neděle 14. září 2014

TV RECENZE: Teen Wolf/Vlčí mládě 4 - Stále jedna z nejlepších podívaných s nadpřirozenými bytostmi na obrazovkách

Vlčí mládě máme rádi a čtvrtá řada na tom nic nezměnila.

Kdyby nám před pár lety někdo řekl, že budeme nadšení ze seriálu o vlkodlacích, který produkuje MTV, asi bychom se mu vysmáli do obličeje. Kdo by ostatně čekal, že stanice, která se zaměřuje na střelené reality show a hudební videa vyšle do světa podívanou, ve které sice sledujeme osudy pubescentů, ale je nekompromisně brutální, překvapivě temná, ale také se chlubí fungujícím humorem? My ne. Ale spletli jsme se.

Předchozí třetí řada (recenze), která byla rozdělena na dvě poloviny po dvanácti dílech, náš omyl jen potvrdila. Byla prostě vynikající. A jelikož má seriál kvalitativně vzestupnou tendenci, tak naše očekávání od čtvrté řady byla vysoká.

Aktuálně skončená sezóna má sice jen 12 dílů, ale nabídla námět, kterému my rozhodně neodoláme. Hlavní dějová linie byla vystavěna na tom, že tajemná osoba sestavila seznam nadpřirozených jedinců za jejichž zabití nabízí velice štědrou odměnu. To samozřejmě představuje pro hlavní hrdiny problém, většina z nich na seznamu figuruje.

Je to tématika, ze které se dá vytěžit hodně a Vlčímu mláděti se to také daří. Ne sice stoprocentně, určité rezervy tam jsou (na náš vkus byla tato dějová linka ukončena moc rychle), ale jak se dalo očekávat, scenáristé si se zápletkou pěkně pohráli, zkomplikovali ji, připravili několik zvratů a pěkně do ní zakomponovali minulost některých postav.

Je potěšují, že autoři nesázejí na přímočarý příběh, ale někdy to na náš vkus malinko přehánějí a není zase tak výjimečné, že se člověk trošku ztrácí. Především proto, že scenáristických smyček je docela velké množství a je také nutné si pamatovat i zdánlivě nedůležité události, které se odehrály před X díly.

Přesto jsme ale s nápadem vsadit na "seznam smrti" byli spokojení a jeho realizace nebyla vůbec špatná.

Pikantní mexická příchuť

Ale tahle zápletka nebyla jedinou nosnou. Byla tu ještě jedna, která se týká návratu Kate Argent (Jill Wagner), ze které se nejen stala Nagual (panterdlak), ale také dokáže kontrolovat téměř neporazitelné bytosti zvané Berserkové.

Jill máme moc rádi a za její návrat jsme rádi. A její Kate je skvělý záporák. Ovšem, její dějová linie, která byla silně spjata s Mexikem a tamějším chrámem, byla často upozaděná díky seznamu smrti. Někdy se tak pořádně neřešila několik epizod, aby se jí vzápětí věnovala velká pozornost a dokonce celé finále se týká právě jí a plánů, které má se Scottem (Tyler Posey). Ocenili bychom, kdyby se tato zápletka rozvíjela napříč více díly a ne, že se pár epizod řeší, pak skoro vůbec, pak zase ano. A menší výtka míří k tomu, jak rychle se Scott s tím, co mu Kate provedla, vypořádá.

Preferovali bychom styl, který byl zvolen u třetí řady, kdy každá polovina měla jinou dějovou zápletku. Takhle napěchovat dvě příběhové linie, které jsou vcelku komplikované, do 12 epizod může být dost matoucí.

Tohle scenáristé mírně podcenili, ale zase pochválit je můžeme za to, že se jim vcelku dobře podařilo začlenit nováčky. Ať ty úplné, jako je Liam (Dylan Sprayberry), tak ty, které už jsme sice viděli, ale ve čtvrté řadě povýšili z vedlejších postav na hlavní.

Chtělo by to ještě špetku dramatičnosti

Třetí řada nás potěšila tím, že velmi často sázela na nádech thrilleru a ani čtvrtá se tomu nevyhýbá. Není tu ale tolik mrazivých scén, jako v předchozí sezóně, což je škoda. Několik jich tu je a jsou atmosférické, ale jednoduše nás třetí řada příliš namlsala a jelikož ta následující v tomto ohledu trochu sundala nohu z plynu, byli jsme malinko rozčarování.

Nechápejte to tak, že by se z Vlčího mláděte vyklubalo to, čeho jsme se na počátku obávali, přeslazená nadpřirozená romance pro teenagery. To určitě ne, ale čtvrtá řada bylo o něco méně dramatická, než ta předchozí a to je škoda.

Co se nezměnilo, je kvalitní soundtrack. To se samozřejmě od MTV dá očekávat, ale zase je ocenění hodné, že nesází na příliš "profláklá" jména, ale volí méně známé, ale zajímavé songy.

Verdikt:

Čtvrtá řada to neměla lehké, třetí byla skvostná a tak se od další očekávalo hodně. Zklamáni rozhodně nejsme, čtvrtá řada pobaví, dobře pracuje s nováčky i "starou" partou, sází na zajímavé zápletky, ale pár výhrad bychom měli. Jedna z hlavních dějových linií by mohla být zpracována o něco lépe. Kdyby jí byla věnována pozornost ve více epizodách, bylo by to pro dobro věci. Také bychom nebyli proti tomu, aby byla atmosféra ještě o něco hutnější. Ovšem, k žádnému extrémnímu kvalitativnímu propadu nedošlo. Jen se nepodařilo dosáhnout laťky nastavené třetí řadou, která byla vynikající. Ale pořád se držíme ve vysokém nadprůměru.

Hodnocení: 7/10

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.