středa 2. července 2014

TV RECENZE: Penny Dreadful - Působivý hororový seriál sází na herecké výkony, mrazivou atmosféru i legendární literární postavy

Špičkově obsazený seriál s hororovým nádechem je těžké popsat. Je zvláštní, možná až bizarní, ale především je povedený.

Penny Dreadful našel inspiraci pro svůj název u tak trochu brakových knih, které se objevovaly v devatenáctém století v Anglii a právě do této doby je projekt Johna Logana, spoluscenáristy Gladiátora (2000), zasazen.

Daná éra je divákovi prezentována tak, jak se dá čekat. Temná a deprimující. A nejen díky tomu, že slunce příliš nesvítí a většina lidí nežije zrovna v blahobytu, ale také z důvodu toho, že se ve stínech prohánějí různá monstra.

Jedno z nich uneslo dívku jménem Mina (Olivia Llewellyn) a její otec, dobrodruh Sir Malcom Murray (Timothly Dalton) to samozřejmě nehodlá nechat jen tak. S hledáním dcery mu pomáhají médium Vanessa Ives (Eva Green), americký střelec Ethan Chandler (Josh Harnett), Victor Frankenstein (Harry Treadaway) a Malcolmův dlouholetý společník Sembene (Danny Sapani).

Pátrání po Mině je sice hlavní dějovou linií, ale je rozvíjena velmi pomalým tempem. Příběh je poměrně rozvláčný, nikam se příliš nežene a v některých z osmi epizod první řady je mu věnováno jen minimum pozornosti.

Není to vysloveně chyba, jen není úplně obvyklé, že je nosná zápletka zpracována tímto způsobem, kdy se posouvá kupředu šnečím tempem. To ale neznamená, že se v jednotlivých dílech nic zajímavé neděje.

Jsou více rozvíjeny osudy většiny zmíněných postav a do děje vstupují i další, jako je například nestárnoucí Dorian Gray (Reeve Carney) nebo prostitutka Brona Croft (Billie Piper). Jejich příběhy se proplétají a odhalujeme více z jejich života.

Páté kolo u vozu?

I když neplatí to úplně pro všechny. Takový Sembene moc prostoru nedostane a například Ethan Chandler sice ano, ale často jsme měli pocit, že je tu prostě navíc a na dění nemá žádný větší vliv. Více nás jeho postava zaujala až ve finále.

Nebyli jsme ani úplně spokojeni s rozuzlením příběhových linek některých dalších osob. Například ta, která se týká Doriana Graye byla na náš vkus ukončena docela rychle a přišla nám skoro odbytá.

Scenáristé se snažili, aby osudy jednotlivých "hrdinů" působily jako dílky jedné skládačky a to se jim povedlo jen částečně. Děj není úplně kompaktní, ony dílky k sobě nepasují úplně dokonale.

Měli jsme tak dojem, že sice sledujeme příběhy, které se odehrávají v jednom universu, ale ne, že tvoří jeden skvěle fungující celek.

Ale zase budiž tvůrcům přičteno k dobru, že většina postav prožívá události, které jsou pro diváka lákavé.

Herci září

Velký vliv na to mají i herečtí představitelé. Určitě jste si všimli, že castingoví pracovníci nic nepodcenili a přizvali talentované osobnosti. Seriál se chlubí působivým obsazením, kterému dominuje Eva Green.

Nebudeme skrývat, že jde o herečku, která nám není dvakrát sympatická, ale ani to nám nebrání v tom, abychom přiznali, že její výkon byl vynikající. I většina ostatních odvádí skvělou práci. A bylo to nutné, protože postavy jsou nosnými pilíři seriálu.

Jejich monology i dialogy jsou natolik strhující (ať už po herecké či obsahové stránce), že seriál napjatě sledujete bez ohledu na to, co už jsme zmínili a to pomalé tempo.

Penny Dreadful spadá do hororového žánru, takže dojde i na několik úmrtí a některé výjevy jsou hodně brutální. Seriál vysílala kabelová stanice Showtime, takže si autoři nemuseli lámat hlavu s brutalitou a také nahotou, které je přítomno také dost (ano, Eva Green zase předvede své křivky).

Je tu několik okamžiků, které mohou být pro někoho až moc (například sex s krev kašlající ženou), ale přesto, že na první pohled se může zdát, že jsou samoúčelné, tak možná v rámci děje nehrají až tak velkou roli, ale rozhodně pomáhají posilovat nádech bizarnosti.

Verdikt:

Působivě obsazený hororový seriál nesází na rychlý spád, představuje jiné klady a to zajímavé a dobře zahrané hlavní i vedlejší postavy, intenzivní atmosféru a velkou míru bizarnosti. Penny Dreadful je projektem, který si těžko s něčím spletete. A to je pochvala. Naopak, trochu kritiky si zaslouží scénář, díky kterému se zdá, že osudy jednotlivých hrdinů jsou spíše samostatné příběhy než součásti jednoho dobře fungujícího celku.

Hodnocení: 9/10

1 komentářů:

  1. naprosto s touto recenzí souhlasím...obsazení je vynikající, tedy až na první Frankensteinovo monstrum, to mi příšerně lezlo na nervy...jenom mě trochu zklamala poslední epizoda...trochu jsem čekala větší show...

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.