hodně velký sympaťák), přidali hororový nádech, slušně rozpracované zápletky a mytologii a vyšla nám z toho podívaná s rychlým spádem a překvapivě dobře fungujícím scénářem.

1. Lovci duchů

Hodnocení ČSFD: 80 %
Hodnocení IMDb: 8,7/10
Hodnocení Metacritics: 59 %

První místo asi není žádným velkým překvapením. Bratři Winchesterové jsou s námi už deset řad a pořád mají co nabídnout. Nebudeme lhát, v poslední době se nemůžeme zbavit pocitu, že scenáristé až příliš často recyklují už viděné zápletky, ale pořád nás Lovci duchů baví. Stále jde o svižný seriál s neodolatelným duem hlavních hrdinů, nezapomenutelnými vedlejšími postavami a více než malou porcí humoru. Čas od času nechybí ani hororový nádech, takže Lovci duchů jsou prostě sázkou na jistotu pro milovníky nadpřirozena.

Který nadpřirozený seriál je vaším favoritem?

10 komentářů:

  1. Za mě teda ještě Once upon a time a Outlander, i když tam je to nadpřirozeno jen tak okrajově zatím... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě bych zařadil Grimma a Once upon a time. Oba seriály jsou oddechové, co je velice osvěžující, když se na nás všude snaášejí jen mrazivá "Dramata", která už mnohdy nemají co nabídnout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Once Upon a Time mám moc rád, ale pro žebříček je moc pohádkový a Grimm mě úplně nechytl, abych se přiznal.

      Vymazat
  3. Tak vidím tady Origins a Vlčí mládě, takže "horrové" seriály pro děvčata. A marně tady hledám AHS...Myslím, že to je momentálně špička, co se týče horroru na seriálové scéně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych tedy tak výrazně brutální záležitosti jako The Originals a Teen Wolf za "seriály pro děvčata" neoznačil, ale budiž. American Horror Story tu nefiguruje proto, že v aktuální řadě moc nadpřirozena není (pokud pominu dvojitou epizodu z Halloweenu). Až přijde na řadu hororový žebříček, na AHS také dojde.

      Vymazat
    2. Nevím jak vy, ale holky co znám nekoukají na nějaké seriály typu "Sex ve městě" ale právě na Upíří deníky, Teen Wolf hlavně, PLL, AHS, Arrow a SH ... Což mi nepřijdou jako nějaké slaďáky...

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  4. Já bych tam rozhodně zařadil The Walking Dead. A zařadil bych ho do TOP 6, i kdyby zde nebylo to omezení nadpřirozenem :)

    OdpovědětVymazat
  5. supernatural mozem stale aj ked uz to ma svoje vyhrady, AHS skoda ze tu nie je, podla mna kazda seria je THE BEST

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.