sobota 4. března 2017

Téma: Jaké tržby čekat od letošních blockbusterů?- 1. část

Co týden, to velkofilm. Tak vypadá distribuční přehled českých kin od tohoto víkendu až do konce července. Které filmy propadnou a které naopak budou moci slavit?

TOP 20 nejočekávanějších blockbusterů roku 2017 

Termín „letní velkofilmová sezóna“ už dávno ztratil svůj smysl, letošní rok to potvrzuje snad více, než kterýkoliv z těch minulých. Podobně přehlcená sezóna s sebou samozřejmě nese své klady i zápory. Fanoušci velkých a drahých hollywoodských dobrodružství si letos rozhodně přijdou na své, žánrová paleta jednotlivých filmů je taky poměrně pestrá a na své by si mohli přijít všichni. Zároveň je ale třeba si postesknout nad téměř naprostou absencí originálních látek, máme tu samá pokračování, adaptace, rebooty a podobné věci. Mnohé z nich pak nevyhnutelně doplatí na přesycený trh a propadnou. V této části článku proberu jarní předvoj drahých velkofilmů a květen.

Už tento víkend do kin po celém světě zuřivě vtrhnul Logan. Film provázejí extatické kritické i divácké ohlasy, které mluví o jednom z nejlepších komiksových filmů vůbec. Fanboyovský optimismus samozřejmě velí očekávat ohromující úspěch, je ale třeba udržet nohy na zemi a zohlednit několik faktorů – tržby obou předchozích Wolverinových sólovek se pohybovaly kolem 400 milionů celosvětově, film je eRko (to je plus i mínus současně) a poslední x-menovský film Apokalypsa oproti Budoucí minulosti docela výrazně ztratil. Logan přesto bude mít úspěch, a to nemalý. Vzhledem k pozitivním reakcím by z něj mohla vyrůst trvalka, která jen v Americe vystoupá ke čtvrt miliardě, svět by pak mohl přihodit mezi 300-400 miliony. Konečná stanice více než 600 mega po celém světě? Foxové mohou být se svou komiksovou stájí spokojení.

Mnohem hůř se mi odhadují tržby Konga, který má premiéru o týden později. Warner Bros. by moc chtěli vytvořit svůj monster-vesmír, ve kterém se King Kong bude prát s Godzillou, ale z opičákova restartu se zkrátka nepovedlo udělat očekávanou událost. Což může být problém, protože film dostal královskou produkční péči a za samotné natáčení i reklamní kampaň studio jistě utratilo spoustu peněz. Výsledek může s jistotou zapomenout na půlmiliardové tržby Godzilly. A mám neblahý pocit, že nakonec bude rád za 100 milionů z Ameriky. Mrzí mě to, protože se na film těším, ale tohle se Warnerům zkrátka moc dobře prodat nepodařilo.

Všichni tržební analytici se už ale třesou na půlku března, kdy má Disney naplánovanou premiéru Krásky a zvířete. Další hraná adaptace klasické animované pohádky bude první letošní premiérou, která překoná stále-ještě-magickou hranici jedné miliardy dolarů po celém světě. Je to docela jistota. Důvody? Enormní sledovanost trailerů, návaznost na nesmírně populární animák, velká obliba těchto disneyovských převyprávění (vždyť tu miliardu jen o fous nedala i loňská Kniha džunglí!), chytrý marketingový tah v podobě obsazení Emmy Watson… Potřebujete ještě další důvody? Tohle bude hit obrovských rozměrů a kinosály po celém světě budou dlouhé týdny praskat ve švech. 1,2 miliardy je můj typ na konečný výsledek.

Následující týden máme trochu oddych, ale chtěl bych zmínit alespoň zajímavě vyhlížející sci-fi Život. Navzdory atraktivnímu obsazení (Reynolds, Gyllenhaal, Rebecca Ferguson) bych tady hit moc nevyhlížel, americké tržby 50-80 milionů jsou podle mě pro nepříliš atraktivně marketingově podanou podívanou stropem. Zajímavější to bude s jinou science fiction podívanou, adaptací klasické anime záležitosti Ghost in the Shell. Já tomu filmu věřím. Zaprvé si myslím, že Rupert Sanders je řemeslně velice zručný režisér, který umí pracovat s vizuálními efekty, takže nepůjde o žádný kvalitativní průšvih. Zadruhé, popularita předlohy je obrovská nejen v Asii. Zatřetí, Scarlett Johansson. Ta holka má star-power jako žádná jiná současná herečka a na tržbách se její přítomnost projeví. Možná tomu ještě nevěříte, ale tady se půjde za 150 milionů v Americe a přes půl miliardy celkově. Což by na rozjetí nové série mělo stačit.

Do dubna nás uvítá adept na největší průšvih roku. Jak tržebně, tak kvalitativně ve mně Power Rangers vzbuzují neblahá tušení, protože tahle snaha svést se na úspěchu Strážců Galaxie pomocí morfujících legend našeho dětství zkrátka ve všech směrech smrdí. Podobnou podívanou levně nepořídíte, ale ani sebevětší obnos vám nezaručí, že výsledek nebude jen směšná hloupost. V konkurenci, ve které film půjde do kin, se zdaleka nedohrabe na „spásnou“ stomilionovou hranici amerických tržeb a skončí hluboko v červených číslech.

Související: TOP 10 nejpřeplácenějších herců Hollywoodu v roce 2016

Ovšem hollywoodští účetní nebudou smutnit dlouho, hned následující týden jim náladu spraví parta z Rychle a zběsile 8. Universal dává jedné ze svých nejlukrativnějších značek náležitou marketingovou péči a opět jim to vydělá hromadu peněz. Ovšem zdaleka ne tolik, co zvládli vytěžit minule. Smrt Paula Walkera, našlapané over-the-top trailery a příznivá konstelace premiér tehdy způsobila neuvěřitelné jeden a půl miliardové tržby, ale právě tam si značka sáhla na svůj vrchol. Tržby z Číny film opět vyženou hodně vysoko, vždyť tam vydělává i třetí xXx, ale já osobně věštím, že tentokrát z toho miliarda nebude. Akční hvězdy se zastaví na nějakých 900-950 milionech a budou moci jít točit devítku.

Zbytek dubna už k nám žádnou velkolepou premiéru nezavane, takže nezbude než čekat na „oficiální“ začátek blockbusterové sezóny. Ten má v posledních letech předplacený Marvel a letošek nebude výjimkou. Tentokrát nemají miliardové choutky Avengers, ale Strážci Galaxie Vol. 2. A ano, zase to vyjde. Jednička je jednou z nejpopulárnějších marvelovek, která bez podpory známých ksichtů a nejpopulárnějších postav trhla přes 300 mega v Americe a přes 700 celosvětově. Tentokrát to bude samozřejmě ještě větší, miliardu Strážci přehoupnou a dost možná se na ní jen tak nezastaví. Zvládnou více než Občanská válka, celosvětově nejúspěšnější film loňského roku? Je to možné…

Jenom drobky po Marvelu zbudou na chudáka Guye Ritchieho a jeho Krále Artuše. Tomu věštím osud největšího letního propadáku, protože ten film absolutně nikoho nezajímá. Ani nemá čím proti té nabušené konkurenci bojovat, Charlie Hunnam převezme od Ryana Reynoldse a Colina Farrella nálepku „box office poison“, tenhle člověk lidi do kin prostě nenaláká, trailery jsou tuctové a artušovská legenda nikdy tržební rekordy netrhala, naposled si na ní vylámal zuby Antoine Fuqua. Tohle bude rádo za 300 mega celosvětově, což na pokrytí nákladu ani zdaleka nepostačí.

Trochu otazník visí i nad filmem Vetřelec: Covenant. Prometheus sice byl úspěšný, ale téměř nikdo na něj nevzpomíná v dobrém (já jsem čestná výjimka), vetřelčí značka má sice stále zvuk, ovšem trailery nesklidily úplně pozitivní ohlasy, no zkrátka kolem filmu není potřebný buzz. Mezi 400-500 miliony celosvětově film zvládne a asi Foxům něco vydělá, na obrovský hit tady ale opravdu zaděláno není. Snad z toho vyleze alespoň dobrý film.

Květen pak zakončí návrat Jacka Sparrowa a Pirátů z Karibiku. Pátý díl kdysi megaúspěšné série přichází po (pro mě docela nepochopitelné) šestileté pauze a jeho tržby bude velmi zajímavé sledovat. Čtyřka vydělala v roce 2011 miliardu, ale od té doby už uplynula spousta vody. Trendy se změnily, na Piráty se pozapomnělo, Johnny Depp se z pozice největší hvězdy Hollywoodu posunul do stádia, kdy vůbec nikoho nezajímá a letní konkurence je navíc hodně silná. Třetí miliardu v řadě pro studio Disney (po Krásce a Strážcích Galaxie) proto neočekávám, nicméně zároveň si moc nedovedu představit tržby menší než 800 milionů. Uvidíme, jak bude gradovat kampaň a především jak se povede výsledný film. Pokud dostaneme sympatickou dobrodružnou jízdu, nic není nemožné.

To byla první část letošních velkofilmů, v té druhé proberu zbytek letní sezóny. Hollywood totiž květnem samozřejmě zdaleka nekončí! Pokračování zde

4 komentářů:

  1. Co se týče Power Rangers....z mé strany panují obavy, ale zároveň zachovávám chladnou hlavu s tím, že to může třeba příjemně překvapit a držet se to nějakého průměru. Mnohem spíš se bojím toho, aby propadák nebyl třeba takový Valerian

    OdpovědětVymazat
  2. Power Rangers naopak považuji za černého koně série. Značka je sama o sobě dost známá. Na víc nás tady může čekat podobní osud jako třeba u Transformers pokud to vezmou lidi kolem filmu dobře.

    OdpovědětVymazat
  3. Konga prostě blbě nasadili - mezi Logana a Krásku? Já byl teď na Loganovi, chci i na Krásku, a ačkoliv mě Kong zaujal, moje peněženka holt není bezedná. A tak to asi bude mít většina lidí.

    A u Power Rangers souhlasím, že jsou černým koněm roku. Já sám na to půjdu, vypadá to na slušné guilty pleasure - ale kdy naposledy tu byl podobný film? Právě, je to hodně dávno. A toho tipuji, že Power Rangers využijí.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.