pondělí 29. dubna 2019

Zemřel režisér John Singleton, autor legendárního filmu Boyz N The Hood

Průkopník, který společně se Spikem Leem dlouhá léta patřil k nejvýraznějším černošským režisérům, došel na konec své cesty. Před třinácti dny utrpěl těžký infarkt a od té doby ležel na jednotce intenzivní péče a fungoval jen s podporou přístrojů. Dnes jeho rodina oznámila, že ho nechá odpojit.

Singleton na sebe upozornil v devadesátých letech autorským filmem Boyz N The Hood, který zasáhl americkou filmovou scénu jako dělová koule. Ze Singletona se okamžitě stal jeden z nejsledovanějších mladých režisérů a dodnes jde o jeden z nejlepších filmů odehrávajících se uprostřed černošské komunity.

Později se podepsal pod filmy jako Poetic Justice, Rychle a zběsile 2, Shaft nebo Čtyři bratři. Režíroval také epizody seriálů jako Empire a Billions.

V jeho osobě odchází muž, který otevřel dveře dalším černošským tvůrcům před i za kamerou, spolupracoval s významnými osobnostmi především hip hopové a r´n´ b hudební scény a není pochyb o tom, že bez něj by tu dnes nebyli režiséři jako Antoine Fuqua, Ryan Coogler a další, kteří kráčeli v jeho stopách, mapovali životy afroamerické části obyvatelstva USA a nakonec překročili její hranice a stali se svými filmy součástí filmového mainstreamu.

John Singleton odešel ve věku 51 let. Čest jeho památce.


0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.