neděle 12. září 2010

Trosečník: Umění boje 6

Souboj kmenů končí, v příštím díle nás čeká sloučení. Kdo bude mít jakou pozici?


Tři proti sedmi- takové je základní rozdělení sil pro očekávané sloučení. Lukáš, Ingrid a Iveta se ocitnou tváří tvář jasné přesile. Vzhledem k tomu, že spolu i po návratu do České republiky komunikují, se dá očekávat, že mezi nimi k žádné velké zradě nedošlo a až do konce, ať už přišel kdykoli, vydrželi jednotní. Ještě než si ale nahodíme možné varianty dalšího vývoje, musíme se vrátit k poslední kmenové radě.

Vyloučení Otty nebylo žádným překvapením. Pouze s odstupem času vyplynulo na povrch, že Otto si stejně jako Norbert a údajně i Andrea (!) o vyřazení řekl. A kmen mu vyšel vstříc.

Lukáš: Otto. Dnešní volba je pro mě stejně těžká, jako každá jiná, a ač píšu Ottu, je mi to hrozně líto. A Otto, máš můj obrovský obdiv za to, co jsi tady dokázal. Chtěl bych ti za to hrozně moc poděkovat. Díky.
Ingrid: Dnes posílám domů Otta. Otto je bezvadnej člověk, předal nám spoustu zkušeností, ale nechci brát šanci pokračovat dál ani Ivetě ani Lukášovi, oni si to zaslouží.
Iveta: Sebe napsat nemůžu a Lukáše napsat nechci. A mám-li vybrat mezi tebou a Inkou, tak Inuška  je mi blíž k mému srdci.
Otto: Ingrid. Dneska to bylo asi nejslabší ze všech.

I když jsem minulý díl chválil, když jsem si četl nejnovější blog Ingrid a následně i Lukáše a Ivety, říkal jsem si, proč štáb nesestříhal 6. díl tak, jak se události odehrály - především vše o vyhození Otty. Ten při návratu z boje o imunitu na domovský ostrov našel hrušku, o kterou se pak s ostatními kraby rozdělil a navrhl také, že jsou mladí a aby tedy vyřadili jeho.

Kdyby se štáb nesnažil Ottův de facto dobrovolný odchod zamaskovat, mohli jsme mít všichni slzy na krajíčku. Možná by to nebyl dramatický Survivor, ale byl by to silný okamžik. Zvlášť kdybychom předtím viděli, jak Otto mluví o pravidlu ,,spálené země“ a jako vojenský guru dává mladým modrým impuls k tomu, aby na ostrově červených snědli, co se do nich vejde. Vlastně si říkám, že si Prima tu chválu za sobotní díl nezaslouží, protože příběh Trosečníků znovu odvyprávěla bez citu, nerespektovala ho a mohla z něj vytěžit mnohem víc (mimochodem, věděli jste, že český štáb propašované věci Krabům zabavil a Švédi jim je vrátili?).

Je Trosečník hra nebo život?

Ráca otevřel ve svém blogu jednu ze zásadních otázek, které provází Survivora, jeho hráče i jeho diváky už od začátku. Jak moc se v něm má hrát čestně? Je to jen hra nebo je to kus života? Není pochyb o tom, že je to hra,  v níž nepanují normální vztahy, ale pro těch 16 lidí na ostrově je to současně i velmi intenzivní kousek života. Jejich pocity a zážitky jsou skutečné.  Jejich srdce mohou být raněna, jejich důvěra otřesena. Přiznám se, že sám nemám jasno v tom, jak daleko bych měl odvahu zajít, ale jedno vím jistě – je dobře, že se vždycky najde někdo, kdo má odvahu ty hranice překročit. Protože tehdy bývá Trosečník nejzajímavější.

Jak už padlo na začátku, trojice Krabů nebude mít mezi Ještěrkami snadnou pozici, na straně modrých ale stojí tři věci:

1. Mohou si věřit a nemají co ztratit.
2. Červení nejsou jednotní a je jich tolik, že už ani nikdy jednotní být nemohou.
3. Hraje se o individuální imunitu.

Červení už párkrát naznačili, že by se jim kmenová rada hodila. Jsou mezi nimi rozpory a ty se týkají  asi hlavně Franka a Martina s tím, že Franka má asi o něco lepší pozici. A protože Martin už díky své fyzičce nemůže být pro nikoho přínosem, ale spíš hrozbou, mohli by se někteří červení proti němu postavit a případně se spojit dočasně s modrými. To se týká hlavně Franka a Ráci, možná i Vlaďky. Tohle by byla z diváckého pohledu asi nejlepší a nejdramatičtější varianta, která by proti sobě postavila dvě početně zhruba stejně silné skupinky.

Druhá možnost je, že červení přece jen budou držet zpočátku pospolu a pokusí se logicky napřed zbavit modrých, kteří budou v menšině a kteří jim snědli zásoby. Tam jim ale může čáru přes rozpočet udělat individuální imunita. Především Lukáš je na tom očividně fyzicky velmi dobře a tak by mohl imunity vyhrávat a držet se tak ve hře. To by mohlo vnést mezi červené rozkol a mohlo by to některé z nich naklonit alianci s Lukášem. Nebylo by to poprvé v historii Survivora, co měl někdo permanentně hlavu na špalku, díky vyhrávaní imunit ale se vším pěkně zamíchal. Doufejme, že Krabi zabojují a nás čeká buď jedna  z těchto dvou variant a nebo, což by asi bylo vůbec nejlepší, nějaká ještě jiná a plná překvapení.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.