sobota 25. ledna 2014

Recenze: Sleepy Hollow – Jedna z nejlepších seriálových novinek sezóny


Pořádných fantasy projektů není nikdy dost a tenhle se opravdu povedl. Zajímavá mytologie, skvěle fungující chemie mezi ústřední dvojicí, zábavný humor a ještě něco navíc.

Přiznáváme se, že když jsme zhlédli trailer k novince Sleepy Hollow, za níž stojí proslulé scenáristické duo Alex Kurtzman a RobertoOrci (spoluscenáristé Star Trek: Do temnoty), Phillips Iscove a Len Wiseman (Underworld), nebyli jsme zrovna nadšení, respektive jsme byli dost vyděšení, co z toho vyleze. On bezhlavý jezdec s kulometem v ruce určité obavy vyvolá.
Do sledování jsme se tak pouštěli s větší než malou dávkou nedůvěrou, ale velmi brzy se ukázalo, že byla zbytečná. Ze Sleepy Hollow se totiž vyklubala hodně chytlavá fantasy záležitost líznutá (byť mírně) hororem, která během svých třinácti epizod dokáže skvěle pobavit.

Příběh začíná v roce 1781, kdy Ichabod Crane (skvělý Tom Mison) poměří na bojišti síly s vojákem, z něhož se vyklube jeden z jezdců apokalypsy. Ichabodovi se podaří utnout mu hlavu, ale současně je při tom smrtelně zraněn. Jeho žena Katrina (Katia Winter) ho ale s pomocí magie uchrání před skonem a uloží ho k dlouhému spánku. Velmi dlouhému, Crane se probere až v současnosti. Jeho průvodkyní novým světem se mu stane policistka Abbie (Nicole Beharie). Ale jejich setkání není náhodou, společně jsou předurčeni k tomu, aby zastavili démona Molocha, který hodlá přivolat na lidstvo apokalypsu.
Možná ne úplně originální námět, ale současně dostatečně bohatý materiál, aby na něm mohla být vystavěna fungující mytologie a to se scenáristům seriálu více než slušně daří. Zajímavě pracují s veleznámými příběhy, náboženskými tématy, okultismem a poskytují i svérázný pohled na americkou historii (často skrze povedené flashbacky). A přestože se to v určitých momentech může zdát docela zmatené, ve své podstatě to nakonec dává více méně smysl.

Příběh plný démonických bytostí, čarodějnic, proroctví a dalších aspektů mé své kouzlo a umí být docela temný. Ale aby to nebylo zase tak vážné, určité odlehčení nabízí nejen špičkování mezi Abbie a Ichabodem, ale také jeho vyrovnávaní se s životem ve světě, který nezná.

Tom válí

Tvůrci naštěstí netlačí příliš na pilu, jednotlivé gagy vyplývají ze situací přirozeně a v 99 % jsou opravdu vtipné a scenáristé si skrze Ichabodovy komentáře rádi rýpnou do novodobých poměrů a jsou to rýpnutí na jednu stranu zábavná, na tu druhou hodně trefná.
Sleepy Hollow se nesnaží být komediálním projektem, ovšem hlavní postavy nejsou suchaři, takže proč by občas nepronesly něco zábavného. Ale ve svém jádru je seriál fantasy dramatem s místy docela příjemně mrazivou atmosférou. Možná by nebylo špatným nápadem zintenzivnit hororový nádech, ale není to vysloveně potřeba.
Pozitivem, které prostě musí být zmíněno, je chemie mezi Ichaboldem a Abbie. Ne ve smyslu sexuálním, ale přátelském, kdy si ze sebe oba rádi dělají legraci, ale současně je očividně pojí silné kamarádské pouto. Trošku doufáme, že z nich v další řadě nebudou chtít scenáristé udělat milostný pár, protože by to změnila jejich vztah a to by nás mrzelo.
Šťastnou ruku měli castingoví pracovníci, protože Tom Mison je chodicí reklama na charisma, ideální představitel gentlemana z osmnáctého století. K postavě Abbie si možná někteří budou hledat cestu déle, ale Nicole Beharie je sympatická slečna a hraje dobře.
Sympatická je i Katia Winter, to bezesporu, ale její postava Katriny občas působí v příběh malinko navíc, někdy se zdá, že je docela zbytečná a vypadá to, že scenáristé horce těžce hledají důvod, proč by se měla v dané epizodě objevit.
Něco podobného platí i pro postavu kapitána Franka Irvinga (Orlando Jones). Narazíte na díly, kde sehraje podstatnou roli, ale také na několik epizod, ve kterých sice je, ale kdyby nebyl, asi se nic nestane a málokdo si toho zřejmě všimne.
Důležitost Katriny se díky finále první řady změní, ale na postavě Franka by si měli tvůrci ještě máknout, aby měl v další sezóně důležité roli v ději.
Verdikt:
Od Sleepy Hollow jsme nečekali nic moc, ale nakonec jsme dostali pořádnou porci poctivé fantasy zábavy se sympatickým hereckým obsazením, zajímavou mytologií a trefným humorem. Ano, tvůrci by mohli ještě zapracovat na některých postavách, ale jinak nemáme větších výtek (vyjma pár nepovedených triků) a s klidem označíme seriál za jednu z nejlepších novinek této seriálové sezóny.
Hodnocení: 8/10

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.