středa 18. června 2014

TOP 10: Nejlepší seriálová finále - Uspokojivě ukončit televizní sérii není legrace. V těchto případech se to povedlo

Finále čtvrté řady Hry o trůny bylo povedené, o tom asi není sporu. My jsme byli nadšení. A u této příležitosti jsme sestavili žebříček ukončení seriálů, která nás nejvíce okouzlila.

10. Studio 30 Rock
Datum vysílání závěrečné epizody: 31. ledna 2013
Sledovanost závěrečné epizody: 4,88 milionů diváků

Projekt skvělé komičky Tiny Fey patřil k tomu nejvtipnějšímu, co jsme v posledních letech na obrazovkách měli šanci vidět. Sitcom byl drzý, originální, nabídl hromadu cameo rolí a popkulturních narážek a tím samým potěšila finální epizoda, která navíc trošku přitlačila na emocionální notu, ale nebylo to zbytečně sentimentální. Žádný přehnaný "doják", ale humorné a milé rozloučení s věrnými diváky.


SOUVISEJÍCÍ: DESET NEJHORŠÍCH FINÁLE SERIÁLŮ, TAK TAKHLE JSME SI KONEC NAŠICH OBLÍBENÝCH SERIÁLŮ NEPŘEDSTAVOVALI

9. Buffy: Přemožitelka upírů
Datum vysílání závěrečné epizody: 20. května 2003
Sledovanost závěrečné epizody: 4,9 milionů diváků

Seriál Buffy Josse Whedona se u nás netěšil až tak velké oblibě, jako v USA, ale i tak u nás bylo dost těch, kteří si užívali, když Sarah Michelle Gellar nakopávala s pomocí svérázné party zadky upírům a dalším monstrům. A jejich rozloučení s diváky bylo zvládnuté na jedničku. Bylo dostatečně akční, nabídlo několik hrdinských úmrtí, emocionálních momentů i konec, který byl sice otevřený, ale přesto neměl divák pocit, že se hlavní dějová linka nedočkala řádného rozuzlení.

8. Policejní odznak
Datum vysílání závěrečné epizody: 25. listopadu 2008
Sledovanost závěrečné epizody: Neuvedeno

Hlavní "hrdina" seriálu Policejní odznak Vic (Michael Chiklis) rozhodně nebyl žádný andílek a měl na triku hromadu nepěkných věcí. Přesto asi plno lidí u televize nechtělo, aby skončil za "katrem". Neskončil, ale i tak dostal to, co si zasloužil. Ztratil v podstatě vše, na čem mu záleželo. Holt, nezbývá než dodat ono okřídlené: "Na každou sv*ni se vaří voda."

7. Na zdraví
Datum vysílání závěrečné epizody: 20. května 1993
Sledovanost závěrečné epizody: 80,4 milionů diváků

Sitcom Na zdraví už není nejmladší, ale určitě si hromada z nás ještě vzpomíná, jak příjemnou atmosféru měl, hlavně díky milému humoru a bezva obsazení. Ve finále se Sam (Ted Danson) opět shledal se svou láskou Diane (Shelley Long) a také si uvědomil, že jeho skutečnou životní láskou je jeho bar. Bylo to sentimentální, ale milé. Ostatní postavy se také dočkaly hřejivého zakončení svých příběhů, takže jsme se s nimi mohli rozloučit s vědomím toho, že je čeká fajn budoucnost.

6. Battlestar Galactica
Datum vysílání závěrečné epizody: 25. března 2009
Sledovanost závěrečné epizody: Neuvedeno
 
Závěrečný dvojdíl oblíbeného sci-fi seriálu sice nezodpověděl úplně všechny otázky, ale většinu těch důležitých ano. Dočkali jsme se i jakéhosi happyendu, ale s vědomím toho, že nic netrvá věčně. Finále bylo napsáno tak, jako celý seriál, bylo promyšlené a nabídlo několik zásadních momentů. A samozřejmě nechybělo pár bezva akčních scén.

5. Přátelé
Datum vysílání závěrečné epizody: 6. května 2004
Sledovanost závěrečné epizody: 52,46 milionů diváků
Jeden z nejznámějších sitcomů všech dob byl vtipný, milý a nebál se být i sentimentální. A stejně tak finále, ve kterém jsme se rozloučili s naší oblíbenou partou. Dějové linie, které potřebovaly být ukončeny, ukončeny byly, ale od obrazovek jsme odcházeli s tím, že grupa kamarádů začíná další bezva fázi svých životů. A když hlavní hrdinové vrátili klíče od bytu, ve kterém se tolik let scházeli a stejně jako oni i my jsme ho viděli naposledy, byl to prostě doják.
 

4. Kancl
Datum vysílání závěrečné epizody: 16. května 2013
Sledovanost závěrečné epizody: 5,69 milionů diváků

Kdo by to býval řekl, že z amerického remaku britského originálu se vyklube tak povedená podívaná, která na obrazovkách vydrží celých devět řad. Závěrečný díl nás nechal nahlédnout do "budoucnosti". Konkrétně jsme se ocitli v době rok poté, co skončilo natáčení dokumentu z papírenské společnosti Dunder Mifflin. Užili jsme si pár milých a hodně vtipných chvilek, došlo i na několik cameo rolí, prostě rozloučení podle našeho gusta.

3. M*A*S*H
Datum vysílání závěrečné epizody: 28. února 1983
Sledovanost závěrečné epizody: 121,6 milionů diváků (nejsledovanější seriálová epizoda vůbec)

Na sentiment vsadil i legendární sitcom z Korejské války M*A*S*H a fungovalo to. V závěrečné epizodě sice byla i hromada zábavných momentů, ale hlavně se operovalo s emocionálními chvilkami. A to rozhodně není výtka, právě naopak. Byly tu scény, u kterých určitě slzel i největší drsňák. Například to, když Pierce (Alan Alda) z helikoptéry sleduje nápis GOODBYE z kamenů, který mu napsal jeho parťák B.J. (Mike Farrell). To jsme málem řvali jako želvy.

2. Odpočívej v pokoji
Datum vysílání závěrečné epizody: 21. srpna 2005
Sledovanost závěrečné epizody: Neuvedeno

Když je nějaká epizoda seriálu nominována na pět cen Emmy, tak je jasné, že se povedla. A finále dramatického seriálu Odpočívej v pokoji rozhodně povedené bylo. Na rozdíl od mnohých jiných televizních projektů si tvůrci nenechali otevřená vrátka pro případné pokračování (za to si seriál zaslouží pochvalu) a dozvěděli jsme se, jak hlavní postavy zemřou. Přesto nebylo finále přehnaně depresivní, i když zrovna veselé také ne. Ale to prostě k seriálu o rodině, která se stará o pohřební ústav, prostě patří.

1. Perníkový táta
Datum vysílání závěrečné epizody: 29. září 2013
Sledovanost závěrečné epizody: 10,28 milionů diváků

Tvůrci Perníkového táty museli mít hodně stáhnuté půlky, když připravovali finále. Jejich seriálové dítko patří k vrcholům televizní tvorby a diváci tak čekali, že se filmaři se závěrečnou epizodou pořádně vytáhnou. A oni to dokázali. Osud Walta (Bryan Craston) byl ukončen způsobem, který asi většinu diváků potěšil a povedeného uzavření svých příběhů se dočkaly i další postavy, což vedlo k překvapivě emotivním chvilkám. Co říct jiného, než, že finále bylo naprosto uspokojivé?

Které seriálové finále je vaše oblíbené?

16 komentářů:

  1. A co třeba Scrubs?:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíš tu nastavovanou kaši v deváté sérii, která byla ukončena předčasně pro malou sledovanost?

      Vymazat
    2. Ta kaše byl víceméně spinoff, tuším že i ve znělce měli napsáno "med school"
      Pravé finále Scrubs bylo v osmé řadě.

      Vymazat
    3. Souhlasim, finale Scrubs pro me bylo asi vubec nejlepsi zakonceni co se komedialnio serialove tvorby tyka (konkurovat by mu mohli prave jen vysse zm,ineni pratele). Na devátou řadu jsem ani nekoukal, byl to spin-off a s puvodnima scrubs uz to melo malo co spolecneho, takze za finale serialu povazuju finale 8. rady. Jinak souhlasim s finale BB na prvni pricce, to je pomerne suverni vitezstvi :)

      Vymazat
  2. Mě tedy osobně v článku chybí ukončení Dr. House. Myslím si, že lepší konec nemohly vymyslet(promiň Wilsone) :)). Docela jsem jsem se bála, co vymyslím, ale byla jsem naprosto spokojená:).
    A když zajdu dále do historie, tak se mi také líbilo ukončení chůvy k pohledání.

    OdpovědětVymazat
  3. Dr. House, Pohotovost

    OdpovědětVymazat
  4. Battlestar Galactica a M*A*S*H mě napadli hned jako první. Ale nezapomenu nikdy na Haló! Haló!, když přijedou za starým Reném v Mercedesu Helga s Gruberem.

    OdpovědětVymazat
  5. ER mělo moc hezký konec. Hodinu a půl dlouhé finále, kdy se nenápadně pomrkávalo na patnáct let starý pilot bylo prostě povedené. A že se v podstatě nezastavil život nikdy a končilo se hromadným výbuchem a popáleninami od kyseliny bylo taky stylový.... Pokud mám hrát na sentimentální konec tak dost krásně definitivný byl i konec Charmed, kdy to dotáhli až k tomu když se z hlavních hrdinek staly bělovlasé babičky s kopou vnoučat a vědomím, že Halliwelovský rod jen tak nevymře (jenom mě mrzelo vyignorování Prue). A z těch sentimentálních konců byl možná pěkný i konec mého guilty pleasure (protože Austrálie) McLeods Daugheters, ale s tím bych tady asi neuspěla :D. A zapoměli jste i na Spartaca.. Myslím, že ta finálová epizoda, kterou tomuhle seriálu tvůrci připravili, byla moc hezká a uspokojivá (byť tam byla jistá otevřená vrátka pro případný spin-off s Caesarem, naštěstí nerealizovaném). Ale to je tak asi všechno, když pominu uspokojivé konce. Pak mě napadá ještě pár hodně ale hodně neuspokojivých, ale to by mohl být námět na další článek že :D?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://www.gorilla.cz/2014/05/deset-nejhorsich-finale-serialu-tak.html Však už jsme o nich psali :)).

      Vymazat
  6. Galactica forever... always in my heart :)

    OdpovědětVymazat
  7. A co teprve Chuck, tam jsem uronil slzu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chuck se horšil už od 4. série a finále bylo guláš, kde resetovali snad všechno, co za ty roky vybudovali. Strašné finále.

      Vymazat
  8. Jsem asi v menšině, ale finále BSG mě hodně naštvalo. Kvůli tomuhle celou dobu bojovali a umírali? Ona vlastně celá poslední série mi dost vadila.

    OdpovědětVymazat
  9. Neviem, mne to finale Breaking Bad nejak uzasne neprislo, bolo to take velmi jednoduche a učesané, proste fanservice, kde Walterovi vyšlo všetko, na čo siahol - Ozajstnym vrcholom BB je pre mna epizoda Ozymandias.

    Asi najlepsie finale mal tiez spominany Shield (Policajny odznak), to bolo naozaj gulervuce.



    OdpovědětVymazat
  10. Odpočívej v pokoji byl přesně ten druh finále, kde hrají na to, že něco končí, ale zároveň víme, že život jde dál...trochu jako Babylon 5 finále (které by to mělo mimochodem určitě být). U obou jsem řvala jako želva, preventivně už tři epizody napřed :) Asi nejvíc emocionální finále, u obou.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.