neděle 12. září 2010

Trosečník: Jaký byl třetí díl?

Nevím, co se to na Primě děje, ale mám silné podezření, že štáb, který Trosečníka vyrábí je zoufalý a neví kudy kam. Třetí díl byl sice asi ze všech odvysílaných dílů nejlepší, bavíme se tu ale asi o takovém rozdílu, jako kdyby vám někdo oznámil, že místo obou očí vám vypíchne jen jedno - a k tomu vám fikne nohu. Dobře...to s tou nohou je navíc, jinak mi ale nezbývá než konstatovat, že pokud by se Trosečník i dál lepšil dosavadním tempem, mohlo by finále druhé řady vypadat docela slušně.


Tak jako minule, i první část přecházející souboji o odměnu neměla větší slabinu, naopak Prima udělala spoustu drobných změn k lepšímu. Rekapitulací na začátku (a některými částmi sestřihu) provázel Marek Vašut. Super, tohle funguje a snesli bychom víc (tedy až na to, jak to MV čte). Bohužel, rekapitulace byla krátká a dost toho v ní chybělo – především věty, které by dávaly fakta do souvislostí.

Objevilo se i víc ilustračních záběrů (krabi lezoucí po pláži, ptáci, moře) a věřte mi, že je to pokrok, protože tak, jak jsem měl informace z Primy, někteří klíčoví lidé ze štábu ještě po prvním díle netušili, jak s nimi pracovat (a to přesto, že údajně viděli americké Survivory).

Ubylo i necitlivě vybrané hudby. Tady šla ale bohužel Prima z extrému do extrému a projevilo se, že na podobu Trosečníka mají vliv různí lidé s různými názory. Tentokrát jsme tedy pro jistotu slyšeli hudby minimum a některá místa, která si o ni vyloženě říkala, byla hluchá a působila spíš jako hrubý materiál (např. před soubojem o imunitu). Hodně to odnesl i samotný souboj o imunitu, pod kterým sice něco bylo slyšet, ale bylo to hodně nesmělé.

Tři vrcholy průšvihu

I kdyby se štáb pokrájel, tři věci už nezachrání a šance na zlepšení je  u nich malá. Jde přitom o zásadní položky – souboje o odměnu, souboje o imunitu a moderátora.

Můžu stokrát chápat Primu a litovat ji, jak s ní Švédi vyběhli (což je myslím podle úrovně soubojů hodně mírné slovo), jako diváka mě ale tyhle problémy vůbec nezajímají. Souboje o odměnu jsou tragické a možná by bylo nejlepší je vůbec nevysílat. Špatně je na nich úplně všechno. Jsou individuální, nedramatické, občas i trapné. Panamský poker samozřejmě nemohl dát žádné napětí a proto ho štáb urychlil, průběžný stav bodů by téhle nicneříkající rychlovce dodal alespoň trochu napětí.

Zapojení Marka Vašuta pak celou situaci aspoň trochu zpestřilo, i když celá tahle záležitost je hodně sporná. Moderátor se tady dost zásadním způsobem zapojil do hry  a především, výsledkem souboje o odměnu bylo, že oba týmy odcházely chudší o misku rýže. Jsem jediný, kdo má pocit, že tady někdo něco nedomyslel? Je tak těžké si Survivora pustit a pochopit, že některé věci mají zůstat jednoduché, srozumitelné a funkční? Nebo má snad někdo na Primě pocit, že to umí lépe než Američani, kteří Survivora dělají už 13 sezónu? Tohle byla už druhá ,,vylepšená“ odměna.

Poslední věc, která trkla už i samotné modré – souboje o imunitu jsou jen na fyzičku a na průběh hry to má samozřejmě vliv. Alespoň že tentokrát udělal štáb maximum pro to, aby bylo jasné, co se bude dít a co se děje. Píšeme si malé, ale významné plus a tleskáme, trvalo to jen 3 díly.


Co se Marka Vašuta týče, tam je asi zbytečné plýtvat slovy. Trosečník už v kampani vypadal, jako by šlo o jeho show a vypadá tak občas i dál. Co měl být ten proslov před kmenovou radou? Kam se hrabe Klement Gottwald. Bez přehánění, výkon Marka Vašuta coby moderátora se svojí kvalitou nebezpečně blíží výkonům Laďky Něrgešové - a tady končí všechna sranda.

Našlo by se toho bohužel ještě víc. Celá situace se zabitím žáby například dala spoustu zajímavého materiálu, taky ale zabrala spoustu času, aniž bychom se krom toho, že modří zabili a snědli žábu, něco zásadního dověděli. Vadí to o to víc, že před kmenovou radou jsme znovu neviděli skoro nic z dění v kmeni modrých a přitom právě to jsou jedny z nejdůležitějších okamžiků v celém Trosečníkovi.

Výsledek byl tak i přes poctivou snahu zlepšovat podobný jako minule. Trosečník postrádá všechno, co má dobrá reality show mít – emoce, příběh a pocit, že jsme v centru dění. Nevím, proč bych se měl příště dívat. Po prvním a druhém dílu jsem byl hodně rozzlobený na to, co Prima s Trosečníkem udělala. Teď mi to ale připadá především smutné. A i když jsem v sobotu večer dal Trosečníkovi přednost a SuperStar si ,,jen“ nahrával, musím říct, že lidé, kteří si zapnuli Novu o nic nepřišli – a že mi za to Primy není ani trochu líto.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.