pátek 9. května 2014

Hvězdy našeho mládí: Co dělají a jak vypadají herci ze seriálu Přátelé

Je to deset let, co skončil milovaný sitcom Přátelé a u této příležitosti jsme samozřejmě museli pro naši rubriku Hvězdy našeho mládí vybrat právě tuhle komediální lahůdku.

Přátelé bezesporu patří k nejznámějším sitcomům, které se kdy na obrazovkách objevily. První díl byl vysílán 22.září 1994 a závěrečná epizoda pak 6.května 2004. Domovskou stanicí pořadu se stala NBC. Seriál se chlubí 10 řadami a celkově 236 díly. "Rodiči" projektu jsou David Crane a Marta Kauffman. Přátelé posbírali mnoho cen a dočkali se například 63 nominací na ceny Emmy.

Jennifer Aniston (Rachel Green)
Není asi sporu o tom, že Jennifer je z šestice představitelů hlavních rolích na filmovém poli nejúspěšnější. Už během natáčení Přátel se objevila v několika výdělečných filmech (Božský Bruce), ale ani poté, co padla poslední klapka kultovního sitcomu o ni neklesnul zájem. Ba právě naopak. Jejím oblíbeným žánrem jsou především komedie, natočila například Šéfové na zabití nebo nedávnou hitovku Millerovi na tripu, ale občas ji můžeme vidět i v trošku vážnějších snímcích (Hodná holka, za tento projekt se dočkala chvály od kritiků a nominace na Independent Spirit Award). A nejeden z nás asi uronil slzu u projektu Marley a já. Jennifer připravuje na následující roky hromadu dalších snímků, opět hlavně komedií, je to například pokračování Šéfů na zabití. Aniston je také velmi aktivní v charitě a neváhá věnovat velmi slušné částky na pomoc potřebným. Pokud jde o osobní život, tak se Jennifer zasnoubila s hercem, režisérem a scenáristou Justinem Therouxem.

Courteney Cox (Monica Geller)

Představitelka pedantské Monicy si také nemůže na neúspěch stěžovat. Už během natáčení Přátel si získala hororové fanoušky rolí ve třech dílech filmové série Vřískot, které vznikly v letech 1996, 1997 a 2000 a postavu Gale i znovu zahrála v roce 2011, kdy se objevila čtyřka. Kromě toho má na kontě i další úspěšné projekty, i když si v z nich zahrála spíše menší role (Trestná lavice). Courtney nezapomněla ani na televizi, i když měla trošku smůlu, původně si měla zahrát postavu Susan v seriálu Zoufalé manželky, ale kvůli těhotenství nemohla a tak ji nahradila Teri Hatcher. Courtney se ale přesto později na obrazovky vrátila a to v chváleném seriálu Dirt, který se ale dočkal jen dvou řad. Do sitcomových vod se znovu ponořila se seriálem Cougar Town/Město žen, ze kterého se vyklubala hodně zábavná podívaná (a Courteney se za něj dočkala své první nominace na Zlatý glóbus). V roce 2012 Courteney režírovala (a střihla si cameo) v televizním filmu TalhotBlond. Cox se v roce 1999 vdala za svého kolegu ze série Vřískot David Arquetta, ale v roce 2010 oznámili, že budou žít odděleně a v květnu minulého roku se rozvedli. Aktuálně Courteney chodí se členem skupiny Snow Patrol Johnnym McDaidem.

Lisa Kudrow (Phoebe Buffay)
Lisu určitě musejí mít její bývalí kolegové z Přátel hodně rádi, protože to byla právě ona, která vyjednala, že budou během předposlední a finální sezóny dostávat milion dolarů za jednu epizodu, což z ní, Courteney a Jennifer udělalo udělalo nejlépe placené televizní herečky vůbec. Lisa za roli Phoebe obdržela cenu Emmy a pořádnou porci chvály. Během natáčení Přátel se objevila v oblíbených komediích Přeber si to (1999) a pokračování Přeber si to znovu (2002) a ve filmové kariéře pokračovala i po skončení Přátel, takže jsme ji mohli vidět v několika žánrově odlišných projektech, například v P.S. Miluji Tě (2007), Láska a jiné kratochvíle (2009) nebo aktuální chválené komedii Sousedi (2014). Jako producentka pak stojí za americkou mutací pořadu Kdo myslíte, že jste? (2010), který mapuje rodinou historii celebrit. Samozřejmě, Lisa nadále působí i v televizi. Aktuálně hraje v seriálu Terapie online, ve které se objevilo několik jejich kolegů z Přátel (a ona si zase na oplátku zahrála ve Městě žen) a čerstvou zprávou je, že HBO bude pokračovat v seriálu Návrat na výslunní (2005), který se dočkal jedné řady (Lisa si v ní zahrála, produkovala ji a pracovala na scénářích), ale bez ohledu na tři nominace na Emmy a ocenění ze strany recenzentů byla sledovanost nízká a tak byl seriál zrušen. Nyní se ale dočká druhé řady. Lisa je od roku 1995 vdaná za reklamního pracovníka Michaela Sterna, v roce 1998 se jim narodil syn (proto se objevila v Přátelích dějová linka s trojčaty, aby bylo vysvětleno "panděro" těhotné Lisy).

Matt LeBlanc (Joey Tribbiani)
Herec, který svou kariéru odstartoval díky reklamě na kečup Heinz v roce 1987 se dočkal za svou roli Joeyeho tří nominací na cenu Emmy. Joey je jedinou postavou ze seriálu, která se může chlubit vlastním spin-offem pojmenovaným jednoduše po hlavní postavě, ovšem seriálu rychle klesala sledovanost, takže byl po dvou řadách zrušen. Matt se objevil v několika málo filmech (Ztraceni ve vesmíru, Charlieho andílci), ale jeho nejvýraznějším úspěchem po Přátelích, je seriál Epizody, kde hraje hodně svéráznou verzi sama sebe. A nutno poznamenat, že seriál je řadu od řady lepší a není tak divu, že za něj Matt získal Zlatý glóbus. Za Epizodami mimochodem stojí David Crane (společně s Jeffrey Klarikem), který je spolutvůrcem Přátel. Seriálu byla schválena čtvrtá řada, jinak Matta uvidíme tento rok ve filmu Lovesick. Osobní život je u Matta trošku divočejší, má za sebou rozvod, ve kterém figurovala striptérka.

Matthew Perry (Chandler Bing)
Mattew je z mužského osazenstva Přátel tím nejaktivnějším. Také on už v průběhu natáčení Přátel pokukoval po filmové kariéře a tak jsme ho mohli vidět v komedii Můj soused zabiják (2000) a pokračování Můj soused zabiják 2 (2004), chvály se pak dočkal za televizní film The Ron Clark Story z roku 2006, špatně nedopadl ani film Zmatené duše (2007) a slušná byla komedie Znovu 17 (2009). Matthew se snažil znovu prosadit i v televizi. Nejdříve se seriálem Mr. Sunshine (2011) a poté s Go On (2012), ale přestože oba sitcomy byly vcelku zábavné, tak byly zrušeny. Perry se objevil také ve dvou projektech svých bývalých kolegyň a to Terapie online a Město žen. Aktuálně pracuje na remaku filmu z roku 1968 Podivný pár a objeví se i v britské komedii The Dog Thrower, která bude mít premiéru během tohoto měsíce. Občas se také věnuje namlouvání videoher (Fallout: New Vegas). Jeho poslední známou partnerkou byla herečka Lizzy Caplan, rozešli se v roce 2012.

David Schwimmer (Ross Geller)
Role Rosse byla Davidu psána přímo na tělo, počítalo se s prostě s ním a byla to rozhodně dobrá volba, o tom asi není sporu. Ostatně, potvrzuje to nominace na cenu Emmy. V průběhu natáčení Přátel se David objevil v Šest dní, sedm nocí (1996), hlavní roli získal ve filmu s Gwyneth Paltrow Smuteční host (1996), v Nadaném žákovi (1998) nebo v seriálu Bratrstvo neohrožených (2001) a vidět jsme ho mohli v několika dalších projektech. Po poslední klapce Přátel se vrhnul na filmovou kariéru (Duane Hopwood) a zřejmě jeho největším úspěchem se stala jedna z hlavních rolí v animované sérii filmů Madagaskar, která zatím čítá tři díly a chystá se spin-off s tučňáky, kde Davida také uslyšíme. Herec se určitě nevyhýbal televizi (i on se objevil ve Terapii online a nebo ve skvělém Studiu 30 Rock, případně v drsné britské komediální sérii Pojďte se mnou létat). Pracoval také na filmu John Carter: Mezi dvěma světy, kde měl ale menší roli. David si vyzkoušel i režii, kromě toho, že dohlédl na některé epizody Přátel, tak stojí například za filmem Maraton lásky (2007), navíc se intenzivně věnuje divadlu. David chodil se zpěvačkou Natalii Imbruglií, ale v roce 2007 se dal dohromady s fotografkou Zoe Buckman, v roce 2010 se vzali, o rok později se jim narodila dcera Cleo.

James Michael Tyler (Gunther)
Přestože Gunther nepatří k ústřední šestici, tak bychom na něj nemohli zapomenout. Číšník v legendární kavárně Central Perk byl nepřehlédnutelnou postavou, hlavně díky bezhlavé zamilovanosti do Rachel. James byl původně zaměstnán jako "bezejmenný kompars", ale protože byl jediný, kdo uměl obsluhovat stroj na espresso, byl nakonec obsazen do role Gunthera a objevil se ve 148 epizodách z celkových 236. To je největší úspěch, kterým se může James chlubit. A jeho postava je bezesporu oblíbená, v roce 2009 byl pozván, aby otevřel kavárnu Central Perk v Londýně, jako Gunther se objevil v pilotní epizodě sitcomu Nobody´s Watching, který se ale bohužel nedostal do vysílání. A to za ním stál tvůrčí tým, jehož členové pracovali na Scrubs: Doktůrci (2001), Community/Zpátky do školy (2009) nebo zmíněném Městě žen. Sám sebe si pak James zahrál v jednou dílu Epizod po boku Matt LaBlanca. Tyler se ukázal také v Anger Management (2012) nebo ve filmu Jason´s Big Problem (2009). Naposledy jsme ho mohli vidět v seriálu Modern Music (2013). James je ženatý s fitness trenérkou Barbarou a aktivně působí v charitě.

Jste fanoušci Přátel? Který z partičky byl váš favorit?


2 komentářů:

  1. Tenhle serial si nejde neoblíbit. Zvláštní ale je, že první díl byl odvysílán přesně v den i rok, kdy jsem se narodil. :) Jinak já je mám rád všechny.

    OdpovědětVymazat
  2. Kéž by natočili film...

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.