středa 27. září 2017

Trailer: Waco - strhující příběh jedné sekty, falešného spasitele a nejdelší přestřelky v dějinách americké policie

David Koresh a jeho sekta Davidiánů (vycházejících z adventistů sedmého dne) se vrací. Pozor spoilery.

Ten příběh si pamatuji jako by to bylo dnes. Bylo mi tehdy nějakých 17 a skoro dva měsíce plnil stránky novin po celém světě.  V únoru roku 1993 se David Koresh se svými stoupenci ze sekty Davidiánů po zpackané razii  amerického státního úřadu pro alkohol, tabák a střelné zbraně opevnil ve svém sídle asi 14 km od města Waco a FBI společně s národní gardou je pak 51 obléhali. Na jedné straně armáda vyzbrojená odstřelovači i tanky, na druhé straně tajemstvím obestřená sekta, o níž se vědělo jen to, že její vůdce je inteligentní a že v jejím sídle je hromada zbraní, z nichž mnohé jsou dokonce upraveny tak, aby měla například vyšší kadenci.  Byla to hra nervů, ve které bylo v sázce příliš mnoho lidských životů - a která skončila masakrem, při němž nakonec bylo zabito 76 Koreshových stoupenců (včetně 21 dětí a 2 těhotných žen).

Pro ty, kteří v té době zpravodajství z Waco nesledovali, protože na to byli příliš mladí, bude Waco jen jedním z dalších filmů o sektě, ale pokud jste v té době žili, určitě si dobře pamatujete, že to byla velká událost, při které zdaleka neproběhlo ze strany úřadů vše tak, jak by mělo - ať už záměrně nebo vlivem nešťastných okolností. A mohlo by vás zajímat, co přesně se tam vlastně dělo.

Waco nás na šest dílů přenese přímo na místo, doprostřed texaské pouště, kde se rozehraje doslova válka mezi úřady a sektou, mezi dvěma zcela rozdílnými přístupy k životu. V hlavních rolích nás čekají tři velká jména - Michael Shannon, John Leguizamo a Taylor Kitsch jako sám Koresh, přičemž zejména z Kitschova obsazení mám opravdu radost. Zatímco mi svého času pil krev tím, jak se snažil být dalším akčním hrdinou a jak ho studia bezdůvodně tlačila do role kasovní áčkové hvězdy, i když byl v těchto rolích naprosto mdlý, někde počínaje Stoneovými Savages jsem ho vzal na milost. Kitsch se zklidnil, přestal tolik tlačit na pilu, ukázal, že hrát umí a má mnohem pestřejší výběr rolí. Koresh přitom může být jednou z jeho největších rolí vůbec, je to příležitost, kterou doufejme využije naplno.

Co je ještě třeba podotknout je fakt, že Waco je napsáno podle dvou knih, z nichž jednu napsal jeden z přeživších Koreshových lidí a jednu naopak hlavní vyjednavač FBI. Mohli bychom tak dostat docela reálný obraz toho, co se tehdy dělo na obou stranách barikády.

8 komentářů:

  1. Oprav si prosim ten blud..adventisti siedmeho dna su normalna citkev,odnoz baptistov...ziadna sekta....a s Davidom Koreshom nemaju uz vobec nic spolocneho...to bol kazatel nejakych 'Davidianov'
    ...samozvanej sekty....sam Koresh oplodnil niekolko zien v tej sekte...Adventisti nemaju s tym nic spolocneho...normalna registrovana cirkev s mnoho clenmi v Cechach aj na Slovensku....odkial si to prosim ta nabral ???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, že to tak přesně není... měl jsem tam davidiáni, kteří jsou pokud vím jejich odnož, vychází z nich... takže to tak trochu adventisté jsou ne? Navíc myslím že i tehdy se mluvilo o baptistech sedmého dne (v rámci zjednodušení) a proto jsem to nakonec v textu ze stejného důvodu označil jako adventisty a ne davidiáni, protože to by bylo třeba vysvětlit co to znamená a ten text by už byl dlouhý (což je i tak, podobně jsem např. naopak vyhodnotil, že je třeba přece jen upřesnit, že ta zpackaná razie nebyla razie FBI ani Národní gardy, přestože původně jsem tam ten šíleně dlouhý název úřadu pro alkohol atd neměl). Možná to bylo špatné rozhodnutí, takže to dávám k dobru spíš jen pro představu jak to vzniklo a jak obecně takový text vzniká. A jdu to teda upřesnit.

      Vymazat
    2. oprava: adventistech (nikoliv baptistech:-)

      Vymazat
  2. Inak najnovsi Gibsonov film Hacksaw Ridge hovori prave o Adventistovi siedmeho dna ktory ako hlavny hrdina odmietol nosit v boji zbran,lebo Adventisti odmietaju zbrane,drogy,alkohol,smilstvo a podobne veci...cize sklad a vyroba zbrani Adventistami siedmeho dna je ta najvacsia blbost co som tu cital...ale verim ze to je len Tvoj preklep Lukasi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Btw že někdo něco odmítá a pak dělá přesný opak je u církví dlouhodobě a obecně dost velký a častý problém, takže to by teoreticky zas taková blbost nebyla:-) trošku to vypadá, že jste adventista a dotklo se vás to, což bych chápal a také proto jsem to opravil.

      Vymazat
    2. Nie som adventista, moja mama je cize viem o adventistoch vela...je to normalna cirkev, registrovana, uznana, sledujuca principy biblie. Ak napises hluposti typu ten a ten patril k 'sekte' adventistov, kde su rovno dve velke chyby (adventisti sekta nie su a ten chlap v case tej udalosti nebol adventista) povazujem za spravne Ta opravit a povazoval by som za spravne na Tvojom mieste sa ospravedlnit....tieto oznacenia mozu byt pre adventistov vyslovene urazkou, prepac ale je to tak. Bola to sekta Davidianov, s vlastnymi kriminalnymi pravidlami ktore nemali a nemaju nic s adventistami co docinenia...ak je niekto katolik a potom sa z neho stane satanista a zabije cloveka, je podla Teba spravne napisat ten clovek co patril k sekte katolikov zabil cloveka ? Lebo Tvoj argument bol: 'on bol predtym katolik a oddelil sa od nich...bolo by zdlhave to vysvetlovat dopodrobna....'

      Vymazat
    3. Určitě jsem nechtěl nikoho urazit, jen jsem pak vysvětloval jak to vzniklo + a jak to laicky vnímám. Nicméně je to opravené a pokud vám to způsobilo újmu, tak se omlouvám, nebyl to záměr.

      Vymazat
  3. Ved v pohode, dakujem Ti za opravu, ujmu si nesposobil, len by som to proste nebagatelizoval,to o co si najprv opieral svoj argument, je to verejny web, Gorilla ma dobre meno, aj ja to tu mam rad, a mnoho ludi si proste moze vytvorit o adventistoch zly obraz...a tema nabozenstva je pre ludi rovnako citliva ako tema pohl. orientacie, rodiny a podobne...aj medzi adventistami sa urcite najdu zli ludia, ak by ten typek bol adventista, nemal by som nic proti zverejneniu tejto pravdy, proste som chcel poukazat na dve chyby, ktore boli ale dost podstatne, zelam vsetko dobre 8)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.