pondělí 22. září 2014

Test seriálů 2014/2015: Madam Secretary - Chytlavé politické drama?


Jak hodnotíme první díl nového politického seriálu?

Základní informace


NázevMadam Secretary
Datum premiéry: 21. září 2014
Žánr: politické drama
Stanice: CBS

Kdo za tím stojí?


O co jde?

Elizabeth McCord si užívá zaslouženého volna od světa špionáže a politiky, ale jen do té doby, než se zřítí letadlo s americkým ministrem zahraničí a prezident ji na uvolněné místo dosadí. Elizabeth nyní musí řešit pracovní a osobní problémy.

Klady

Téa Leoni. Na rozdíl třeba od takové Debry Messing, která v The Mysteries of Laura pouze exhibuje, Téa Leoni nám v Madam Secretary ukazuje, jak má vypadat silný ženský charakter v hlavní roli. Je sympatická, vyzařuje z ní herecká zkušenost a sebejistota. Je zkrátka přirozená a to až tak, že byste do ní ani neřekli, že vůbec něco hraje. Seriál jasně stojí hlavně na ní.

Politické zákulisí. Víte, jaké je pojítko úspěšných seriálů Západní křídlo, Skandál nebo House of Cards? Politika! Denně se s tím termínem setkáváme prostřednictvím televize, novin, rádia, internetu atd. Ale víme úplně přesně, co taková politika obnáší? Nevíme. A právě proto jsou dobře napsaná politická dramata tak lákavá. Dávají nám nahlédnout pod pokličku něčeho běžného a přesto normálním lidem tak nedostupného. A lákavé to je i přesto, že nenahlížíme na realitu, ale na fikci stvořenou scenáristou. 

Zápory

Vedlejší postavy. Největším záporem pilotu je obrovské množství vedlejších postav, s čímž se sice dalo vzhledem k různým poradním týmům počítat, ale tvůrci se s těmito postavami vypořádali nejhůře, jak mohli. Víceméně z nich udělali zaměnitelné mluvící hlavy, jejichž jména si nepamatujete ani dvě vteřiny potom, co se vám představí. Jediná trochu více zajímavá vedlejší postava je prezident, ale to jenom díky charismatu Keitha Carradina. V tomto ohledu s vedlejšími postavami hned od pilotu skvěle pracovalo Západní křídlo. Madam Secretary je zcela závislá na Tée Leoni.

Klišé. Bohužel k politickým seriálům patří i různá klišé, kterých se jen tak nezbavíme. Mluvím například o různých konspiracích, tajemných vraždách, za kterými stojí někdo v Bílém domě, a nebo o líbání americké půdy za zvuků dojemné melodie. To samé platí o segmentech z Elizabethina osobního života. Například aféra jejího manžela je tak očividná, že ji zřejmě vidíte dřív než samotná scenáristka.

Sledovat či nesledovat?

Je to těžké takhle rozhodnout. Fanoušci politických dramat by Madam Secretary určitě šanci dát měli. Ti, kteří nemají rádi ukecané seriály bez akce, to ani zkoušet nemusí.

Verdikt

Dozajista jedno z lepších dramat letošní sezóny. Politické zákulisí je dostatečně lákavé, hlavní představitelka v roli ministryně zahraničí jenom září a barvitý svět politiky skýtá spoustu zajímavých zápletek do budoucnosti. Vadami na kráse jsou všudypřítomná klišé, houf zaměnitelných vedlejších charekterů a celkem předvídatelná konspirační zápletka, která překvapí snad jen totožností konspirátora.

Hodnocení: 6/10


Získala si Madam Secretary váš hlas v letošních seriálových volbách?

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.