pondělí 13. února 2017

Americká kina o víkendu praskala ve švech: John Wick, Batman a Padesát odstínů temnoty

Tomu se říká vychytané programování! V USA šly tento víkend do kin tři premiéry s naprosto odlišnou cílovou skupinou a všechny slavily úspěch. Dva sequely a jeden spin-off si zadělaly na velmi hezké americké tržby, dva z nich navíc už ukázaly svou sílu i na neamerických trzích. Slavit tak můžou všichni, kdo nakonec trhne nejvíc?

Hordy natěšených slečen se konečně dočkaly Padesáti odstínů temnoty, muži si přišli na své díky Keanu Reevesovi a jeho akčňák John Wick 2. Páry s dětmi navíc mohli své ratolesti „odložit“ do vedlejších sálů, kde se promítal LEGO® Batman film. Takhle hezké rozložení, kdy si přijdou na své opravdu všichni, tu už dlouho nebylo. Což dokazují krásné tržby všech tří snímků. První místo amerického žebříčku tržeb si pro sebe nakonec po tuhém boji vybojoval kostičkový Batman s více než 55 miliony za tři dny. LEGO® příběh sice před třemi lety odstartoval s téměř sedmdesáti miliony, ale vzhledem k tomu, že nejde o oficiální pokračování, a přijatelnému rozpočtu okolo 80 milionů, můžou si u Warner Bros. mnout ruce. Celosvětově film už míří ke stovce, kterou hravě překoná jen na domácím trhu a ve finále může pomýšlet na celkové tržby kolem 400 milionů. Velmi hezký výsledek, který ukazuje, že zájem o LEGO značku ve filmu nezmizel a může se tak ždímat dál.

Možná trochu překvapivě tak LEGO® Batman předstihl pokračování megaúspěšných Padesáti odstínů šedi. To se na první pohled nemá moc čím chlubit, jednička dva roky nazpátek otevřela za fantastických 85 milionů a nakonec svůj úvodní víkend sotva zdvojnásobila. Start Padesáti odstínů temnoty, který skončil na 46 milionech, naznačuje jednak lehkou únavu materiálu, jednak si v sobě pravděpodobně nese známku nevalných kvalit obou filmů. Producenti ale nemusí smutnit. Přestože film v následujících týdnech bude pravděpodobně rychle klesat (na rozdíl od Batmana), sequel adaptace knižního bestselleru se už může chlubit stomilionovými tržbami ze zbytku světa, navíc stal mrzkých 55 milionů dolarů. Tady se opět budou přepočítávat veliké zisky, a přestože celkovým tržbám jedničky (571 m.) může pokračování nejspíš zamávat, velké vrásky to studiu Universal nenadělá a mohou se směle pustit do třetího dílu.

Za neoficiálního vítěze silného valentýnského víkendu bych ale osobně vyhlásil (světe div se!) akčňák John Wick 2. Výborná jednička stihla za dva a půl roku od premiéry získat až kultovní status, přesto jsem se ale o film bál. Přeci jen šel proti dvěma silným premiérám a pohled na osmdesátimilionové tržby prvního dílu a nárůst rozpočtu na 40 mega u dvojky značil, že úspěch rozhodně není samozřejmostí. Studio Lionsgate ale evidentně vědělo, co dělá, protože Reevesův akčňák si na úvod přišel na 30 milionů dolarů! Otvírák jedničky zdvojnásoben, ve světě se film teprve rozjíždí a famózních 90% na Rotten Tomatoes navíc značí, že vzhledem ke spokojeným kritikům i divákům by film nemusel vyklízet pozice příliš rychle. Bude z toho amerických 100 míčů a čtvrt miliardy celosvětově? Nepřekvapilo by mě to a Wickův úspěch mi dělá radost už proto, že by hollywoodským studiím mohl vrátit víru v poctivé akční filmy, kterých je čím dál méně. Těch úspěšných už teprve.

Radost tedy mohou mít všichni a vypadá to, že oproti loňskému roku by se nadvláda studia Disney mohla trochu zmenšit. Myšák sice má i letos jednoznačně nejnabitější portfolio a brzy tvrdě zaútočí s Kráskou a zvířetem, ovšem Universal jim letos evidentně bude hodně šlapat na paty. Nejedno šampaňské už padlo díky Shyamalanovu Rozpolcenému, nyní jim silný start pojistilo Padesát odstínů temnoty. A to se ještě můžeme těšit na Rychle a zběsile 8 a Já, padouch 3, tedy dvě značky, které se třesou na miliardu. Zahanbit se pak nebudou chtít nechat ani Warneři. Ti zase v létě spoléhají na Wonder Woman a už teď jsem velmi zvědavý na tržby Nolanova Dunkerku. Z kasovního hlediska nás tak čeká zajímavý rok, snad bude stát za to i po kvalitativní stránce.

3 komentářů:

  1. Můžu se zeptat co bylo v roce 2015 tak úspěšného na 50 odstínů nudy? Že to má redaktor za mega hit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=fiftyshadesofgrey.htm 40 mega budget a skoro 600 na tržbách je málo?

      Vymazat
    2. Na to že to měl být tenkrát jeden neočekávanějších filmů a porazila ho tenkrát i dětská Zvonilka tak ano. Na víc tržby ještě nedělají HIT.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.