pondělí 16. června 2014

TV RECENZE: Hra o trůny 4 - Zraje jako víno. Fantasy pecka láme rekordy sledovanosti a zaslouženě

Čtvrtá série, která mapuje druhou polovinu knihy Bouře mečů (ale obsahuje i momenty z Hostiny pro vrány a Tance s draky) skončila. A očekávání nebyla malá. Potom, co třetí řada (která se věnovala první polovině Bouře mečů) obsahovala dechberoucí momenty, jako je Rudá svatba, se doufalo, že aktuální sezóna udrží kvalitu. Povedlo se. !!!POZOR, MÍRNÉ SPOILERY!!!


Velkolepý seriál Hra o trůny se stal nejsledovanějším projektem stanice HBO a to už je, co říct, protože to má na kontě hromadu povedených záležitostí. Ale na začátku to rozhodně na úspěch nevypadalo. Pilotní epizoda se HBO vůbec nelíbila a málem seriál smetlo ze stolu. Nakonec se stanice nechala přesvědčit, že Hra o trůny stojí za pozornost, došlo ale k přeobsazení některých rolí a masivním přetáčkám. HBO toho ale na chvíli asi litovalo, první řada nenalákala příliš velké množství diváků.

Ale postupem času stále více lidí přicházelo seriálu na chuť a nakonec zlomil rekord ve sledovanosti, který dosud držela Rodina Sopránů a stal se nejvíce sledovaným projektem HBO (podrobnosti najdete tady).

To mimochodem vyvrací názory, že Hra o trůny je "vyhypeovanou" záležitostí. Oblíbenost získala až postupem času na základě kladných ohlasů těch, kteří seriál poctivě sledovali.

Musíme se přiznat, že jsme měli trošku obavy z toho, zda bude čtvrtá řada tak působivá, jako třetí. Netřeba asi připomínat, že v té se udály některé zlomové okamžiky, které doslova šokovaly, takže jsme měli strach, že aktuálně skončená sezóna nastavenou laťku nepřekoná.

SOUVISEJÍCÍ: TOP 5: NEJVÍCE ŠOKUJÍCÍ MOMENTY ZE HRY O TRŮNY

Teď bychom si ale za takové podceňování měli asi sypat popel na hlavu. Měli jsme tušit, že George R. R. Martin (autor knižní předlohy) má v rukávu ještě dostatek es, které filmaři zručně převedli do hrané podoby.

Krve opět tečou proudy

Dočkáme se tak několika pamětihodných chvilek. Opět tu máme jednu hodně drsnou svatbu, hromadu více či méně (spíše méně) očekávatelných úmrtí a několik ikonických soubojů. Je tu dostatek scén, které se vám vryjí do paměti.

Jak už asi všichni víte, Martin nemá problém s tím, nechat zemřít v podstatě kohokoliv, takže pokud nemáte načtené knihy, tak budete některými úmrtími zaskočeni. Faktor překvapení je stále hodně silný a to i přes fakt, že už jde o čtvrtou řadu a člověk si tak řekne, že už ho jen tak něco nezaskočí.

Co vás naopak už asi nepřekvapí je nekompromisní brutalita. Některé momenty jsou hodně krvavé. Nás jen tak něco nerozhodí, sledujeme Hannibala, ale i nám bylo v jedné chvíli docela "blivno". Ovšem, to prostě ke Hře o trůny patří, je násilná, s vulgarismy se tu nešetří a odvážné sexuální scény jsou tu na denním pořádku. Žádné ofuky, všechno velmi explicitně a to se nám na Hře o trůny líbí.

Trénujte paměť

S čím máme naopak už od první řady menší problém, je určitá chaotičnost. Příběh se štěpí do hromady linií a sleduje osudy množství postav. To samozřejmě platí i pro čtvrtou řadu a děj se stává komplikovanější a komplikovanější, protože zjišťujeme čím dál více informací o Západozemí. Objevují se noví hrdinové a záporáci, na scény vstupují další rody. K tomu všemu se občas ještě přeobsadí některé role, abychom byli ještě více zmatení.

Čekali jsme, že rozdělení jedné knihy do dvou seriálových řad pomůže se zmatkem, který v tom máme, ale naopak je to ještě o něco horší. Samozřejmě z toho viníme i naše stárnoucí mozky, které už nepracují tak rychle, jako za našich mladých let, ale pravdou je, že scénář Hry o trůny je prostě dost komplikovaný a není problém se ve všech těch pojmech a jménech ztratit.

Navíc je běžné, že se na několik epizod z dohledu ztratí určité postavy a pak se opět objeví. V podobných chvílích jsme museli hodně pátrat v paměti, co se s nimi vlastně před X díly dělo a jak se dostaly tam, kam se dostaly.

Situaci by zřejmě vylepšilo, kdybychom si přečetli knihy, ale tomu se bráníme zuby nehty, protože by na nás některé momenty ze seriálu neměly takový efekt, kdybychom tušili, že přijdou.

Dalším záporem toho, že se v ději figuruje tolik osob je, že některým jsou "utnuty" jejich zápletky, aniž bychom se dočkali nějakého (alespoň částečného) rozuzlení. Můžeme jen doufat, že jim bude věnována pozornost v dalších řadách. A dosud to tak (většinou) bylo.

Vypadá to lépe a lépe

Pokud jde ale o příběh jako celek, tak je dynamický, strhující, plný zvratů a s ničím se nemazlí, ale nechybí, ani pár srdceryvných momentů. Každá z epizod má co nabídnout, i když se musíme přiznat, že jako docela sporná nám přišla devátá (Strážci na zdi), která se celá věnovala Noční hlídce a její snaze ubránit Zeď. Někteří z redakce z ní byli nadšení a někteří až tolik ne. Není to poprvé, co je celý díl věnován válečné vřavě, ale tentokrát bylo dění občas dost nepřehledné a zmatené. A emocionálně by mohla být ještě o něco intenzivnější, z určitých momentů by se dalo vytěžit o něco více.

Jinak je ale kvalita jednotlivých dílů konstantní a nenajdete tu epizodu, která by byla vysloveným zklamáním. A pokud jde o finále, tak bylo prošpikováno hromadou zlomových momentů a zvratů, u kterých je jasné, že výrazně ovlivní následující dění.

To Hře o trůny vždy šlo, navnadit nás na to, co nás čeká a vyhnat netrpělivost do téměř neúnosných výšin. A dalším kladem, který stále funguje, je výtečné obsazení. "Mazáci" stále odvádějí skvělou práci a nováčci rozhodně nezůstávají v jejich stínu. Například takový Pedro Pascal, který ztvárnil Oberyna Martella, se v podstatě ihned a zaslouženě stal miláčkem publika.

Pochvalu si zaslouží i zlepšující se vizuální stránka. V předchozích sériích občas některé scény působily malinko "papundeklově", ale obrazová stránka Hry o trůny je lepší a lepší, triky jsou propracovanější a pompéznější.

Verdikt:

Hra o trůny pokračuje v zaběhlých kolejích. Jde o epickou podívanou plnou násilí, nahoty a intrik. Silné stránky předchozích řad zůstaly zachovány, takže si stále můžeme užívat neočekávané zvraty a pocit nejistoty pramenící z toho, že se George R. R. Martin nebojí odpravit jakoukoliv postavu, i když je velmi oblíbená. Samozřejmostí jsou excelentní herecké výkony představitelů hlavních i vedlejších rolí. Potěšující je, že stoupá i triková úroveň seriálu, takže Hra o trůny působí více a více filmovým dojmem. Jediné, s čím se ještě trochu pereme, je místy nepřehledný příběh. To je daň za hromadu dějových linií a postav. A přestože třetí a čtvrtá řada mapují jednu knihu, tak ne všem hrdinům a zloduchům je věnován dostatek prostoru. I tak ale platí, že je Hra o trůny jedním z nejpůsobivějších televizních projektů, které jsme měli možnost vidět.

Hodnocení: 9/10

4 komentářů:

  1. A zase rok čakania :( Inak záver série neskutočný ! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nevěřil bych, že to jako fanda knižní předlohy někdy řeknu, ale finále téhle řady mě přesvědčilo, že některé odklony od předlohy mohou být dokonce ku prospěchu věci :) konkrétně souboj Hound vs. Brienne. Paráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten se povedl, musím souhlasit :).

      Vymazat
    2. Souhlasím. Knihy mám přečtené, takže ta "překvapivá" úmrtí mě nezaskočí. Na seriál se dívám kvůli hercům, atmosféře, fantasy prostředí a proto, že je prostě super. Navíc některé ty odklony jsou opravdu dobré a líbí se mi víc než v knížkách. Např. Sansa v Údolí Arryn nebo rozloučení Jamieho s Tyrionem.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.