pondělí 17. října 2016

Inferno ve světě otevřelo za 50 milionů, jak si povede dál? Dosloužila kdysi úspěšná série?

Symbololog (existuje taková profese vůbec?) Robert Langdon se o tomto víkendu vydal na svou třetí filmovou misi po světových kinech. Opět si jej vzali do péče herec Tom Hanks a režisér Ron Howard, kteří tentokrát přeskočili Brownovu knihu Ztracený symbol a vrhli se rovnou na populární Inferno vydané roku 2013. Jakého se třetí „brownovka“ dočkala přijetí?

To kritické není příliš pozitivní. Jelikož film bude mít v Americe premiéru až za dva týdny, Rotten Tomatoes zatím evidují jen 47 recenzí. Z těch je ovšem kladných pouhých 23% při průměrném ratingu 4,2. Pravděpodobně žádný zázrak, film jsem ovšem neviděl, takže nemohu soudit. K čemu už ale je možné se nějakým způsobem vyjádřit jsou tržby filmu.

Inferno - trailer 1
Inferno - trailer 2

Jak už jsem zmiňoval, zatím si Inferno odbylo premiéru jen na světových trzích, Amerika na něj stále ještě čeká. Otvírák za 50 milionů ale značí jedinou věc – na další filmovou adaptaci Dana Browna nebyl nikdo moc zvědavý. Stačí se podívat, jaký byl celosvětový zájem nejen o megahit Šifra mistra Leonarda, ale i o lehce zklamavší pokračování Andělé a démoni. První Langdonovo dobrodružství mělo světový otvírák kolem ohromujících sto padesáti milionů dolarů, tedy třikrát víc než Inferno. I Andělé a démoni zvládli urvat přes 90 mega. Odtud se pak oba filmy odrazily k celkovým tržbám 758, respektive 486 milionů dolarů.

O něčem takovém si Inferno může nechat jen zdát. Hodně bude samozřejmě ještě záležet na tom, za kolik se podaří otevřít na americkém trhu, ale jelikož se z filmu nepodařilo udělat kýženou událost podzimu (a vzhledem k 46milionovému otvíráku Andělů) bych se velmi divil, kdyby Inferno udělalo o prvním víkendu víc než 35 mega.

Studio Sony tentokrát nezveřejnilo rozpočet filmu, takže se můžeme jen dohadovat o tom, jestli na sebe film vydělá nebo ne. Kvůli trvající nepřízni kritiku a především klesajícímu zájmu diváků si ale dovolím tvrdit, že Inferno bude poslední celovečerní film s Robertem Langdonem. Už sedmiletá proluka mezi druhým a třetím dílem o něčem svědčí, oživení značky po takové době není úplně jednoduché. Rozpačité tržby budiž důkazem. Možná se dočkáme televizního seriálu nebo podobného ždímání série, ovšem v kinech tahle série dle mého dosloužila.

7 komentářů:

  1. Jedině dobře. Jsou to strašné bláboly...

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha bola perfektná, film som ešte nevidel. Btw Symbológ neexistuje, to je už v prvých knihách alebo niekde napísané. teraz neviem kde.

    OdpovědětVymazat
  3. kniha byla dobrá se zajímavým poselstvím...film to totálně zabil, nemělo smysl, aby vznikl, jestliže nehodlali na plátno přenést u hlavní pointu! film mě opravdu zklamal

    OdpovědětVymazat
  4. Na film jsem se moc těšil, protože kniha byla úžasná a hlavně to co měla předat, přelidnění planety atd. Nakonec jsem byl z návštěvy kina maximálně zklamán, ze dvou postav udělali jednu a ještě zničili její smysl, že podali hlavního záporáka jako superteroristu co chce vyhladit pul lidstva, že to co se mělo stát se vlastně nestalo a že z holky která chtěla vše překazit, tak to na ní ve filmu vše naopak hodili, tak to byl fakt podraz na diváka. film měl 2 hodiny, 20% v knize vůbec nebylo, kdyb to tak nekurv..i a dali tam radši to co v knize je udělali by lépe. Knihy od Browna jsou velice oblíbené a lidi chtějí vidět filmovou adaptaci knihy a né paskvil který si z ní bere jen motiv a jinak to celé poser.u. Hrozně mě mrzí jak to dopadlo a moc bych chtěl vidět další filmy s Langdonem, ale po tomto se není čemu divit, že na to nejdou do kin. Sám jsem takto přesvědčil minimálně 5 lidí, které na film ani nepůjdou, jelikož to s knihou má společného asi jako cola a burbon.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemuzes chtit film a knihu 1:1 takze me jako ctenari to prislo jako dobra jizda do prvni poloviny, ale davam za pravdu ze ten konec je fiasko na entou.

      A pro ty co to necetli je dej utazenej za vlasy ze je jim jedno co se s postavama deje, takze ani tem se to nelibi :D

      Vymazat
  5. Kniha byla celkem fajn. Brown samozrejme neni nejaka vysoka literatura, ale jako prijemne ctivej mainstream na odreagovani to vzdy pusobilo skvele. Co na tom ze to je plny vyfabulovanejch nesmyslu. A zrovna Inferno me pomerne zaujalo svym poselstvim a tim, ze tam hlavni "padouch" nebyl nutne vykreslen jako zlo, protoze rekneme si to na rovinu, na tom jeho planu neco bylo. Zarazi me, ze se ve filmu tak predelavalo. Asi to nebylo vylozene nutne. Ikdyz konec mi prisel podivny i v knize.

    Pokud nekoho zaujalo nosne tema te knihy - prelidneni planety, doporucuji britsky serial Utopia, ktery resi stejny problem, ikdyz uplne jinym stylem :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.