čtvrtek 7. července 2016

TOP 5 malých filmů z první poloviny roku 2016, kterým byste měli dát šanci

Nejen blockbustery je filmový fanoušek živ. A upřímně řečeno, letos to zatím s těmi blockbustery ani není žádná sláva, očekávání dokázal naplnit snad jen Captain America: Občanská válka a hlavně Kniha džunglí, zbytek už je s menšími nebo většími výhradami. Tak co dát šanci menším filmům, které si na nic nehrají, vystačí si s omezeným rozpočtem a spoléhají se spíš na solidní scénář a režiséra?

Sing Street


Příběh kluka, který založí hudební skupinu, aby udělal dojem na svoji vysněnou dívku, je jedním z těch filmů, které jsou vysloveně nakažlivé svojí atmosférou. Režisér John Carney umí skvěle kombinovat hudbu s filmem a naládovat do vás pozitivní emoce tak, že budete film doporučovat všem ostatním a domů si pořídíte soundtrack. Pokud byste si měli vybrat jeden film z těchto pěti a nechcete si přitom od napětí ohryzat nehty na kost, volte tuhle pohodovku.

Green Room


Přesný opak Sing Street. Green Room vypráví příběh punkové skupiny, která se ocitne na svém turné v pěkně krvavém průšvihu obklopená bandou všeho schopných nácků. Rozjezd je malinko pomalejší, ale to je čistě záměr, protože když pak vypukne peklo, je to jako by vám někdo bodl kudlu do spánku. Příběhů o skupince lidí obklopených hromadou protivníků už bylo natočeno hodně, ale Green Room se s klidem může zařadit i vedle takové pecky jako Carpenterovo Přepadení 13. okrsku. Navíc tu excelují nedávno tragicky zesnulý Anton  Yelchin a proti němu Patrick Stewart jako záporák. Pozor, film není pro slabší povahy, obsahuje scény velmi brutálního násilí.

Midnight Special


Nový film Jeffa Nicholse (Bahno z Mississippi) část lidí označila jako nudný a nezáživný, ale pokud patříte mezi fanoušky tvorby Stephena Kinga, měli byste mu dát šanci. King s ním sice nemá nic společného autorsky, klidně by mohl stát za jeho scénářem. 58% na CSFD je opravdu zavádějících, tahle road movie o chlapci s mimořádnými schopnostmi má svoji atmosféru i silné scény. Je pojatá trošku nezávisle, s ambicí nechat vyznít herecké výkony - a daří se jí to. Kirsten Dunst, Joel Edgerton, Adam Driver a Michael Shannon sice ve skutečnosti nemají své postavy nijak extra prokreslené na papíře, přesto jejich přítomnost funguje. Takže pokud byste rádi něco jako Kingovu Žhářku mixnutou Spielbergem, tohle je vaše šance.

10 Cloverfield Lane


Na rozdíl od předcházejících filmů se 10 Cloverfield Lane dostalo do českých kin (nejspíš i díky tomu, že za ním producentsky stojí J.J. Abrams), ale pokud jste ho až dosud neviděli, rozhodně byste mu měli dát šanci (obzvlášť pokud už jste sjeli Green Room a chcete další nervák). Příběh zní na první poslech jednoduše - mladá dívka se po bouračce probouzí v podzemním krytu a dozvídá se, že zemi napadli mimozemšťané, vše na povrchu je zničeno a je třeba zůstat v úkrytu. Jenže, kdyby vám tohle někdo říkal a vy jste přitom byli připoutaní za nohu k trubce, věřili byste mu jeho dobrácké úmysly? 10 Cloverfield Lane má zatraceně mazaný scénář plný rafinovaného matení diváka, nabízí tudíž hutnou atmosféru a několik zvratů. Výsledkem je další film, který dokazuje, že nepotřebujete obří rozpočet, abyste diváky zatlačili do sedaček.

Hush


A končíme znovu se zatajeným dechem. Hush koupil pro své vysílání Netflix, takže v kině se filmu nedočkáte. Je to malý nenápadný home invasion horor /jedna pronásledovaná oběť, jeden magor a hra na kočku a na myš/, pro který ale platí to, co pro většinu výše uvedených snímků. Příběh hluchoněmé spisovatelky, která žije na samotě, má díky solidnímu scénáři celou řadu překvapení a díky pevnému režisérskému vedení Mike Flanagana (Oculus) to navíc celé skvěle funguje a má atmosféru, jako když se poškrábete žiletkou na kosti. Pokud vám ještě zbyly vlasy po předcházejících filmech, dejte šanci i tomuto.

3 komentářů:

  1. Tak v podstate malý film je aj Deadpool :) nemá nejaký ohromný rozpočet a aj tak zarobil skoro 800mega

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, to je fakt. Ale tomu všichni šanci dali:-D Někteří i dvakrát.

      Vymazat
    2. Cloverfield som videl, už len preto že som videl "prvý" diel a teda chcel som viac. O ostatných moc tušenia nemám. Kedže v čas ktorý mám voľný skôr pozerám seriály alebo hrám hry :)

      PS: Tak pravda, že Deadpool má meno, fanúšikov a silný základ.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.