čtvrtek 12. června 2014

TOP 5: Nejvíce šokující momenty ze Hry o trůny


Do konce čtvrté série nejvelkolepějšího fantasy seriálu Hra o trůny zbývá už jen pár dnů (a tvůrci slibují dosud nejlepší finále a také bude pořádně dlouhé, celých 66 minut) a tak si pojďme čekání zkrátit pěticí událostí, které nás nejvíce šokovaly. A výběr to nebyl snadný, Hra o trůny se s tím nemazlí a servíruje nám jeden zvrat za druhým.
5. Defenestrace Brana Starka


Starkovic rodina to prostě nemá snadné a osud k nim není zrovna přívětivý. Na vlastní kůži to poznal Bran Stark (Isaac Hempstead-Wright), když náhodou zahlédnul jak Cercei (Lena Headey) a Jaime (Nikolaj Coster-Waldau) posunuli svůj sourozenecký vztah na hodně zvrácenou úroveň. A jelikož dvojice samozřejmě netouží po tom, aby se o tom zbytek světa dozvěděl, tak Jaime vystrčí Brana z okna. Chlapec sice nezemře, ale ochrnout na spodní část těla také není nic moc. Lannisterovi sice platí své dluhy, ale také se neštítí ničeho, ani pokusu o vraždu dětí.

4. Smrt Joffreyho Baratheona

Ve Hře o trůny se prohání hromada záporáků, ale jen málokterý je tak nenáviděný jako Joffrey (Jack Gleeson). Maniakální sadista, který se vyžívá v utrpení jiných, za což ho jako krále nikdo nepotrestá, to je někdo, kdo vám k srdci nepřiroste (navíc, když je tak skvěle zahraný). Ale i na něj dojde. Na vlastní svatbě pozná trpkou chuť intrik a je otráven. Ve chvíli, kdy umíral a jeho obličej získával brunátnou barvu a neslušivé opuchnutí, se asi mnoho diváků usmívalo, protože Joffrey dostal to, co si zasloužil.

 

SOUVISEJÍCÍ: TOP 5: NEJLEPŠÍ TELEVIZNÍ ZÁPORÁCI. MILUJEME TO, JAK JE NESNÁŠÍME

3. Poprava Eddarda Starka

Být kladnou postavou ve Hře o trůny se prostě nevyplácí. George R. R. Martin se s tím nepáře a ve své knižní sérii Píseň ledu a ohně obvykle pro ty "hodné" nepřipravuje zrovna příjemné dějové linky. Na vlastní kůži (krk) to poznal i Eddard Stark. Měl tu smůlu, že se rozhodl konfrontovat královnu Cercei a díky tomu se dostal do víru manipulací, který vyvrcholil setnutím jeho hlavy. Za to nese vinu především rozmazlený fracek Joffrey. Ale zase, i ten, kdo nečetl knihy asi čekal, že to s Eddem nedopadne dobře, když ho ztvárnil Sean Bean. Jeho postavy nemají obvykle dlouhou životnost.



2. Souboj Oberyna Martella a Gregora Clegana

Další ze sympatických postav, která neskončila dobře, je Oberyn Martell (Pedro Pascal). Ten se pustil do souboje s Gregory Cleganem (Hafþór Júlíus Björnsson), který zabil a znásilnil jeho sestru a zavraždil její děti. Oberyn využil šance pomstít se a stal se šampiónem Tyriona Lannistera (Peter Dinklage). Během souboje měl (bez ohledu na to, že Gregory zvaný Hora váží asi jako tři průměrní lidé a je samý sval) navrch, ovšem poté, co se zdálo, že Oberyn zvítězil, udělal základní chybu. Ihned nedorazil svého protivníka. I když z pochopitelného důvodu, vyslýchal ho, kdo mu dal rozkaz k zabití jeho sestry. Jenže neptal se z bezpečné vzdálenosti a nedopadlo to pro něj vůbec dobře.


1. Rudá svatba

Urazit Waldera Freye (David Bradley) se prostě nevyplácí a opět to schytali Starkové. Ti se stali obětí komplotu Freye, Lannisterů a Roose Boltona (Michael McElhatton). Nic netušící Starkové byli svatebními hosty s dalšími lordy ze Severu, ale během obřadu byli zmasakrování v jedné z nejmrazivějších scén televizní historie. Hra o trůny běží na HBO, tedy kabelové stanici, která se nemusí krotit pokud jde o násilné výjevy. Ne, že by Rudá svatba měla být jen šokující podívanou, ale rozhodně nešlo ani o záležitost pro slabší povahy. Ale více děsivé, než potoky krve bylo potvrzení toho, že Hra pro trůny klaďasům prostě nepřeje a zemřít může kdokoliv.

 
A jako bonus přidáváme reakce diváků během sledování Rudé svatby.


Který moment ze Hry o trůny nejvíce šokoval vás?

11 komentářů:

  1. Článek super, další šokující moment(y) rozhodně přibudou po finále 4. série. :) Jen k druhému bodu: je to Gregor Clegane (2. pád → bez Gregora Clegana). ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za upozornění, mé stárnoucí oči už občas něco přehlédnou :D. A jinak, nějaký přehled o tom, co se ve finále čtvrté řady stane mám, takže se také nemohu dočkat některých zvratů. Věřím, že to bude stát za to a tvůrci se ohánějí tím, že to bude nejlepší finále, takže snad nepřehánějí :D.

      Vymazat
    2. Taky to tak vidím. Knihy jsem četla, takže si od tohohle finále slibuju skutečně dost, ovšem nebudu spoilerovat. :D Tedy doufám, že tam i přes onu výjimečně dlouhou stopáž stihnout všechno narvat, protože jestli ano, tak bude rozhodně nejlepší finále GoT vůbec.

      Vymazat
  2. Mě šokovalo, že HBO nepoužilo tuto alternativní verzi souboje Oberyna a Hory.
    https://www.youtube.com/watch?v=r8oOi6JOXEQ

    OdpovědětVymazat
  3. Ja bych do clanku este zaradil dalsi, a to, kdyz ze sebe Lysa Arryn vysypala, ze Jona Arryna otravila ona spolecne s Malickem a ne Lannisteri a tim rozhybali deni knizek oni dva. Ale je pravda, ze po s04e10 budete moci udelat dalsich top5, tak treba tam bude :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, pravda, to je opravdu dost podstatný a zásadní moment, který možná spoustě lidí v seriálu ušel nebo mu nějak zapomněli přiložit větší důležitost.

      Vymazat
    2. Tak já se tomu ani nedivím, děj seriálu je po ty, kteří nečetli knihu, tak komplikovaný, že není problém, aby jim něco takového uniklo :)).

      Vymazat
    3. A to mě zase i jako čtenáře rozsekla informace, že Lannisteři jsou na suchu, že jim jaksi vyschly zlaté žíly.. Sice to není nějaké krvavé wtf, ale hodně zásadní info; bankéři z Braavosu vsadili nevsadili na Stannise úplně špatně, Lannisterům by se dluh asi nesplácel o nic líp..

      Vymazat
  4. Jednoznačně Rudá svatba, Walder Frey se mi zdál dost podlý, ale takovýhle masakr jsem nečekala ani omylem :)

    OdpovědětVymazat
  5. Kdo četl knihy si musel postupně uvědomit, jak macešsky se Martin chová ke svým postavám. Měl jsem pocit, že má vedle svého starého PC klobouk se jmény postav a jednoduše jen losuje, kdo to zemře tentokrát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Macossky sa k nim chova, to rozhodne ano ... ale rozhodne ich nelosuje z klobuka, na smrt kazdej postavy je pripravena kapitoly - ak nie celu knihu - dopredu.
      Doteraz si spominam, ako bol uz v druhej knihe (!) spoiler na cervenu svatbu, tak nenapadny a krasne zabaleny do metafory, ze to neslo rozlustit a prakticky to sluzi len ako podpichnutie pre tych, ktori knihy citali viackrat (na pripomenutie - kapitola s Daenerys v dome magov).

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.