pondělí 4. srpna 2014

TV Recenze: Da Vinci´s Demons - Druhá řada historické podívaná je drsnější, zábavnější a dynamičtější

Trošku se zpožděním jsme zhlédli druhou řadu seriálu Da Vinci´s Demons. První nás příjemně překvapila, bez ohledu na to, že se zrovna pevně nedržela historických faktů. Druhá nás pobavila ještě více.


Seriál Da Vinci´s Demons nebyl sice ničím, co by ocenily osoby, které lpějí na historické autentičnosti, ale ostatní, kteří toužili po výletu do minulosti, který dává přednost zábavnosti přes striktním respektováním toho, co najdeme v učebnicích dějepisů, nemohli být seriálem zklamáni.

David S. Goyer, duchovní otec projektu, nás nechal sledovat osudy mladého Leonarda Da Vinciho (Tom Riley), který nám byl prezentován jako mladý charismatický rebel, který sice neholduje autoritám a jde proti proudu, ale také je to geniální umělec a vynálezce.

Troška cestování neuškodí

Příběh nabízel nejen pohled na jeho eskapády, ale také věnoval pozornost politickému soupeření Florencie a Vatikánu. Obojí bylo zábavné. Trošku nás nudily flashbacky do Leovy minulosti, ale jinak jsme byli s první řadou spokojeni. Byla chytlavá a svižná.


Ovšem, druhá šlápla na plyn ještě více, a pokud předchozí sezóna byla dynamická, tak ta, která skončila před pár týdny kmitá kupředu mílovými kroky.

Ústřední dějová linie se soustředí na Da Vinciho pátrání po Knize listů, která skrývá nevídaná tajemství. Navíc má hodně společného s Leovou matkou.

Hledání knihy zavede hlavní postavy do různých zákoutí světa, takže se většina dění nebude odehrávat ve Florencii (i když v ní také nějaký čas strávíme). A to je příjemná změně. Děj se tentokrát více věnuje i jiným postávám, nejen Leo je v centru dění. A nutno poznamenat, že drtivá většina příběhů jiných postav se povedla.

Ne všechny vedlejší linie působí tak, že jsou pro dění až tak důležité, ale to jim obvykle neubírá na zajímavosti. Určitě potěší to, že někteří hrdinové a záporáci, kteří neměli v první řadě tolik prostoru, dostanou více šancí se předvést a většinou toho využijí.

Drsnější, než si pamatujeme

Děj odsýpá, je plný zvratů a překvapení. Některá jsou sice trošku přehnaná, ale na to už jsme si zvykli v první řadě. Spád seriálu nám přišel o poznání rychlejší a hluchých míst je tu minimum. Nudit se rozhodně nebudete.

Zapracováno bylo i na vizuální stránce, takže trikové efekty jsou o špetku lepší (i když stále občas vypadají lacině) a kromě toho nás zaskočilo, že seriál je o dost brutálnější, než si vybavujeme. Da Vinci´s Demons začali využívat toho, že běží na kabelové stanici Starz a tak uvidíte dost násilných výjevů jako je "rozmašírování" hlavy, pitva a další podobné "laskominy". A přestože to někdy může působit samoúčelně, tak to ke stylu seriálu sedí.

A jestli vás zajímá, zda se dočkáte i nějakých sexuálních výjevů, tak ano, je jich dost a s ženskou nahotou si tu příliš nikdo hlavu neláme. Pokud jde o mužskou, tak to už jsou tvůrci cudnější, ale dámy a pánové preferující pánové se dočkali alespoň pár záběrů na vypracované břišní svaly a občas nějakou tu prdku.

Prostě se s tím seriál nepáře a nám to vyhovuje. Jeho syrovost se nám líbí. I když i nám přišly některé chvilky docela nechutné.

Obsazení stále jedním z největších kladů

O tom, že Tom Riley v hlavní roli byl skvělou volbou, nemá cenu diskutovat. Stejně tak Blake Ritson, ztvárňující Girolama Riaria, je vynikající. A nezůstává ve stínu představitele ústřední role. Ceníme si také toho, že scenáristé dali více šancí zazářit Laře Pulver. Ta si zahrála Clarice Orsini a její postava je dobře ztvárněná i napsaná.

Dá se říct, že jen minimum představitelů hlavních nebo vedlejších rolí je nevýrazných, většina z nich je dostatečně osobitá, aby jejich hrdinové/zloduchové nebyli příliš "šedí a nevýrazní". Ne u všech se osudy vyvíjejí tak, jak bychom si představovali, ale obvykle platí, že jejich příběhy jsou zajímavé a nenudí.

Verdikt:

Druhá řada Da Vinci´s Demons je dynamičtější, drsnější a zábavnější. Příběh se vyvíjí zajímavými směry a odsýpá, více pozornosti se dostane i dalším postavám, nejen Leonardovi, což je fajn, bylo přitlačeno na pilu, pokud jde o brutalitu a sexuální scény a není to jen samoúčelné, seriálu podobná "drsná vizáž" sluší. Ovšem, jedním z největších kladů stále zůstává obsazení v čele s Tomem Rileyem. Ale ani většina ostatních představitelů hlavních a vedlejších rolí nezůstává v jeho stínu. Druhá řada je ještě o něco lepší, než ta první. Kdo čeká autentickou sondu do historie, bude nadále zklamaný, kdo zábavný výlet do minulosti s charismatickými hrdiny i záporáky a svižným spádem, bude v sedmém nebi.

Hodnocení: 9/10

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.