úterý 21. října 2014

Test seriálů 2014/2015: Marry Me - Říkáme této komediální novince ano?


Nebo raději dáme přednost vtipnější milence?


Základní informace


Název: Marry Me
Datum premiéry: 14. října 2014
Žánr: komedie
Stanice: NBC

Kdo za tím stojí?


O co jde?

Annie a Jake jsou spolu už několik let, Jake se zatím ale neodhodlal k žádosti o ruku. Po dovolené v Mexiku se k tomu sice chystá, ale Annie to pokazí.

Klady

Hudba. Jediný větší klad pilotního dílu. Bez té příjemné podkresové muziky bych zřejmě dvacetiminutový díl vzdal někde v polovině.

Zápory

Nepříjemní herci. Netušil jsem, že jde poskládat tak nesympatické a odpuzující obsazení, ale Marry Me mě přesvědčilo o tom, že to jde. Ken Marino ještě ujde, ze všech zúčastněných je nejnormálnější, ačkoli jeho postava je kvůli nedostatku vtipného materiálu nudná. Casey Wilson má být hlavní hvězdou, což nám tvůrci neustále strkají pod nos i tím, že jí napsali "nejlepší gagy" z pilotu. Bohužel kombinace pitvoření, padání, vřískání a nepřirozenosti jaksi není vtipná. Kdo by to byl řekl, že? Nepomáhá ani zbytek herců. Všichni do jednoho jsou nepříjemní. Ale úplně všichni! Není tam ani jedna postava, kterou byste nechtěli praštit do nosu. A to už je co říct.
Trapnost. Celý pilot sází na trapný humor. Vše jde na sílu do nucené trapnosti, dialogy jsou škrobené, vtipy naroubované a přednes herců tomu nepomáhá.

Sledovat či nesledovat?

Ne.

Verdikt

Nechápu, proč se Američanům líbí podobné komedie - plné nesympatických herců, trapných vtipů a sázející na trapné charaktery a jejich trapné nehody. Marry Me za vaši pozornost nestojí. Je jen škoda, že daleko příjemnější komedie nemají taková čísla jako tento provar. Nejspíš si ale budeme muset zvyknout na to, že na sílu tlačené vtipy a trapnost budou vždy na americkém trhu bodovat. Stačí se podívat na Dva a půl chlapa.

Hodnocení: 1/10



Říkáte Marry Me ano či ne?

9 komentářů:

  1. Dva a půl chlapa je super

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tady se spíš zastanu tvzoňácké recenze s úplně opačným hodnocením. Komu se líbilo Happy Endings, tomu by se mělo líbit tohle. Trapné mi to nepřišlo, hlavně jsem měl radost, že to nebylo sladkobolně dojemné jak často takovéhle typy sitkomů mají.

    Nemáte v plánu někdy test rozšířit na víc než jen jeden díl? Chápu, že diváka má nalákat hlavně pilotní díl, ale přesto je to "Test seriálů", ne "Test pilotních dílů". Neříkám, že máte nakoukávat celou sérii, když vás to prostě nebaví. Něco jako druhá šance po nepřesvědčivém začátku a pak se to najde a rozjede, případně prověření, jestli seriál po několika dílech dokázal udržet laťku a nesklouznul k opakování stejné šablony pořád dokola a tím na zábavnosti rychle ztrácí.

    OdpovědětVymazat
  3. Takhle si brát do huby Dva a půl chlapa ...

    OdpovědětVymazat
  4. Tak ne že by to byl kdovíjak zázračný seriál, ale tohle mi přijde jako přehnané... Viděl jsem, pobavil jsem se a byť to bude na mém seznamu seriálů na prvním místě v případných škrtech, tak se podívám i příště.
    Ale je třeba brát, že je to názor jen jednoho člověka, což je možná škoda, že tu konečný verdikt nepíše víc lidí. Nicméně pořád to tu čtu, jako takový základní přehled se to hodí a dá se tak předejít spoustě věcem, které vážně nemá smysl sledovat nebo objevit něco co za to stojí (letos třeba Manhattan Love Story)
    Ale poznámka o Dva a půl chlapa je vtipná, když vezmu jak dlouho to běží a že každému musí být jasné, že si to dělá srandu samo ze sebe :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Liško, zapni si raději Vinaře. Gorillu jsem přestal pravidelně číst, když se začala psaní recenzí věnovat tato osoba. Občas to ze zvyku proběhnu, zejména proto, že se v poslední době hodnocení novinek často liší. Chápu, že každý má jiný vkus, ale u recenzenta bych očekával nějaký rozhled. Zde je evidentní, že nemá "dostatečně nakoukáno", aby se vyhnul povrchních recenzím. Je to již x-tý případ. Dosud jsem se nevyjadřoval, jelikož nejlepší formou je napsat pod článek vlastní recenzi, na což nemám dostatek času, náladu a nyní ani češtinářskou kvalitu. Zde mi to již po letech nedalo. Recenze seriálu je výplod ignorantství. Díl jsem viděl, žádný zázrak, moc to nezaujalo, mohlo to být lepší. Ale...kdo je seznámen s výkony Kena např. v Party Down, Eastbound and Down a Casey z Happy Endings a různých hostovaček, tak má představu, jakým směrem se může seriál dále ubírat. Dle mne se to zlepší. Scénář může být horší, ale osobnosti herců se projeví. V těchto případech je to často více o postavách než o ději. Jako příklad se dá uvést např. Cougar Town, první řada Office US. Momentálně si nevybavuji sitcom, který by byl extrémně tragický (1/10) i za účasti osobitých herců, kteří jsou často obsazováni do podobného typu rolí (Tyler Labine je specifický případ, tam nemá kvalitu obsah). Zdejší hodnocení tomu však napovídá. Hodnotit seriál po prvním díle je v této době téměř nutné, kvantita je velká a notebook má téměř každý. Můj názor však je, že by k tomu měl recenzent přistupovat s nadhledem, zkušenostmi. Případně si zjistit základní podrobnosti o obsazení, scénáristovi, producentovi a nejlépe to konzultovat s někým, kdo se v obsazení lépe orientuje. Čtení zdejších článků je dobrovolné, bezplatné. Ale pokud bych měl někomu něco doporučovat, hanba by mne fackovala za některé výtvory pana Lišky. Nevíš, nepiš. Smysl pro humor má každý jiný, sympatie k hercům rovněž. Neobhajuji konkrétně tento seriál, ovšem takto podaná recenze je diletantství a bohužel to některé lidi negativně ovlivní. Kdo zná, přesvědčí se sám, případně vytrvá. Kdo nezná, může mít názor jako pan Liška nebo to odloží na později. Kvalitu je možné docenit až v momentě, kdy má dostatečnou znalost herců, scénaristy případně specifického zaměření. Psát na tomto webu recenze pro diváky, kteří toho znají minimum, mi příjde mírně zcestné. Mohu se mýlit, avšak na základě toho má podle mne seriál (pro mírně pokročilé) výhled do budoucna 6/10, potenciálně max. 7/10 po seznámení s postavami a v případě zlepšení scénáře. (Nepříliš reálné, ale dobrých seriálů, které se pár dílů hledají, je více) Lepší to asi nebude. Nejspíše nás čekají pouze 1-2 řady. Možná by nebylo od věci pod recenze připsat krátký názor p. Lysého (jiného recenzenta) nebo přidat čtenářskou anketu s hodnocením po prvním díle/více dílech. Někdo si to pustí hned, někdo se k tomu dostane za půl roku. V tu dobu může být hodnocení 1/10 ještě větší nesmysl než nyní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přehled o všech scenáristech, hercích, režisérech atd. a o jejich celoživotní práci nemá nikdo. Není to zdaleka možné. Přesto si myslím, že mám docela velký přehled. Tento typ humoru skutečně není můj šálek čaje. Nemám rád traný humor nahuštěný v celém pilotu. Přesto se k tomu snažím přistupovat objektivně, pokud to není tak nudné a trapné, že se to nedá ani dokoukat. Pak už jdu do špatných čísel.

      Tady vážně nebylo nic vtipného. Ti zmiňovaní Vinaři alespoň bodují hereckou elitou, skvělými exteriéry a občas docela vtipným scénářem. V Marry Me se mám smát čemu? V traileru vyklopenou skoro celou scénu zmrveného zasnoubení jsem už jen odzíval. Hysterický výlev Casey nebyl vtipný, byl nesmírně otravný. Flashback se seznámením je předvídatelný jako infarkt u nejtlustšího muže světa. Haha, vyhodí do koše jídlo, protože ho pomluví. Hahaha, ona si ho přitom objednala. Afektovaní gayové s již docela omletým gagem "čí to asi bude, to bílé dítě, když jeden z nás je černoch" jsou napsaní přesně podle škatulek. Vousatý a obézní kámoš s rádoby cool hláškami mě trochu pobavil jen tím: "Já jsem tvůj otec.", ničím jiným. Práci tvůrců i herců trochu znám, tohle nepatří ani k průměru, který obvykle produkují. O trapné tchýni a zpívání v autě, které bylo okopčené z HIMYM (kde bylo stonásobně vtipnější), mě taky ze židle nesrazilo. Zpackané námluvy v práci, zaháknutí šatů - muhahahaha. Ne, vtipné to prostě není. Ani nadhled mi nepomohl.

      Na druhou stranu na internetu je spousta recenzentů s různými názory. Třeba na dobře odvedenou parodii na telenovely Jane The Virgin v Česku každý kritizuje, ale přitom se jedná o kvalitně odvedenou práci uvědomující si všechna telenovelová klišé a skvěle je využívá ve svůj prospěch.

      Humor v Marry Me sedne jen někomu, herci jsou k tomu vybraní účelově, všichni od nich čekají pitvoření a vytváření trapnosti. Mně se to zkrátka nelíbí, díl mě nudil. Neříkám, že se to nemůže zlepšit. Proto tu děláme i recenze celých sérií. Pokud na konci řady zjistím, že jsem byl tupým ignorantem, klidně se omluvím a napravím to v hodnocení. Třeba už teď bych z hodnocení pilotu Gothamu po čtyřech epizodách dva body ubral. A to platí téměř pro všechny seriály. Hodnocení na konci řady bude jiné.

      Vymazat
    2. Přesvědčovat druhé o vlastním názoru je zbytečná věc. Nechci plýtvat časem, takže doplním pouze fakta.
      Udělat si obrázek o producentovi, scénáristovi, režisérovi a hlavních rolích, je přes IMDB otázka 3 minut. Pokud o tématu nevím absolutně nic, tak o něco déle. Konkrétně u Marry Me je tato informace značně vypovídající pro všechny, kteří v posledních 5 letech viděli pár major sitcomů. Researchem by měla začínat každá recenze, zvlášť u toho, s čím není autor obeznámen.
      Slouží k tomu odkaz Full cast. (Zde je již zodpovězena otázka, proč budou některé postavy v Marry Me záměrně otravné nebo trapné)
      Určitá skupina scénáristů, režisérů, herců má trvalou kvalitu. Je to zřejmé stejně tak, jako že další Fincher nebude v kvalitě Babovřesk. Příkladem Bill Lawrence.
      Trapný humor je špička Tv zábavy, v určité formě je obsažen ve většině top komediálních výtvorů. Stačí si zběžně projít obecně uznávaný žebříček nejlepších seriálů. Je určitá skupina, které nesedí nebo jej nechápe, velmi často jsou to diváci telenovel. Naprostá špička je v tomto ohledu britská TV produkce od sitcomů až po TV shows, která je kvalitou a profesionálním zpracováním o dva levely na zbytkem světové produkce. Trapný humor je zde určen majoritě, není to záležitost pár vyvolených. Trapný a zmíněný nevtipný humor je diametrální rozdíl, který průměrně inteligentní jedinec rozpozná.

      Vinaři - očekávaná návaznost na Bobule 1 se značně nepovedla. Největším mínusem je scénář, který prakticky neexistuje. Zápletky nemohl vymyslet duševně zdravý člověk. Stejné fiasko jako Marta a Věra. Kolečko má extrémní vykyvy kvality navozující paralelu se zdejšími recenzemi Vinařů a Marry Me. Stejný fail jako scénář je rovněž neznámý jazyk, který se tam hovoří. Mj. mne donutil vypnout to za 4 minuty. Kvůli silné nespavosti jsem se po pár hodinách k seriálu vrátil.
      Herecké obsazení je zajímavé z důvodu, že aktuální české filmy se s těmito herci netočí. TV produkce typu Ordinace,Ulice,Doktoři kde tuším účinkuje Navrátil nebo Postránecký, nemohu posoudit. Tupý a nesmyslný scénář odsuzuje herce k pouhému recitovaní replik bez možnosti osobního přídavku, extrémně zjevné je to u Postráneckého a Čermáka. Příběhový význam rolí viz. farář Liška je bezvýznamný a herce vysokého formátu naprosto nevyužívá a zabíjí, stejně jako to bylo v případě Marty a Věry. Scénář dělá z herce idioty, takže u mladého osazenstva nelze ani poznat, zda jsou to dřeva z donucení. Přirozeně působí přicmrndávači Matonoha s Navrátilem, kteří z toho zázrakem vyšli poměrně dobře. Obětí sénáře, který z něj dělá zbytečnou postavu je viditelně i Junák. Velkolepě avizované vrcholy Kladeňáci, košť vyšumí do prázdna. Poslední epizoda s farářem WTF? Vinaři jsou promarněnou šancí na zábavný český seriál, vzhledem k rozpočtu a hereckému obsazení je výsledek tragický. Hlavní důvod je spojení osob s nadprůměrnými a podprůměrnými schopnostmi. Extrémně znatelné ve scénáři, již méně v režii. Exteriéry pro mne jako Moraváka velký plus nejsou, v Bobulích byla snaha o poetiku výraznější. 3-4/10 za herce, kteří se snaží přes extrémní limity scénáře. Hodnocení po pilotu by bylo horší. Jako guilty pleasure pro několik málo jedinců snad 5/10.
      Jako značný kontrast s Vinaři působí Neviditelní, kde Sobota s Langmajerem s lehkostí a nadsázkou sdělují "hovadiny" vodnické mytologie a vůbec to nepůsobí jako násilné přeříkání scénáře. Je umění herců i scénáristy sdělit takovou "blbost", aby působila přirozeně a nehloupě a občas z toho byla i hláška. S takovým hereckým potenciálem, líbivým a ověřeným prostředím a solidním rozpočtem, je výsledek Vinařů uměním opačným. V komorním provedení by se jednalo pouze o podprůměr, za daných okolností je to vytvoření naprosté sračky. Autory scénáře Vinařů a autora recenzí(aktuálně za Vinaře a Marry Me) bych poslal na měsíc na hrách a pak cucnout do sava. Ale Jágr taky neskoruje každý den.

      Vymazat
    3. Osobní postřehy k některým novinkám:
      Gotham od pilotu + na 7.5/10, seriál sráží absence mrazivé atmosféry, obsazení role Harveyho v tomto typu mainstreamu je lehce diskutabilní.
      Nejlepší novinkou se jeví Manhattan Love Story.
      Forever pomaleji a RBS rychleji sklouzávají k nudě/stereotypu epizodních kriminálek.
      Mírně dolů půjde kvůli vedlejším rolím zřejmě i Cristela,sólo to utáhnout nelze, ikdyž "matce na výpomoc" to vydrželo v takových Sullivanech 3 serie.
      Selfie se dosud nenašlo kvůli úvodním nelogickým twistům, zlepšení se asi už čekat nedá.
      Původně nejslibnější krátký A to Z působí dalšími díly trochu přeslazeně, zábavným nebo mírně otravným paradoxem se některým mohou zdát komentáře Gemmy. Obvzvlášť, když si to dá někdo po sobě.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.