sobota 28. května 2016

TOP 5 nejlepších Marvel filmů

Připravte se na pár překvapení a nachystejte si svoji pětku.

Podle Marvel komiksů vzniklo už přes 40 filmů a na první desítce bychom se nejspíš docela přesně shodli. Jenže to by bylo příliš snadné, takže jsem se rozhodl pro první pětku, kde už se názory budou lišit. Jak z žebříčku zjistíte, chybí v něm minimálně dva filmy, které by tam nejspíš spousta lidí dala - první Iron Man a Captain America: Winter Soldier. Iron Man byl skvělý v tom, jak nastartoval spanilou jízdu Marvelu a Roberta Downeyho Jr., ale dobře si pamatuji, že v kině jsem se místy nudil a akce mi přišlo málo (stejně jako hlášek). A Winter Soldier je skvěle postavený film, ale kdybych si ho onehdy nepustil znovu, moc si z něj nepamatuji. A tak dám vždycky přednost těmhle pěti filmům, z nichž mi utkvěla v hlavě atmosféra, originalita, akční scény, postavy a často i spousta hlášek. Prostě srdcovky.


5. Deadpool



Možná je ještě brzy Deadpoola umisťovat tak vysoko, ale pravdou je, že vlna euforie už odezněla a přesto pořád platí, že Deadpoolova výřečnost, anarchistický přístup ke všemu a nulová autocenzura jsou něco, co z něj i přes pár slabin dělá naprosto výjimečný film. Ano, polovina fórů je možná trapných, ale minimálně od dob Ace Ventury a nástupu Jima Carreyho je trapno oficiálně kategorie povýšená díky odvaze se za sebe nestydět. Deadpool zkrátka rozkopl jako drzý teenager dveře do filmových komiksáren, podrbal se na koulích, prdl si, dal si mlíko a pak konkurenci vyrubal aniž by u toho zavřel pusu. Je to milník a posunul hranice. Má vlastní ksicht a stejně jako v dalších čtyřech v tomto žebříčku v něm vlastně všechno (snad s výjimkou průměrného hlavního záporáka) dokonale do sebe zapadá. Příběh je sice standardní, ale to mu umožňuje nabalit na sebe tunu humoru, hodně akce a navíc ho koření eRkový přístup, takže Deadpool sem patří a ne že né.

Deadpool: Recenze

4. Strážci Galaxie



Část lidí považuje Strážce Galaxie za přeceňované, ale já se u nich zas a znovu bavím. Je to přesně ta míra originality namíchaná se starými známými věcmi, kterou miluju. James Gunn vzal v podstatě neznámý komiks, který vůbec nezapadal do toho, co až dosud Marvel předváděl v kinech, a natočil neuvěřitelně zábavný film, který v sobě spojuje poetiku osmdesátých let a Spielbergových (nebo Spielbergem produkovaných) filmů s postmoderním přístupem Tarantina. Hromada akce, dobře napsané a brilantně obsazené postavy, úžasně vtipné dialogy a v jednu chvíli dokonce silné emoce, nemůžu jinak ale Gunn to pro mě trefil s obdivuhodnou přesností. Nakopl mocně kariéru Chrise Pratta a přes noc z něj udělal druhého Harrisona Forda, stejně tak akceleroval kariéru Davea Bautisty, stvořil všemi milovaného Groota a zvládl oživit postavu mývala - když nic jiného, tak tohle je důkaz, že tohle je výjimečný film. Recenze

3. Spider-man 2



První trojice filmů, kterou otevírá Spidey by vlastně mohla mít jeden společný odstavec. Je totiž dokonalá. Už první Spider-man je totální klasika, kde Raimi z mého pohledu nastartoval tuhle postavu stejně dobře, jako kdysi třeba Richard Donner Supermana. Druhý díl je ale naprostá pecka, která uhání jako splašený vlak, rozehrává skvěle drama mezi všemi postavami a navíc to korunuje brilantní akcí. Souboj Spideyho s Octopusem na věžních hodinách a pokračující na jedoucím vlaku pak považuji za vůbec jednu z nejlepších akčních komiksových scén vůbec. Instantní klasika, kterou můžete vidět díky zábavnému scénáři, skvělým hercům a nápadité dynamické Raimiho režii  zas a znovu.

2. X-men 2


Miluju X-meny a ve druhém dílu se Singerovi podařilo totéž, co Raimimu ve druhém Spider-manovi. Rozvinout nastavený koncept a dotáhnout ho k dokonalosti. X-men 2 jsou bezchybná týmovka snů s perfektně rozehranými vztahy, nejlepšími akčními scénami, jaké kdy Singer natočil, napětím a osudovými zvraty. Má to tempo a jeden z nejchytřejších scénářů komiksových filmů všech dob s výraznými přesahy mimo žánr. A i když jsem ten film už dlouhá léta neviděl, pořád si z něj pamatuji téměř vše. Stryker jako skvělý záporák nesoucí tajemství Wolverinova zrození, vztah Xaviera a Magneta (včetně geniální šachové scény), famózní Nightcrawler, rvačka Wolverina s Lady Deathstrike... je tu vše a geniálně dávkováno.

Joss Whedon sice opustil filmový svět Marvelu s hořkostí v srdci po druhých Avengers, ale správně by měl v klidu spát, protože vytvořil tu nejlepší týmovku všech dob, kterou už dost možná nikdo nepřekoná. Nejen, že tu bylo kouzlo onoho poprvé, ale doslova všechno si tu sedlo jako ,,riť na šerbel". Brilantní akce, Hulkovo řádění, dostatek prostoru pro každou z postav, nesmrtelné hlášky, skvěle rozehrané vztahy mezi superhrdiny a silný záporák, jehož silácký projev zakončil Hulk dnes už kultovním omlácením o zem. Avengers se dají sledovat zas a znovu, je to film který skvěle drží tempo, je srozumitelný tak, že ho bez problému zvládnou sledovat i děti a přitom je tak zábavný, že dospělí u něj pomlaskávají blahy. Dokonalost v každém kousku, esenciální a nejspíš nepřekonatelný Marvel film.

Čestná zmínka: Spider-man, X-men, Captain America: Winter Soldier, Iron man a hlavně Blade, ve své době naprosto převratný a dodnes trošku nedoceněný film, který o rok předběhl s černými koženými plášti Matrix.

10 komentářů:

  1. docela by mě zajímalo, co mají podle vás guardians společnýho s tarantinem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stejně jako Deadpool práci s očekáváním a klišé a diváckými očekáváními. Například ten motivační proslov na palubě, který by v normálním Marvel filmu prostě proběhl klasicky, ale tady se ho Gunn neboří rozbít hláškami, shodit ho. A takových scén je tam víc.

      Vymazat
    2. Cekal bych kvalitnejsi argumentaci. Tohle mi prijde ponekud neohrabene :) Ja tam toho Tarantina teda stale nevidim. (Jinej anonym :))

      Vymazat
  2. Strážci a Deadpool jsou povedené komix filmy o tom žádná, ale dát je do top 5 marvelu místo třeba Ironmana, X-men, Blade a pod. je podle mě přehnaná preceňovanost. I první kapitán mi přijde mnohem kvalitnější film než Deadpool.
    To je jako dát do top 5 gangsta filmů Lovce mafie místo třeba Scarface, nebo Godfathera.
    Můj názor pěkný den;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady holt kazdy bude neco namitat, kazdemu sedlo neco jineho. Ja treba povazuju za vtipne tvrzeni ze prvni Cap byl lepsi nez Deadpool. Protoze prvniho Capa povazuju za jeden z nejhorsich marvel filmu, mohl by si pomalu podat ruku s iron-manem dvojkou. Na me je to az moc nechtene vtipne :) Davat to pak narovno porovnani klasik jako Scarface nebo The Godfather s Gangster Squad mi prijde take ponekud usmevne. Ale neberu vam to, jen je potreba brat v uvahu, ze pro kazdyho muze dopadnout tenhle zebricek vselijak :)Me treba vadi, ze tam neni Winter Soldier, protoze ho povazuju za jeden z vubec nejlepsich filmu, co pod taktovkou Marvelu vznikli. A na ukor nej bych tam nedal treba strazce, kteri mi prisli, ze skoncili tak na pul cesty. Byly sice fajn, ale meli mnohem na vic, pro me to bylo preci jen trosku zklamani. A Deadpoola bych se zas nebal posunout vysse, protoze mi i jako fanouskovi komiksu sakra sednul. A zas jsem treba rad, ze se nezapomnelo na Spideyho 2. Za sebe bych ho klidne soupl vys :)

      Vymazat
  3. 1. Avengers
    2. Avengers: Age of Ultron
    3. Captain America: Civil War
    4. Iron Man 3
    5. Spider-Man 3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těma trojkama si děláš srandu že jo?

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.