úterý 13. září 2016

Téma: Je největší slabinou filmů od Marvelu hudba?

Marvel svůj systém výroby dotáhl k neuvěřitelné a obdivuhodné dokonalosti, kterou se všichni snaží napodobit. V jedné věci ale Marvel filmy pořádně kulhají. Dokážete zazpívat z hlavy alespoň jedno hudební téma z jejich filmu? Ne? Tak vidíte. A nejste jediní.




Nejsem hudební teoretik, takže si tu neodvážím toto téma příliš rozebírat, od toho je video, které zveřejnil Tony Zhou a které se hudbou v Marvel filmech zabývá i s názornými fascinujícími příklady - což je také jeden z důvodů, proč byste si ho měli pustit a dokoukat ho celé. Jsem ale filmový fanoušek, který naposlouchal za svůj život pořádnou dávku soundtracků a  i když neumím zpívat, dokážu aspoň zaskřehotat pár melodií ze Star Wars, Indiany Jonese a několika dalších filmů. Rozhodně si ale nedokážu ani  v hlavě vybavit jakoukoliv melodii z filmů od Marvelu. Pokud jste na tom podobně, máte o důvod víc si ono video pustit, protože se zdá, že trefilo pořádně hřebíček na hlavičku.


Zajímavé na celém videu je navíc to, že Zhou od Marvelu přechází (tak jak to má v eseji být) k obecnému problému - v tomto případě tedy k práci s hudbou v současných hollywoodských filmech. Vysvětlí vám, jak se s ní (poněkud nešťastně) pracuje. Otevírá také otázku pravidla, které se jednu dobu o filmové hudbě tradovalo a traduje se dodnes, i když je celá řada příkladů, které ho vyvracejí. Toto pravidlo říká, že hudbu byste u filmu neměli vnímat, že by neměla z filmu vystupovat, ale sloužit mu. A celé to doprovází celou řadou ukázek.

Samozřejmě, Marvel si je nejspíš tohoto problému vědom a pomaličku začíná pracovat na změně tak, aby jeho nejslavnější skladbou nebyla hlavní melodie z Avengers - která není špatná, ale i ona je pořád ve srovnání s jinými klasickými hudebními tématy nevýrazná. Začalo to tím, že  mu Michael Giacchino složil hudbu k novému logu. A brzy uslyšíme jeho hudbu v Doctor Strange. I třetího Thora skládá renomovaný skladatel  s osobitým rukopisem - Mark Mothersbaug. Doufejme tedy, že se blýská na lepší časy.

Jakou filmovou skladbu máte rádi? A který soundtrack k Marvel filmům se vám líbí - pokud si nějaký vybavujete;-)

4 komentářů:

  1. Tak minimálně první Thor má přenáááádhernou ústřední melodii a právě ta dokázala z diváku ždímat emoce. ´Zazpívat´ tak lehce jako třeba Imperiální pochod ze SW samozřejmě nejde, ale to se nevylučuje s tím, že JE skvěle zapamatovatelná a k filmu se se prostě geniálně hodila.

    Ale jinak souhlas, je to světlá výjimka a Marvel na tom potřebuje zamakat. Chtělo by to něco úderného a vystyleovaného jako se třeba DC povedlo u Wonder Woman...

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud se hudby k Marvel filmu chopí Brian Tyler, je o pecku postaráno. Hned přečtením nadpisu jsem si v hlavě přehrál hlavní tématickou linku z Thora právě od BT. Chyba je možná právě, že hudbu neskládá jeden skladatel ale hned několik. Je sice fajn, že je to dynamičtější ale nepůsobí to pak jako celek, jako celé universum. Spíš různé střípky slepené izolační páskou :)
    První tři díly Harryho P. složil Williams a člověk si zapamatoval a vryl do hlavy Hedwigs Theme jako tu hlavní a kdykoli jí člověk slyší, vybaví si tuto franchise. Pak už to bylo co díl, jiný hudební skladatel a už ani já si nevzpomenu na pořádnou hudbu k posledním dílu (mimo posledních dvou).

    OdpovědětVymazat
  3. Pro mě je naprosto zásadní Ironman, který si vybral do svého soundtracku pravidelně soundtracky AC/DC - tak trochu víme co je Tonyho oblíbená skupina (a moje taky)

    OdpovědětVymazat
  4. Já bych řekl, že se ve většině filmů objevili pěkné kousky, nicméně v dalších pokračováních nebyly rozvíjeny. Čestná výjimka jsou takoví Avengers a pár dalších. Ono celkově rozvíjení už zajetého motivu je šílená práce. Buď vám vznikne kopírka s pár drobnými změnami, nebo jste úplně jinde. Občas se ale zadaří a povede se něco naprosto úžasného co předčí kolikrát i originál. Příkladem jest třeba hudba v posledním traileru na Star Wars. Imperial march je klasika, ale na dnešní poměry, možná na můj vkus postrádá drive, to se s touto skladbou dokázali udělat v traileru je opravdu neuvěřitelné, nehledě na propojení s dalším známým motivem.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.