pátek 12. srpna 2016

Rogue One: Star Wars Story - druhý trailer je tady a je jasné, že tenhle film to nebude mít snadné

Disney a LucasFilm čeká obří bitva s nejistým výsledkem.


Budou to mít chlapci těžké. Po tomhle traileru k Rogue One začínám chápat, proč došlo na přetáčky a proč zřejmě v LucasFilmu panuje velká nervozita. Síla se probouzí byla také riziko, nikdo nemohl stoprocentně vědět, jak to všechno dopadne v očích fanoušků a zda pokračování snese srovnání s původní trilogií, když ho nesnesla ani prequelová trilogie z rukou duchovního tvůrce, přece jen tam ale byly záchytné body.

Rogue One je nemá. Tvůrci se dobrovolně vzdali některých klíčových ingrediencí - chybí lightsabery i Jediové, chybí známé postavy, v traileru nevidíme žádné bizarní mimozemské postavičky, ze hry je celá Skywalkerovic famílie - pokud nepočítáme Darth Vadera, který se ale klidně může objevit ve filmu jen ve stejné míře jako Batman v Sebevražedném oddílu.

Celé je to velmi uzemněné, bez duchovního přesahu, který do příběhu vnášela existence Síly (i když i tady bude zmíněna). Tohle je Tucet špinavců ve světě Star Wars, stejně jako je Sebevražedný oddíl Tucet špinavců v komiksovém světě.

Garethovi Edwardsovi se soudě podle traileru podařilo tuhle temnější, realističtější stránku příběhu vizuálně trefit dokonale. Lokace vypadají originálně a svébytně, bitva na pláži bude zřejmě maso a Felicity Jones má charisma, má to ovšem jedno obří ALE. Trailer je na můj vkus dietní a odmítám na tenhle hype train naskočit. Z bitvy na pláži toho tentokrát moc nevidíme. Chybí pořádný moneyshot. A především je to plné otřepaných osudových frází o nebezpečnosti celé mise. Chybí komplikace a také jiskření mezi týmem. Postavy jsou pořád matné figurky bez výraznějšího naznačení charakterů. A nenajdete tu ani náznak po vyhrocené situaci, ve které by se někdo z členů komanda ocitl. Stačila by jedna jediná scéna, ze které bych měl pocit, že tohle nepřežijí všichni - něco jako když v traileru na Síla se probouzí šudlal Kylo Ren svým lightsaberem Rey na rameni. Jenže to tu není a mám spíš pocit teaseru. Snad se toho dočkáme v dalším traileru, protože závěrečný záběr v mých očích tuhle upoutávku zachránit nedokáže.

Do premiéry zbývá už jen čtvrt roku a chtělo by to pořádně se do Rogue One opřít. Docela by mě zajímalo, jaké tržby od Rogue One vlastně Disney s LucasFilmem očekávají, protože je to mnohem neprobádanější půda, než se původně zdálo a jedinou jistotou je tu v tuto chvíli logo Star Wars, které má naštěstí po celém světě miliony oddaných fanoušků.

19 komentářů:

  1. Tak mě se naopak zdá, že Rogue One bude lepší než E7. SW není jen o jedi a Skywalkers. Bizarní postavy mi sice asi chybět budou, nadruhou stranu jsou to pouhé 2 min traileru a docela věřím v to, že v traileru nechtěli ukázat téměř nic, co by něco prozradilo. Okay, pro lidi, kteří to berou jako film, to možná do kina nedostane, a hlavně všichni ví, že Lucas nebyl pan filmař a celé to kouzlo tkvělo hlavně v tom jiném, okouzlujícím světě. Ale pro SW fanouška to dle mého je pohlazení po srdci. Krásně zpracovaná SW svět, tak jak by měl vypadat. Možná se mílím, ale to zjistím až na půlnoční premiéře.))

    OdpovědětVymazat
  2. Pan Frnata chtel asi usetrit za listek do kina a tak doufal, ze mu trailer odvypravi cely film, jak je to posledni dobou popularni. Jinak nechapu tu nespokojenost. Trailer na E7 se nesl v podobnem duchu. Navdnadit ne vyzradit. Ze je Rogue One tak trosku sazka na nejistotu bylo jasne snad od zacatku. Ale myslim ze je SW dostatecne silna znacka, aby si s timhle poradila. Plus zrovna Disney si ten "risk" muze dovolit. Jak me tenhle film do ted nechaval celkem chladnym, tak po tomto traileru se tesim jak malej. Za me super trailer, ktery splnil co mel, dostatecne me navnadil aniz by neco zasadniho prozradil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikde jsem nepsal, že chci vyzradit děj, ani prozradit důležité věci. Ale pustil jsem si ten trailer několikrát a pro mě je to naředěná a nikoliv obohacená verze toho předcházejícího, který byl podle mě prostě lepší. Čekal jsem posun, jak už to u trailerů bývá... a ten posun vidím jen v tom, že někdo přilípnul na konec traileru Darth Vadera (+ ještě je fajn záběr kdy běží po můstku proti tie fighteru). Není tam nic nového ani originálního, i když přesně to slibují v PR. Většině a obzvlášť zarytým SW fans to zjevně stačí, mně ne. Star Wars celebration promo bylo pro mě výrazně lepší a působivější. To ale neznamená, že ten film bude blbý nebo že mu přeju nedejbože neúspěch, tak klid chlapci. Jsme na stejné lodi, jen někdo musí mít chladnou hlavu:-D

      Vymazat
    2. Jaky presne posun jste teda cekal? Nejak mi to unika. Vic prozrazovat nechcete, na druhou stranu chcete videt a vedet vic. To jsem z toho jelen :D To, ze je to jen rozsirena verze toho prechoziho, mi taky neprijde nikterak na skodu. To co chcete od traileru vy, mi prijde jako vycuc z filmu, abyste usetril zbyle dve hodiny necim uzitecnejsim. V traileru uz chcete mit hluboce vystavene charaktery i s jejich vzajemnou chemii, chcete tam mit dramaticke okamziky, kdy se budou RO vyhrabavat z prusvihu.....neni to na trailer trosku moc? Obvzlast, kdyz si nutne jeste nektere veci dost domyslite? Neberte to jako nejakej hate na vas. Kazdy jsme jiny, kazdymu se libi neco jineho a to ze ten trailer nadchnul me neznamena, ze se Vam musi libit taky. Jen mi jaksi ta kritika neprijde uplne na miste. Proste a jednoduse vazne nechapu, co svetoborneho jste od traileru cekal (prichod Jezise Kriste nebo Obi-wana?). Ze bude ten film neuspech nebo mu to vy prejete tady nikdo nenaznacoval, takze neni potreba se uklidnovat :D
      Ohaneni SW fans bych si taky odpustil. Trosku to pak na me pusobi ve stylu "jasny ze vy to budete vynaset do nebes, kdyz spite v povleceni s hvezdou smrti, ale ja jsem znalec filmu, jinej lvl nez vy, takze tam musim mit nejaky hluboky presah". SW mam rad, ale to neznamena ze bezpodminecne a ze budu tedy libat Disneymu zadek jen kvuli logu SW. Ostatne jak jsem psal vysse, prvni tralier na Rogue One me nikterak nezaujal, tento ano.

      Vymazat
    3. Čekal jsem přesvědčivý pocit ohrožení. V traileru se o něm jen mluví, fráze vedle fráze, klišé vedle klišé od začátku do konce, do toho pár akčních záběrů jako z Battlefieldu:-). Ale chybí jakýkoli silný záběr, který by to podložil - jako byl třeba ten meč Kylo Rena u hlavy Rey (který pravda přišel v kampani k FA později, ale tam měli do té doby řadu jiných trumfů). A chybí tam nějaký pořádný moneyshot. Přijde mi to jak intro k videohře, nevyvolává to ve mně emoce. Byl jsem vzhůru dlouho do noci a čekal na ten trailer, pak jsem kvůli němu i brzy vstával a výsledek je, že vím, že se tam bude hodně střílet a bude tam Darth Vader. A to je i při měřítku válečného filmu pro mě málo. Zbytek asi nebudu reagovat protože by se to změnilo ve slovíčkaření. Každopádně jsem rád, pokud někdo rozdílnost názorů nebere osobně ale jako impuls k diskusi nad něčím, co ve finále zajímá obě strany. Filmu fandím, trailer mě nedostal, moje smůla.

      Vymazat
  3. Neuvěřitelný nesmysl. Na Star Wars byly nejlepší Jediové a světelné meče. To byl trademark téhle značky. Tady není ani jedno z toho. Ve FA nebyl ani jeden Jedi a šermovali tam postavy, které s mečem vůbec neuměli. Na prequelovou trilogii to nemá ani omylem. Kéž by RO nevydělal ani cent aby tohle tnásilňivání už skončilo!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaroslave SW opravdu nejsou jed Jediové a světelné meče.Trademarků má SW požehnaně a nejsou zdaleka omezené na to co jste zmínil.Rogue one je od samého začátku důsledně a oficiálně propagováno jako film který má být trochu odlišný od filmů z hlavní ságy a informace o tom že tam poprvé nebudou žádní Jediové(krom kamea bývalého jediho Dartha Vadera který možná požije i svůj světelný meč)patří k těm nejstarším takže jako nesmysl působý hlavně to co píšete a vrcholem je jak tvrdíte že "Na prequelovou trilogii to nemá ani omylem"-tohle vážně miluju,lidi co maj jasno a ani daný film neviděli...

      Vymazat
  4. Jaroslav Chládek jsi pako. Star Wars nejsou jen Jediové a světelné meče. Ale asi jsi trošku omezenej tak to nevidíš.

    Já se těším fakt hodně a budu doufat v co největší úspěch.

    OdpovědětVymazat
  5. Mě se to líbí, na FA bylo nejhorší to, že to vypadalo jako by měli seznam věcí co tam musí dát a nic moc jiného se jim tam nevešlo. Toužím po Star Wars originalitě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. presne tak, tento film moze zmenit tradicne, ze vzdy je to iba boj medzi sithmi a jedimi a uplne sa zabuda na rebelov alebo ine postavy bez sily(Boba napr), mne sa RO zatial paci, dava pohlad na sw svet z ineho uhlu

      Vymazat
  6. Když vznikl Svět, tak tu taky hned nejezdili Mercedesy, tak se z LS nepo...
    "GOrillu" komentovat nemá smysl, je to ztráta času...

    OdpovědětVymazat
  7. Bizarních mimozemských postaviček jsem teda viděl dost (počítám i první trailer).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ale já tam jasně píšu, že v tomto traileru nejsou - přitom jde o jeden z prvků, který celé SW universum prodává a staví na něm:-) Nehodnotím film dopředu. Jen mě zajímá jak ho vlastně chce LucasFilm prodat a co od něho finančně čeká, protože tohle není trailer, který by třeba moje děti nějak extra nalákal do kina, i když Star Wars viděly komplet a baví je.

      Vymazat
    2. No jo, ale ten odstavec působí tak, že když nejsou v tomto traileru, nebudou ani ve filmu, jako by to bylo definitivní (přitom dříve k vidění byly). Tak jsem to myslel. :)

      Vymazat
  8. Po tom článku jsem čekal docela průšvih, ale trailer se mi líbil. Jak už tady někdo psal, tak force awakens muselo splnit urcita specifika (prave ty lightsabery, stare a nove postavy a rekneme takove star wars old school klišé), aby se to líbilo... Tohle bude něco nového a proto se na to těším. Snad to klapne

    OdpovědětVymazat
  9. Opravdu mě fascinuje jak lidi dokazou kritizovat uplne vsechno, tak na to nechodte, a doma si puste ty stare dily to ze nekdo natoci nove dily prece nesnizuje kvalitu tech starych, ja doufam ze to vydela hodne a natoci tak treba jednou film ze star wars universa kde bude mit hlavni roli paserak jako byl Han Solo bude mit charisma a film bude mit dobry pribeh a to ze by tam nebyli jediove nebo byli treba jen okrajove jako vedlejsi postavy by vubec nevadilo prece jen postava jediho je dost svazana, nesmi citit vztek jinak to vede k temne strane, stejne tak i strach nesmi se zamilovat atd .. To je jako tocit film s Kristen Stewart

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.