sobota 13. února 2016

Recenze: Deadpool - zabiják s prořízlou pusou vás přichází uhláškovat k smrti

Po skvělé reklamní kampani nastává klíčový okamžik - byly to všechno jen plané sliby nebo je Deadpool opravdu takový nářez, jak jsme si vysnili?

O Deadpolovi už toho bylo napsáno mraky, takže vás nebudu okrádat o čas a jen stručně připomenu, že tenhle film chystal Ryan Reynolds se scenáristy Rhettem Reesem a Paulem Wernickem a s režisérem Timem Millerem roky. Dostali dokonce od Foxů peníze na natočení zkušební sekvence, ale ani ta manažery  nepřesvědčila. Tedy až do doby, než unikla na internet a fanoušci zavalili Fox tolika nadšenými reakcemi, že studio v podstatě nemělo jinou možnost než dát filmu zelenou. Jak říkal nedávno u Jimmyho Fallona Ryan Reynolds: ,,Nevím, kdo to na internet tehdy pustil. Vím, že to byl někdo z nás čtyř, protože jsme k tomu měli přístup. A jsem si na 70% jistý, že jsem to nebyl já."

Zbytek už je jedna z hollywoodských pohádek. Reynolds a spol dostali sice malý rozpočet (58 mega je dnes fakt k smíchu), ale mohli si natočit eRkový film podle svého fanouškovského gusta. K tomu se přidala nápaditá reklamní kampaň a z Deadpoola se stal oblíbenec filmových fanoušků ještě před tím, než dorazil kin.

A už od úvodních titulků je jasné, jaký jeho film bude. Vulgární, nekorektní, parodický i sebeironický a také někdy více a někdy méně vtipný, vždy ale odzbrojující a sympatický ve své odvaze pustit si pusu na špacír a dělat si anarchisticky srandu úplně ze všeho v tu nejméně vhodnou chvíli. Je to přesně ten typ třídního grázla, který je sice v jádru chytrý kluk, ale má problémy se soustředěním a autoritami.

Nechci být hrdina!


Po úvodních sprostých titulcích plných kokotů a podobných oslovení je v podstatě jasné, zda sál do deseti minut opustíte nebo se zaboříte do sedadla a budete si to užívat. Následující akční sekvence, kterou známe z trailerů, do toho pak jde naplno a skvěle kombinuje Deadpoolův pubertální humor s drsnou eRkovou akcí. Chápu tu babičku, která z projekce, které jsem se účastnil,  v tuhle chvíli odešla - a nechápu její zřejmě nafetovanou dceru, která ji na to vzala.

Po úvodní akci se příběh vrací na začátek a my sledujeme poctivý drsný origin smíchaný s fungující love story (která místy vypadá spíš jako dokument o sexuálním životě králíků). V jednu chvíli se tu sice objeví klip seskládaný z úryvků akčních scén a několikrát se na chvilku vrátíme zpátky do úvodní scény (aniž by ale šlo o akci), jinak je ale Deadpool v prostřední části neakční a očekávaná mlata nastanou až ve finále. Ale vůbec to nevadí a nemusíte se toho bát.

Deadpool má velice rozumnou stopáž 108 minut a protože úvodní a závěrečný sekec jsou dostatečně výživné a dlouhé, prostřední ,,origin" část zabírá času tak akorát. Navíc je v ní spousta zábavných situací (Wadeův romantický vztah, transformace v mutanta, bydlení se slepou babičkou, pátrání po hlavním zloduchovi) a i když po příběhové stránce není scénář nijak revoluční, těžko si na to stěžovat. Důležité je, že funguje a víc ani nikdo nečeká (mezi ženskou částí publika se rozhodně najdou případy, které konec dokonce prosmrkají).  Tady totiž nejde o story a myslím, že vlastně ani o bodycount, ale hlavně o to, jak se podařilo dostat na plátno Deadpolovu osobnost a kolikrát tahle hláškující mašina trefí vaši bránici.

A můžete být klidní. Ryan Reynolds se pro tuhle roli narodil a je v ní famózní. Deadpool v podstatě nezavře pusu a kdykoli se nějaká situace rozjede, můžete si být jistí, že dřív nebo později zahlásí něco naprosto nevhodného, shazujícího, drzého, trapného a často sexistického. Zmíněny a reálně použity jsou všechny tělesné otvory, všechny Reynoldsovy comicsové filmové prohřešky, svůj díl pozornosti dostanou X-meni a to všechno je proloženo celou řadou dalších running joků  (Ikea, Máš něco mezi zubama atd.) a bizarních úmrtí (,,Ha haááá... zabiju tě rolbou na led!... Za pět minut!).

Je to až dětinská a nakažlivá radost se na to dívat a užívat si to společně s tvůrci. Ne vždy jde sice o dokonalé fóry a jasně, dokážu si představit, že takový Shane Black by z toho vymáčkl víc, ale na druhou stranu Deadpoolovi nikdy nespadne řetěz a nikdy nedá hlášku, u které byste se chytli za hlavu a řekli si: ,,Svatá prostato, tak to je průser." Můžeme mít dílčí výhrady k tomu, že Deadpool není tak vtipný, jak si sám o sobě myslí, ale jemu je to šumák. Strašně rychle vás dostane na svoji stranu a když se pustí do Colossuse a zláme si u toho všechny končetiny nebo když po svém vyspeluje jméno hlavního záporáka, garantuji vám, že se budete řezat smíchy a ucítíte v srdci takový zvláštní hřejivý pocit. Říká se mu láska.

Jak se podařila akce?


Kromě hlášek jsou druhým pilířem filmu akční scény. Ty jsou sice v podstatě jen dvě, ale obě jsou dostatečně dlouhé, zábavné a vygradované. Na můj vkus se v nich trochu moc stříhá, takže jsou lehce nepřehledné, ale není to nic zásadního a celkově jsem s akční stránkou spokojený.

V době kdy trh začíná být reálně přesycený komiksovými hrdiny tak přichází akční maniak Deadpool se svým cynickým nadhledem jako na zavolanou, aby tomu všemu ukázal vztyčený prostředníček...  a pak si ho s chutí strčil do zadnice. Ace Ventura mezi comicsovými hrdiny; guilty pleasure, o jakém jste vždy snili; týpek, který si sebejistě vykračuje svojí cestou a nádherně mu u toho jebe. Čekat, až si ho budete moci pustit doma, by byla v tomto případě obrovská chyba, takže všichni povinně nástup do kina!

Verdikt:


Od fanoušků pro fanoušky (a nejen pro ně), Deadpool je přesně takový, jako sliboval. Divoký, nahláškovaný, nekorektní, sebeironický, sprostý a všeho schopný (v dobrém i zlém), s překvapivě silnou romantickou linkou a hlavně s odvahou být sám sebou bez kompromisů. Akční scény sice mají rezervy, ale rozhodně vás pobaví a totéž se týká i kulometného přídělu hlášek. Jejich úroveň je sice proměnlivá, ale nikdy to není průšvih. Naopak - celkově jde o jeden z nejvtipnějších filmů posledních let s několika vyloženě ,,hilarious" scénami. Ve své pubertální drzosti a egomaniačnosti nakažlivě zábavná, sympatická a osvěžující comicsová nakládačka, u které se budete skvěle bavit a kterou byste si tudíž neměli v kinech nechat ujít.

P.S.: Nezapomeňte vydržet až do úplného konce!

Hodnocení: 8/10


2 komentářů:

  1. nevim jak to popsat líp než "úžasná píčovina", vlastně se celej film nic neděje, záporák trapnej, příběh trapnej a stejně si nemůžu pomoct a říct, že jsem z kina už dlouho tak nadšenej neodcházel. Film je přesně takovej, jak si ho fanoušci deadpoola mohli představovat a od úvodních až po finální titulky se vlastně nepřestanete smát na dýl než pár minut.

    OdpovědětVymazat
  2. já měl docela strach z 4th wall, ale bylo to super: "I will take you to the Professor." "Stewart or McAvoy?"

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.