neděle 12. září 2010

Trosečník: Jaký byl 6. díl

Jaký byl šestý díl Trosečníka? Jiný než ty předcházející a to je to, co nechápu.


I když je to neuvěřitelné, šestý díl Trosečníka byl po minulém špatně sestříhaném dílu někde úplně jinde. Poznat to bylo už na úvodní rekapitulaci, kde bylo tentokrát víc mluvení ze strany Marka Vašuta – a celé to dávalo mnohem větší smysl. Vůbec bych se nebál jít do ještě delší rekapitulace (obzvlášť příště, kdy bude sloučení kmenů a bude se vysílat po 14 denní pauze). V situaci, kdy Trosečník bojuje se sledovaností a je třeba dostat náhodné diváky do děje, by to bylo jen k dobru.

Samotný díl pak přinesl jen samá zlepšení a musím říct, že už dlouho jsem nebyl z ničeho tak pozitivně vypleštěný (asi i proto, že až dosud to byla tragédie). Na Primě zřejmě někomu ze štábu vysadili drogy... a nebo nasadili:-)

Vymažeme Vašuta?

Samozřejmě, chyby by se našly, ale Prima by musela investovat do těch nejmodernějších technologií, aby Marka Vašuta vymazala ze všech políček záznamu a nahradila ho někým normálnějším, bez sklonů k dramatickým pauzám, lacinému siláctví a falešné bodrosti vedoucího pionýrského tábora.

Nic by ale nestálo hodit do koše všechny ty s prominutím ,,kecy“, kterými nás krmí Marek před kmenovou radou. Kdyby bylo dění v kmenech a vzájemné vztahy složité, pak by to možná mělo smysl (i když díl by měl být sestříhaný tak, abychom v tom měli jasno), v tuhle chvíli je to ale holá zbytečnost.

Když už to beru takhle u konce... vcelku vydařená kmenová rada přišla o všechnu svoji atmosféru v okamžiku, kdy Marek v okamžiku největšího napětí otočil rozhodující hlasovací lístek vzhůru nohama. Tehdy se alespoň pro mě všechno obrátilo v parodii a to je škoda. Nevěřím tomu, že se nedal tenhle záběr na Marka natočit znovu po skončení kmenové rady.

Souboje

Samozřejmě, chybiček, které dokazují, že štáb odjel na ostrovy nepřipravený, by se našlo víc, ale většina z nich už se nedá změnit (poleno imunity, neuctivé zacházení s ním, odchody Marka z kmenové rady, špatně vedené rozhovory štábu se soutěžícími, špatně vedené kmenové rady, hloupé odměny i souboje, špatně napsané texty pro Marka před soutěžemi, nenatočené některé důležité situace).

Co se ale dalo napravit ve střižně, to se tentokrát napravit podařilo. Především, fungoval souboj o odměnu i boj o imunitu. Souboj sice pořád nebyla týmová záležitost, ale zapojením většiny hráčů se tomu velmi blížil – škoda jen, že se neodehrával na větší ploše, takhle šlo o příliš rychlou a málo dramatickou záležitost. Za to ale Prima nemůže.

Souboj o imunitu byl klasická opičí Survivor dráha a bylo vidět, že i v chudší variantě funguje. Střih byl tentokrát zvládnutý, sami jsme měli dobrý přehled o tom, co se děje a jak kdo stíhá a nestíhá. Až na lehce nevyjasněná pravidla u boje u odměnu a naprosto infantilní tábornické zdůvodnění toho, proč má zbytek červených zůstat na ostrově (což byl sám o sobě nesmysl), tak dva základní pilíře každého dílu stály víceméně pevnýma nohama na zemi a svůj hlavní účel splnily.

Hudba

Vůbec poprvé za celou dobu  fungovala i hudba. Zmizel nevhodný romantický motiv z úvodu, který dělal z Trosečníka Vzpomínky na Afriku, nepamatuji si jediné místo, kdy bych si u kombinace střihu a hudby říkal ,,To se snad zbláznili.“ Ano, hudby by mohlo být o dost víc, protože šumění moře atmosféru podtrhnout nezvládá. A ano, hudební dramaturgie pořád kulhá v tom smyslu, že i když pod jednotlivými scénami skladby fungují, jednotný a vnitřně propojený celek netvoří. Hudba zřejmě není od jednoho tvůrce, nemá jednotný styl (i když by možná stačilo vzít hudbu od Švédů), neobsahuje exotické motivy a i když pod souboji nějak funguje, jejich vývoj nijak nekopíruje. To už bych chtěl ale asi moc.

Zázraky se děly i v samotném střihu a dramaturgii. Motivy byly většinou dokončené (až na porušení pravidel modrými, kteří ukradli rýži a olej), nechyběly rozhovory mezi Trosečníky, všechno to bylo lépe seskládané a některé výpovědi na kameru se změnily ve funkční voiceover. Jako by někomu dorostla buňka a pochopil, že když někdo mluví, může se při tom spousta věcí ukázat.

A mohlo by to být ještě lepší. Před kmenovou radou, v níž šlo jasně o krk Ottovi, jsme mohli kromě Lukášova názoru vidět alespoň i vyjádření samotného Otty. Jeho výpovědí jsme pokud se nepletu za celých 6 dílů viděli minimum a jeho názor by byl zajímavý. Že Otto půjde bylo stejně jasné, mohli jsme se jen dovědět víc o jednotlivých členech a situaci v kmeni (místo projevu moderátora před kmenovou radou by to bylo ideální).

Celý díl bez větších kiksů? Zázrak!

I přes to, že štáb moc neumí střihem vygenerovat napětí a pochyby před kmenovou radou, podstatné je, že jsem se nenudil, užíval jsem si to a celou dobu se modlil, aby se to nepokazilo. Aby Prima, když už neumí dění na ostrovech americky umocnit, alespoň bez přehmatů a kiksů nechala dýchat to, co se dělo. A to se myslím podařilo. Dokonce i Vodafone asi pochopil,  že telefonáty na konci jsou MEGAtrapas a tak jsme se dočkali Ottovy výpovědi, u čehož mi úžasem a nadšením spadla brada na zem. Tohle prostě bylo o něčem jiném.

Je škoda, že takovýhle díl přišel tak pozdě, v době, kdy už se nedá u diváků nic zachránit. Roli určitě sehrálo i dění v něm, to už bylo ale zajímavé i minule a stejně ho špatný střih překryl. Tentokrát jsem přecházel od sledování Trosečníka k SuperStar na videu vyloženě spokojený a dokonce jsem si říkal, že je škoda, že další díl bude až za necelých 14 dní. Pevně doufám, že Prima tuto prodlevu využije smysluplně a dokáže, že šestý díl nebyl náhoda, ale příslib změn k lepšímu. Těch necelých 500 000 věrných diváků by si to za svoji neskonalou trpělivost zasloužilo.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.