středa 22. října 2014

TOP 5: Naši nejoblíbenější filmoví roboti

Sice jsou obvykle hlavně z kovu nebo jiných neorganických materiálů, ale to neznamená, že by se z nich nemohly stát skvělé filmové postavy. Důkazem je, kromě mnoha jiných, například Terminátor, jehož další díl se pilně připravuje.


5. Číslo 5/Johnny 5

Kde ho najdeme: Číslo 5 žije (1986), Číslo 5 žije 2 (1988)

Jak my jsme Číslo 5/Johnnyho 5 žrali, kdy jsme byli děti. A není divu. Byl roztomilý, vtipný a hodný a my jsme tak obíhali všechna hračkářství v dosahu, zda náhodou neprodávají jeho figurku v životní velikosti. Číslo 5 je hrdinou dvou rodinných sci-fi filmů, které se objevily v letech 1986 a 1988 a neříkejte, že nevzpomínáte na to, jak jste se hrozně báli, že Johnnymu vymažou jeho osobnost a udělají z něj vojenského robota, tak jak bylo původně jeho tvůrci zamýšleno. Jak to tak bývá, první filmové dobrodružství bylo úspěšnější, při rozpočtu 9 milionů dolarů vydělalo 40,7 milionů dolarů, druhý o dvacet milionů méně. V letech 1989/1990 se pracovalo na třetím, ale první klapka nakonec nepadla. Od roku 2008 se pak pracuje na remaku, ale zatím to nevypadá moc nadějně. Střídají se na něm tvůrci, což nikdy neznačí nic dobrého.

4. Bishop (Lance Henriksen)

Kde ho najdeme: Vetřelci (1986), Vetřelec 3 (1992), Vetřelec vs. Predátor (2004)

Bishop je android, konkrétně model 341-B. Jehož vizáž odkazuje na Michaela Weylanda (který se objevil právě ve Vetřelec vs. Predátor), jednoho ze zakladatelů společnosti Weyland-Yutani. A nutno poznamenat, že hlavní hrdinka "vetřelčí ságy" Ellen Ripley (Sigourney Weaver) nebyla z přítomnosti Bishopa zrovna nadšená. Není divu, poté, co jí provedl jiný android a to Ash (Ian Holm). Nakonec se ale ukáže, že ne každý android je hajzlík a navíc, jeho touha po tom, aby mu lidé důvěřovali, byla prostě roztomilá. Původně jsme se rozhodovali, zda do žebříčku zařadit místo Bishopa zmíněného Ashe, ale nakonec u nás zvítězil Bishop.

3. Vall-I

Kde ho najdeme: Wall-E (2008)

Těžko hledat roztomilejšího robota, než je Vall-I. Hrdina animáče od Pixaru, který se kamarádí se švábem a pěstuje květinu v botě, nemá lehký život. Jeho jediným cílem je úklid Země, která je zavalena v odpadcích. Jenže, pak se objeví robotka Eve a Vall-I se do ní bezmezně zakouká. I roboti mají právo na lásku, co by ne. Kdo by to jen býval řekl, že robot může být více okouzlující než třeba zvířátka nebo další zaručeně roztomilé bytůstky, na které tvůrci rodinných filmů obvykle sází.

2. R2-D2

Kde ho najdeme: Původní i nová trilogie Star Wars, hromada seriálů, komiksů, videoher atd. atd.

Ne vždy je snaha představit v universu Star Wars zábavnou postavu efektivní (řekl někdo Jar Jar Binks?), ale občas to naopak vyjde. Důkazem budiž dvojice C-3PO a R2-D2, protokolárního droida a astromecha, kteří zastávají funkci komických charakterů. A daří se jim to. Z dvojice je nám ale sympatičtější R2-D2, který není tak ztřeštěný jako jeho zlatý kolega. Moc toho nenamluví (ale dost napípá), ale zase když na to přijde, klidně se zapojí do dění a zachrání ostatní, kteří jsou ve srabu. Sice vypadá jako pestrobarevná plechovka, ale skrývá ve svém nitru spoustu bezva věciček, od trysek až po plamenomet.

1. T-800 (Arnold Schwarzenegger)

Kde ho najdeme: Filmová série Terminátor, komiksy, videohry atd.

Kyborg, jehož původním účelem byla nekompromisní likvidace, ale nakonec se z něj stal "kladný hrdina". Takový je T-800 (známý také jako T-850 nebo Model 101). A bezpochyby jde o jednoho z nejkultovnějších robotů, kteří se kdy objevili na stříbrném plátně. A kromě scenáristů a režiséra Jamese Camerona, na tom má samozřejmě lví podíl Arnold Schwarzenegger, který postavě poskytl svou muskulaturu a ostré rysy téměř bez mimiky. Není sporu o tom, že jde o jednu z rolí, kterým Arnie vděčí za to, že je hereckou ikonou. Mimochodem, původně byl do role zvažován Lance Henriksen nebo O. J. Simpson. O tom ale Cameron prohlásil, že si neumí představit tak milého člověka v roli bezcitného zabijáka (James má očividně odhad na lidi, ehm).

Který filmový robot nejvíce přirostl k srdci vám?


4 komentářů:

  1. Kdyby tak strasne nezprasili Stoparova pruvodce,byl by to Marvin.Ten film nemel

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlas s pořadím. Jen bych si dovolit přidat jednoho vtipného a přitom neohroženého robota: mechanickou sovu Buba ze Souboje titánů (včetně camea v remaku).

    OdpovědětVymazat
  3. Já si myslím že do výběru by se hodily postavy z kultovního seriálu a filmů STAR TREK a to postava DAT ( Brent Spiner ) a postava BORGa ( Jeri Ryan ). :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Sonny z Ja,robot ci jak se ten film s Willem Smithem jmenuje :-)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.