pondělí 3. dubna 2017

Walking Dead - Živí mrtví: Co říkáte na finále 7. série?


Tak jako už je pomalu zvykem, po dost podivné sezóně, kdy jsme skákali časem jako Marty McFly a některé postavy jsme několik dílů neviděli, jsme nakonec dostali finále, které nám opět spustilo Pavlovův reflex. Pozor, území se zvýšeným výskytem útoku spoilerů.

Samozřejmě, nebylo to tak omračující, jako finále šesté řady. A tvůrci sami to anoncovali. Přesto jsme o jednu postavu, která s námi šla už dlouho, přišli. Sasha, která se v průběhu této řady pustila do nebezpečné sebedestruktivní akce a padla do rukou Negana, nakonec dokázala alespoň jednu věc: přeměněná v zombie vyvolala zmatek v řadách Neganovy armády, když na samotného Negana vyskočila z náklaďáku.



A to zdaleka nebylo všechno, co jsme ve finále viděli. Rickova skupina byla v tu nejméně vhodnou chvíli zrazena, na druhou stranu se ale rozhýbala naplno Ezekielova parta, která Ricka a spol. přišla vysvobodit. A byla to epická přestřelka, která rozhodně musela uspokojit všechny fanoušky (a přiblížila se masakrální epi s06e09). Člověk si díky ní dokonce říkal, že takto otevřený a vyrovnaný střet by mohl být skvělým základem pro nabušenou osmou sérii. Jenže to už jsme zažili víckrát a nakonec se nikdy žádná vyšší rychlost nezařadila. Negan je v tuto chvíli pro mne slabší záporák než Guvernér a kdykoli začne zeširoka mluvit, drbu se baseballkou za uchem, protože si nejsem jistý, že mě to baví.



Co mě rozhodně dlouhodobě nebaví (a nepíšu to myslím poprvé), to je skákání v čase a nelineární vyprávění, kdy jsou celé epizody věnovány jen některým postavám, čímž vzniká člověku, který Walking Dead nedává v rámci binge-watchingu, strašný guláš. Občas mám dokonce podezření, že jsem jeden díl prošvihl nebo část z něj prospal, protože si prostě už nepamatuji. Dost možná je to jen můj problém a zajímalo by mne, zda ho má i někdo další.



Jak krásně by to přitom fungovalo a generovalo zvraty a napětí, kdybychom v rámci dílu skákali mezi všemi hlavními skupinkami a sledovali jejich akce souběžně (občas se zadaří). Netuším, jak je to v komiksu a taky by mne to docela zajímalo, ale mám ale podezření, že se tohoto klasického vyprávění nikdy nedočkáme, protože - možná - pak by všichni herci museli být zaplaceni za každou epizodu, zatímco takto jsou podle mne placeni mnohdy jen za pár dílů a AMC tak ušetří. A zdůrazňuji - je to jen moje hypotéza.



Jako celek sedmá řada určitě nepatřila k těm nejhorším, ale ani zdaleka k těm nejlepším. Nabídla solidní průměr, nové postavy, ale také podivné chování, podivné skoky v čase, podivné zvraty a zdlouhavé dialogy. Co potěšilo hodně, to byla celá Eugenova linka. Tahle postava prošla v sérii asi největší proměnou a přitom logickou, za to body navíc. Já a Walking Dead tak společně udržujeme příměří. Když už jsem do něj investoval tolik času, tak s tím sledováním jen tak nepřestanu, ale nikdo se na mě nemůže zlobit, když u toho ještě dělám další věci a mám tenhle seriál už jen jako kulisu, která často zabírá zhruba čtvrtinu mého monitoru.

A jak jste na tom s Walking Dead vy?

1 komentářů:

  1. Některé nevhodné skoky časem a už zbytečné prodlužování(některé díly jsou téměř o ničem) děje dalšími zápletkami,když se velká síla diváků už jenom těší na den kdy ten "odporný Negan" se svými metodami ovládání už tak nešťastných lidí bude konečně zlikvidován. Tak by to s vyhlídkou do budoucnosti mohlo i skončit, neboť všeho moc škodí!

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.