úterý 17. března 2020

Coronavirus: Hollywood se otřásá v základech, Idris Elba nemocný a Universal mění pravidla hry

Coronavirus mění šoubyznys a to zcela zásadním způsobem. Nejen, že pozitivní test měl Tom Hanks a nyní oznámil nakažení coronavirusem i Idris Elba, ale děje se toho mnohem víc.

Zrušená natáčení


Téměř všechna natáčení byla pozastavena - včetně marvelovky Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, nového Batmana, Uncharted (Karel Ryška se nikdy nedočká), čtvrtého Matrixu, Jurrasic World: Dominion, Mission: Impossible a sequelů Avatara, které vznikají na Novém Zélandu. Zrušena byla i celá řada televizních show a seriálů (všechny late night talk shows, většina roztočených seriálů včetně Stranger Things, Zaklínače a Fargo 4, poslední série Americas Got Talent se stihla dotočit jen tak tak - ovšem bez diváků). Pro jejich štáby jde o zásadní zásahy do života a příjmů.

Televize se zvýšenou sledovaností, ale zmenšenými příjmy

Pro samotné televize to tak strašné být nemusí. Z krize, která nutí lidi přetrvávat doma, těží nejen Netflix, ale také  Disney+. Ten si podle nejnovějších informací pořídila už polovina všech amerických domácností, které mají přístup na net a mají doma dítě do 10 let.

Sledovanost televizí se obecně zvedá a nezáleží tolik na tom, co zrovna vysílají. To jim (naštěstí) umožňuje šetřit si už vyrobené ale neodvysílané pořady na období, kdy je budou potřebovat. Je to jedno z mála pozitiv na jinak katastrofální situaci, kdy se většina lidí v šoubyznysu ocitá bez práce. Nejde přitom o hvězdy, které mají naspořeno, ale lidi ze štábů. Nemluvě o tom, že jen ze zásob a repríz televize nemohou žít věčně. Část z televizí naštěstí podrží alespoň některé štáby finančně nad vodou formou záloh, určitě ale ne všechny.

Ani televize (ty neplacené, žijící z reklamy) se nemohou úplně radovat. Sledovanost jim sice roste, jenže obchodní klienti nekupují reklamní prostor a ruší zakázky. Důvod je jednoduchý - lidé nechodí do obchodů, celá řada z nich je dokonce zavřená, nákupy se omezují především na potraviny. 

Blockbustery v televizi


Ještě hůř než televize jsou na tom filmové produkce. Ohrožena je celá blockbusterová sezóna a celá řada filmů už oznámila, že svoji premiéru odsouvá. Jako první vystřelil James Bond (přesouvá se na podzim), ale následovalo ho Rychle a zběsile 9 (posun o rok), Mulan, New Mutants, Tiché místo 2. Marvel zatím posuny premiér (hlavně Black Widow) neoznámil, ale nebojte, to nejspíš přijde, Američanům stále ještě ne úplně dochází, co je čeká (tak jako to chvíli trvalo nám). Až jim to dojde naplno (Disneyland měl ještě 12. března otevřeno, zavřel až další den), izolují všechno a nejvíc vysmátí budou ti lidé, co se celé roky připravovali na katastrofu svými domácími bunkry.

Celá věc může mít ale mnohem, větší dopad. Universal totiž oznámil, že uvolní na VOD mnohem dřív filmy, které teprve nedávno poslal do kin (nebo je dokonce ještě neposlal, jako např. Trollové: Světové turné, kteří půjdou na VOD souběžně s premiérou v kinech). Týká se to hlavně Emmy a hitu Neviditelný muž. Jde o bezprecedentní krok, o kterém se spekuluje v Hollywoodu už roky, ale nikdo neměl odvahu ho udělat, protože nikdo netuší, jaký vliv to bude mít na návštěvnost v kinech a kolik se na tom naopak vydělá přes VOD. Samozřejmě že data z tohoto období budou zkreslená, nicméně jde o zajímavý pokus, který může byznys výhledově ovlivnit. Dřívější nástup už voznámili i Birds of Prey... pardon Harley Quinn: Birds of Prey a Gentlemen (které jsem nestihl takže mi to dělá raodst). Dočkáme se už 24. března místo půlky dubna.

Den za dnem se navíc situace mění, jisté je jedno. Ztráty jsou v tuto chvíli odhadovaný na cca 10 miliard dolarů a dalších 10 by ještě mělo naskočit. Podaří se to všem studiím a produkcím ustát?

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.