pondělí 28. dubna 2014

TV RECENZE: Community/Zpátky do školy 5 – Ano, pořád jeden z nejlepších sitcomů posledních let

Community se (a poděkujme za to NBC, které seriál drží ve vysílání, i když sledovanost není kdovíjak úžasná) dožila páté řady. Do pozice showrunnera se vrátil Dan Harmon, který na čtvrtou (podle většinového názoru nejméně povedenou) nedohlížel a na kvalitě seriálu se to odrazilo.



A ne málo. Ne, že by čtvrtá sezóna byla špatná, ale ve srovnání s předchozími to nebyla žádná sláva. Několik skvělých epizod se objevilo, ale kvalita byla hodně kolísavá. Proto jsme byli rádi, že se do pozice showrunnera (chlapík, co dohlíží na každodenní natáčení) vrátil duchovní otec seriálu Dan Harmon.

Na pátou řadu jsme se tak těšili a ne zbytečně. Seriál se vrátil do původních kolejí. Jinak řečeno pro nás byla připravena hromada popkulturních narážek, metahumoru (sebezesměšňující humor, vtipy o vtipech atd.) a skvěle absurdních situací.

SOUVISEJÍCÍ: KDYŽ KVALITA NESTAČÍ, POVEDENÉ SERIÁLY S NÍZKOU SLEDOVANOSTÍ

Opět tedy platí, že aby divákovi došly pointy většiny gagů, je nutné, aby znal alespoň základy televizního, filmového a videoherního světa. A ještě lepší je, pokud jste takzvaný nerd nebo geek, protože pak budete ze spousty trefných postřehů a vtipků v sedmém nebi.


To je ale dvousečná zbraň. Ti, kteří se ve zmíněných tématikách nevyznají nebo jen minimálně, si prostě nemohou Community užít. Na vlastní kůži jsme to poznali ve chvíli, kdy jsme sledovali díl věnovaný deskové hře Dračí doupě. Přestože její vyznavači se zřejmě 95 % času popadali smíchy za břicho, my, kteří o hře nic moc nevíme, jsme se někdy až nudili.

Naštěstí kadence vtipů je v každém díle relativně intenzivní a většina z nich je pochopitelná i pro lidi, kteří netráví 18 hodin denně sledováním seriálů/filmů. Přestože ale tak nějak tušíme, že divák, který zná jen
Ordinaci v růžové zahradě a Ulici a sledování amerických seriálů se vyhýbá, pokud je nevysílá Nova, Community na chuť nepřijde, protože jednoduše nebude vědět, "co tím chtěl básník říct".


Jde i bez Troye

Třináctidílná pátá řada se musela obejít (i když ne úplně) bez Chevyho Chasea, který se rozhodl odejít a podobně na tom byl i Donald Glover, představitel Troye. Ten se objevil jen v pěti dílech. A přestože je nepříjemné, když odcházejí představitelé hlavních rolí, tak to seriál ustál. Ostatně je tu dost zajímavých postav, aby nešlo o fatální ránu. Ovšem je pravda, že „skopičiny“ Troye a Abeda (Danny Pudi) nám chyběly.


K obsazení naopak přibyli dva nováčci, respektive jeden a to Jonathan Banks, který si zahrál profesora kriminologie a vrátil se John Oliver jako profesor Ian Duncan. A oba do „party“ zapadli bez problémů a chemie mezi nimi a zbytkem obsazení funguje.

A stejně tak fungují i speciální epizody. Je pravda, že z té, která se věnuje Dračímu doupěti jsme nadšení nebyli, o tom už jsme se zmiňovali (to je ale náš problém, že deskové hry nejsou něco, čím se zabýváme), ovšem například animovaný díl ve stylu G.I. Joe jsme si užili a stejně tak epizodu, ve které se loučil Troy a na Greendale propukla hra ve stylu „podlaha je žhavá láva“. Tenhle díl nám (částečně) vynahradil i absenci paintballového speciálu, které patřily k tomu nejlepšímu, co minulé řady nabízely.


 
Pokud to shrneme, tak pátá řadu si udržela konstantní kvalitu. Není tu epizoda, která by byla vysloveně špatná a všechny jsou minimálně velmi nadprůměrné, ale spíše skvělé. Speciály sice nejsou úplně pro všechny, ale to už jsme řešili.

Verdikt:
Návrat duchovního otce seriálu Dana Harmona na pozici showrunnera je znát. Po rozpačité čtvrté řadě jsme si mohli užít velmi kvalitní pátou. Té možná ještě něco málo chybí, aby se vyšplhala na úroveň druhé a třetí, ale i tak jde o excelentní sezónu, která jen potvrzuje, že Community patří k tomu nejlepšímu, co sitcomové vody nabízejí. A jen doufejme, že Abedovo „šest řad a film“ se splní.


Hodnocení: 9/10

1 komentářů:

  1. Souhlasím s recenzí a doufám, že bude seriál obnoven i pro 6. řadu. Přece jenom "Six seasons and a movie!" :D A na ten film by se pak v nejhorším vybrali peníze i přes Kickstarter.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.