středa 6. února 2019

TOP 5 filmů Václava Vorlíčka

Režisér Václav Vorlíček už sice není mezi námi, ale víc než u kohokoli jiného z českých tvůrců u něj platí, že jeho dílo tu s námi bude ještě dlouho. A jeho prostřednictvím i on. Tohle je naše skromná pocta velikánovi českého filmu, který svůj život zasvětil tomu lidi bavit. A uměl to jako málokdo.

Z jeho neuvěřitelně bohaté filmografie jsme vybrali pět filmů, které jsou naprostými českými klasikami. Skvělých snímků natočil ale mnohem víc, takže se s námi podělte, který z nich máte rádi vy a dali byste ho do žebříčku.

5. Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách


Na tomto místě by mohla být celá řada dalších Vorlíčkových filmů, ale volím nakonec tento, protože je typicky český, má skvělé obsazení, solidní spád děje, hromadu bláznivých nápadů a je skvěle zvládnutý po trikové stránce. Najdete tu vše, co dělá Vorlíčka Vorlíčkem.


4. Kdo chce zabít Jessii?


Skvělá komiksová crazy komedie, kde se ke dvojici Macourek/Vorlíček přidal další český génius s nezaměnitelným rukopisem - Kája Saudek. A k tomu samozřejmě Olga Schoberová, největší sexbomba českého filmu disponující takříkajíc světovými parametry. Po Limonádovém Joeovi je Jessii asi nejlepší českou žánrovou parodií, která se nebála uhánět progresivně kupředu a pracovat s komiksovými bublinami i sexuálními narážkami. S Jiřím Sovákem si pak o pár let později dal Vorlíček i další skvělou parodii Konec agenta W4C.


3. ,,Pane, vy jste vdova!"


Pravděpodobně nejlepší česká černá komedie vůbec s absolutně hvězdným obsazením, která celou řadu herců v čele s Ivou Janžurou zastihla na vrcholu hereckých sil a jejich výkony tady patří k tomu nejlepšímu v jejich kariéře. Co scéna to perla, tuna hlášek v čele se ,,Zavři oči, brouku" a skvěle rozehraná zápletka, která přináší další a další zvraty. Film, který funguje dodnes a kdyby vznikl v USA, byl by nejspíš celosvětovou klasikou.

2. Dívka na koštěti 


Jeden z nejbláznivějších českých filmů vůbec, který předběhl o několik desítek let Harryho Pottera. Hodně za to samozřejmě může spolupráce s nejvýznamnějších Vorlíčkovým spolupracovníkem Milošem Macourkem, který s režisérem vytvořil neuvěřitelně silnou tvůrčí dvojici. Dívka na koštěti navíc dodnes udivuje svojí trikovou výbavou, tvůrci se doslova nezalekli ničeho a našli si cestu pro realizaci i těch nejztřeštěnějších nápadů, o kterých by dnes měli zřejmě měli mladí režiséři pocit, že bez použití CGI nejdou natočit.


1. Tři oříšky pro Popelku


Asi největší Vorlíčkův majstrštyk, pokud nepočítáme televizní Arabelu. Kongeniálně se tu sešlo naprosto všechno - scénář, hudba, casting, kamera, neplánované zasazení do zimního období a samozřejmě zastřešující Vorlíčkova režie, která ani dnes nepůsobí zastarale nebo pomalu. Njespíš proto, že Vorlíček s kameramanem tehdy používali poměrně progresivní postupy snímání. Česká Popelka šlape, je dojemná, romantická, pestrá a se smyslem pro humore, takže není divu, že se líbí i v zahraničí.

Guilty pleasure: Jak se budí princezny - protože mi vždycky připomínala kostýmy a atmosférou Tři mušketýry ve verzi s Michaelem Yorkem.

A váš oblíbený Vorlíčkův film?

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.