neděle 12. září 2010

Trosečník: Jaký byl 5. díl?

Pátý díl přinesl řadu událostí a tak se podle prvních ohlasů řadě lidí líbil, když se na něj ale podíváme podrobněji, zjistíme, že Prima na tom nemá žádnou zásluhu a že naopak odvedla znovu lajdáckou práci na všech frontách. Místy Trosečník skoro vypadá jako učebnice toho, jak reality show nedělat.


Tak jako v každém dílu, i tentokrát sice nechyběla rekapitulace, byla ale tak jako vždy hodně špatná, nedala věci do souvislostí, neodvyprávěla příběh a Markův komentář v ní byl jen symbolicky a v těch nejdůležitějších místech chyběl. Slyšeli jsme tak mluvit Norberta o Černém Petrovi, aniž by nám (a hlavně těm, kdo neviděli) komentář vysvětlil, že je řeč o chybějící pláštěnce. Nedovyprávění motivů jako je třeba právě pláštěnka je pro Trosečníka typické a dokazuje, že Prima přistupuje k dílům i jednotlivým motivům jako k izolovaným částem, které často ani nedovypráví do konce. Už minule jsme viděli, že Norbert udělal kvůli pláštěnce dusno, jak se ale situace vyřešila jsme neviděli ani tehdy, ani teď a můžeme si to přečíst jen v jeho blogu. Chyba.

Tak jako minule, i tentokrát se sestřih vrátil k minule vyřazenému trosečníkovi, tentokrát k Báře. Hedvika mluvila o tom, co Bára dělala a jaká byla, nic z toho jsme ale nikdy neviděli. A když už to štáb neměl natočené, měl výpovědi tohoto druhu zařadit do předcházejících dílů.  Takhle to vypadá (a není to poprvé), jako by režisér Tomáš Medek a dramaturgyně Simona Matásková chtěli na svoji neschopnost přímo v sestřihu upozornit. ,,Koukejte, tohle se tam dělo, ale my jsme to do sestřihu nedali!“ Jo jo, taky jsme si všimli.

Souboj o odměnu, v němž šlo o škubání slepice byl dokonalou ukázkou toho, jak nemá souboj vypadat. Špatně tu bylo všechno. Samotné škubání slepice na čas bylo naprosto nezajímavé, navíc znovu bez citu sestříhané, s nevhodnou hudbou a bez ruchů a povzbuzování a rad ostatních. Navíc šlo o úkol, který nebyl jasně měřitelný, což ukázalo, když jedna slepice byla hůř oškubaná, ale druhá roztržená. Při rozstřelu pak došlo ke špatnému zadání, protože na to, že odhad váhy má být v librách, Marek upozornil až poté, co kmeny dopočítaly (a sestřih na tuto chybu znovu dobrovolně upozornil). Aby štáb důsledně naplnil všechny body nutné pro ukázkově zpackaný souboj, nechal nakonec jeden tým tipovat jako první – přitom je ve všech reality show běžným zvykem, že tipování probíhá psanou formou a výsledek se ukazuje současně.

Ideálně nevypadalo ani část o výměně ostrovů, především ta do reklamy. Vůbec jsme neviděli, jak soutěžící reagovali na člunech, když se ke svým ostrovům blížili a neviděli jsme ani šok po přistání, o kterém byla řeč. Občas mám pocit, že štáb vyřazuje přesně ty záběry, které tam být měly.

Boj o imunitu byl sice dobře vymyšlený a objevil se v pozměněné podobě v americkém Survivorovi, tady ale znovu zaúřadovala Prima. Boj o imunitu byl tragicky sestříhaný a nic na tom nemění ani fakt, že jsme měli přehled o stavu. Z dalších rozhovorů bylo zřejmé, že Ivetě lebky padaly, nic takového jsme ale neviděli. Napětí tu bylo rovno nule a vybraná hudba byla naprosto šílená. Mizerně sestříhaný klip.

Když si  k tomu přidáme další zbytečný proslov Marka Vašuta před kmenovou radou, nemůže z toho vylézt nic dobrého. Obsahově byl sice pátý díl nabušený, provedení bylo ale podprůměrné, do děje nás nevtáhlo a Trosečník tak zůstává pořadem, kterému asi ani přesun na jinou dobu nepomůže, protože jeho tvůrci nejsou dobří vypravěči. Je neuvěřitelné, jak může někdo takhle beztrestně prznit díl za dílem reality show jako je Survivor. Vlastně, není to neuvěřitelné. Je to především smutné.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.