středa 18. března 2020

TOP 5: Filmy o smrtících epidemiích

Viry jako nepřítel lidstva se ve filmech už objevují dlouho. Tady je pět nejlepších kousků, které vás dokáží pobavit, vyděsit a možná dát i naději.

Nákaza / Contagion (2011)

Nákaza je všeobecně považovaná za nejrealističtější zpracování tématu virové nákazy (v rámci filmových možností, kdy se tvůrci jen těžko vyhnou zjednodušování a dramatizování). Steven Soderbergh natočil v roce 2011 znepokojivý film, který přesně a děsivě ukazuje, jak snadno se virus  dokáže šířit během zdánlivě obyčejných lidských činností, jak nemilosrdně dokáže lidstvo decimovat a jakou paniku dokáže vyvolat - zvlášť když mu v tom všem ještě pomůžou politici a zájmové skupiny. Soderbergh sice netočí úplně divácky a jeho díla občas působí chladně, ve světle pandemie coronaviru ale jeho film získává úplně nový rozměr a náboj - už jen proto, že jeho virus nerozšiřuje mezi tím, kdo je hrdina a kdo ne.

12 opic / 12 Monkeys (1995)

Vizionářský počin Terryho Gilliama je strhující detektivkou a thrillerem napříč časem. Bruce Willis jako trestanec James Cole putuje v jedné ze svých nejlepších rolí z postapokalyptické budoucnosti do naší současnosti, aby se pokusil zabránit rozšíření smrtícího viru a přitom zjistil děsivou pravdu o své minulosti. Ve vedlejší roli navíc září Brad Pitt coby nebezpečný psychiatrický pacient. Gilliam natočil jeden ze svých nejlepších filmů - divácky vstřícný a přesto pořád originální, nápaditý, s výborným scénářem, nezaměnitelnou výpravou a sebejistou přesnou režií, kde si filmoví fajnšmekři najdou spoustu odkazů a vychytávek a běžný divák se neztratí.

28 dní poté / 28 days later (2002)

Filmů o zombiích vznikajících nákazou by tu mohlo být víc, 28 dní poté je z nich ale nejspíš nejoriginálnější a nejlepší protože... protože Danny Boyle. Tomu se podařilo skvěle namíchat úzkostlivý a současně akční postapokalyptický nářez, který svého času vyrážel dech přesvědčivou vizí zdecimované Británie a liduprázdných ulic Londýna. Boylova dynamická, progresivní režie, výborný scénář Alexe Garlanda a mladý Cillian Murphy v hlavní roli zaručují kvalitní podívanou i dnes. Za připomenutí stojí i stejně našlapaný sequel 28 týdnů poté.

Smrtící epidemie / Outbreak (1995)

I režisér Wolfgang Petersen natočil jeden ze svých nejlepších filmů na téma virové epidemie. Smrtící epidemie není ničím extra originální (nechybí zlý generál, který chce virus využít pro bojové účely) a  popisuje boj vědců, nejvyšších složek a armády se smrtící nákazou, která se rychle šíří z malého amerického městečka. Výjimečný je tenhle film hlavně svojí režijní řemeslnou kvalitou, která díky svému tempu bez problémů ustojí i dnešní měřítka. A hodně tomu pomáhá i Dustin Hoffman, který se v té době účastí v tomto filmu přizpůsobil vývoji kinematografie a šlo pro něj v podstatě o první akční roli v typickém blockbusteru. 

Kmen Andromeda / The Andromeda Strain (1971)

Ne, kdo čekal Resident Evil, ten se nedočká. Našlo by se ale spousta jiných kandidátů, které můžete přihodit v diskusi. Za sebe vybírám staršího zástupce, který byl v žánru průkopníkem a ukazuje, že toto téma přitahovalo pozornost už dřív. Kmen Andromeda je solidní film podle ještě lepší knižní předlohy Michaela Crichtona z doby, kdy ještě neměl na kontě Jurský park. Zatímco do té doby psal Crichton pod pseudonymem, Kmen Andromeda vyšel pod jeho jménem a šlo o jeho první bestseller.  Crichton v něm se svým typickým citem  pro technologické detaily a prostředí přesvědčivě popisuje souboj vědců s nákazou z vesmíru. A film drží nastavenou laťku důmyslnou režií Roberta Wisea, který se tu nebál i lehce experimentovat a používat splitscreen. Není to nejlepší film o smrtícím viru, ale dokáže na rozdíl od většiny (která se do tohoto žebříčku s výjimkou 28 dní poté nedostala) generovat napětí i bez zombií, takže pokud jste fanoušci - dejte mu šanci nebo si ještě lépe přečtěte nepříliš dlouhou knihu. 

Jaký film o smrtící nákaze byste do žebříčku doplnili vy?

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.