středa 8. listopadu 2017

Minirecenze: O těle a duši - maďarská romance odehrávající se na jatkách

Maďarská romance odehrávající se na jatkách možná nezní jako potenciálně příjemný filmový zážitek, nechat se odradit synopsí by ale byla v tomto případě velká škoda.
O těle a duši je nesmírně citlivý, byť možná maličko vykonstruovaný filmový zážitek o nalezení spřízněné duše, o potřebě a složitosti lidské komunikace. Starší ekonomický ředitel na jatkách se nejdříve sbližuje s nově příchozí, o poznání mladší, kontrolorkou kvality masa prostřednictvím společných snů. On je v nich jelen, ona laň. Když jejich vztah přeroste do reálného života, oběma postupně dochází, že život není sen, že se musí přizpůsobovat tomu druhému, což není vždy snadné.


Snímek chytře pracuje s mizanscénou, která charakterizuje postavy nejen věcmi, kterými jsou obklopeny, ale i reakcemi jejich okolí na postavy samotné (scény v jídelně!). Pokud člověk přijme konstrukt, který mu tvůrci předkládají, a oprostí se od faktu, že veškeré vedlejší linie exponované v první polovině ustoupí v té druhé do pozadí vztahu ústředních hrdinů, čeká jej jímavý zážitek a jedna z nejzajímavějších romancí poslední doby. Byť velmi netypická.

Hodnocení: 9/10


0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.