pondělí 13. února 2017

15 akčních legend, které by se podle nás měly objevit v Expendables IV

Jasně, že všichni se tam nevlezou, ale těžko říct, koho vyškrtnout a koho upřednostnit. Jak to vidíte vy? Koho byste chtěli ve čtvrtých Expendables vidět nejvíc?

1. Kurt Russel

S Kurtem si Sly zahrál v Tango a Cash a chemii tam měli výbornou. Sám Kurt Russel pak patří k nejzářivějším akčním hvězdám 80. let a to i přesto, že nepatří do kategorie svalovců a mistrů bojových umění, ale spíš mezi ty obyčejné chlapíky, kteří se s nouzovou situací prostě musí porvat. Věc, Velké nesnáze v Malé Číně, Oheň, Tombstone, Hvězdná brána - to už je solidní kvalifikace pro finální setkání akčních velikánů.



2. John Travolta

John Travolta sice není klasickým akčním hrdinou, ale Pulp Fiction, Tváří v tvář, Operace: Zlomený šíp, Swordfish: Operace Hacker, Únos vlaku 1 2 3 a Bez soucitu ho jasně nominují. Padouch by byl vynikající. A jak se říká - padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina.



3. Michael Dudikoff

Americký ninja prostě nesmí chybět. A to zdaleka není jediný akční film, který natočil. Dudikoff je béčkař a mně osobně jeho filmy nebavily ani jako malého, ale to jméno má kultovní zvuk. Nemluvě o tom, že hrál v seriálu jménem Cobra - ačkoli se Stalloneho Cobrou neměl nic společného, název by mohl být plus.


4. Steven Seagal

Já tady jen vařím. Steven Seagal si našel při svém nástupu do akčního žánru svůj styl a svoji nekompromisní cestu, která se lišila od Arnolda, Chucka Norrise i Slye. Většinou vyrubal spíš nějaký bar nebo mafiánské doupě, rozhodně ale u toho zachovával ledový klid. Originální bojový styl v kombinaci ,,motherfucker vyližte si všichni" náladou z něj dělají jednoho z hlavních kandidátů na Expendables 4. Snad to vyjde, jednání už údajně probíhají.


5. Jackie Chan

Legenda z Hong Kongu ještě pořád nepověsila akční kariéru na hřebík (a nejspíš to bude trvat ještě dlouho, než k tomu opravdu dojde), do Expendables ale patří - v 80. letech nebylo větší asijské hvězdy.


6. Carl Weathers

Není největší hvězdou na seznamu, ale odboxoval si se Stallonem první čtyři díly Rockyho, s Arnoldem laškoval s Predátorem a zakončil v našich končinách méně známou sólovkou s výmluvným názvem Action Jackson. Ten tam taky patří!


7. Cynthia Rothrock

Akční hrdinky sice už delší dobu připravují svoji verzi Expendables, ale i kdyby k ní došlo (jako že to po neslavném výsledku třetích Expendables není zas tak jisté), žena by ryze pánskému týmu dala novou dynamiku. A Cynthia byla svého času obrovskou hvězdou. Takže proč ne?


8. Mr. T

Také on má se Slyem svoji historii a byl to Sly, kdo z něj udělal hvězdu, díky čemuž se pak o rok později stal Mr. T jedním ze členů slavného seriálového A-teamu.

9. Hulk Hogan

Legendární wrestler si zabojoval nejen s Rockym (stejně jako Mr. T ve třetím dílu), ale hrál i v několika akčních filmech. Každopádně je považován za ikonu a jako takový rozhodně mezi Expendables patří. Zdravě béčková krev mu doslova koluje v žilách.


10. Vinnie Jones

Vinnie Jones patří mezi jména, která se dočkala pozornosti až v devadesátých letech, kdy se v roce 1998 objevil ve Sbal prachy a vypadni, od té doby je ale mimořádně výkonnou mlátičkou, jejíž rozsáhlá filmografie bere dech. Vinnie je prostě něco jako anglická verze Zdeňka Srstky.


11. Mike Tyson

Nejlepší boxer osmdesátých let a naprostá sportovní legenda. Mike Tyson by svojí přítomností Expendables bezpochyby povýšil.


12. Danny Trejo

V době, kdy je rasová pestrost jedním z hlavních faktorů při obsazování filmů, by měl být Danny Trejo jedním z favoritů. Především si tuhle nominaci ale vystřílel, vymlátil a vysekal mačetou. Desítky menších rolí v akčních filmech z něj nakonec udělaly unikátní béčkovou hvězdu, jejíž přítomnost osvěží každý film. Do týmovky téměř povinnost.


13. Burt Reynolds

Reynolds patří ke generaci akčních hvězd, která byla na vrcholu v sedmdesátých letech, ještě ale i v osmdesátých a částečně devadesátých se nebál říct si k danému žánru svoje - i když čím dál častěji v rolích šéfů na té či oné straně zákona. Polda a bandita, Velký závod, Hooker,  V žáru velkoměsta a spousta dalších z něj udělali legendu. A v 81 letech by tohle byla stylová rozlučka s akčním žánrem.


14. Brigitte Nielsen

Kdo s ní v 80. letech nerandil, nebyl akční hvězda velikosti A. Rudá Sonja, Rocky IV, Cobra a Policajt v Beverly Hills - stačily tyhle čtyři filmy na začátku její kariéry, aby se stala legendou. Všechno, co natočila poté, už byly vlastně dietní šunky, na chvíli na sebe ještě upozornila děti v Princezně Fantaghiró 3 a 4 a objevila se samozřejmě v celé řadě dalších béček, od té doby ale akční film takovouhle ledovou královnu neměl.


15. Ruther Hauer

Také on patří mezi akční hvězdy, jejichž hlavní filmy vznikly v 80. letech (Blade Runner, Stopař, Jestřábí žena, Maso a krev). Natočeno má ale mnohem víc a bezesporu patří k nejvýraznějším představitelům padouchů a vyšinutých postav. Navíc si se Slyem zahrál v dnes už téměř zapomenutém (a shodou okolností svým tématem terorismu velmi aktuálním) akčním dramatu Noční dravci.


6 komentářů:

  1. Síce relatívne mladšia generácia, ale napr: Vin Diesel, Rock, Keanu Reeves, Russel Crowe, Hugh Jackman, Mark Wahlberg, Will Smith, Denzel Washington, Ethan Hawke, Liam Neeson, Tom Cruise. Netvrdím, že sú to všetko len akčné hviezdy, no zopár skvelých akčných kúskov natočili.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, ti by tam všichni mohli být, ale v podstatě všichni ještě zvládnou točit svoje vlastní filmy v současnosti:-)

      Vymazat
  2. Sigourney Weaver a Linda Hamilton jsou kde?

    OdpovědětVymazat
  3. Kurt McKinney by si zasloužil menší cameo. Za první Karate Tiger určitě.
    Nejspíš by ho moc lidí ani nepoznalo :D

    OdpovědětVymazat
  4. Richard Dean Anderson by si tam mohl strihnout nejake cameo a dostat je z bezvychodne situace. Skoda, ze se neobjevil ve druhem dile,kdyz byli zavaleni v jeskyni a misto neho tam saskoval Lundgren.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.