pondělí 16. května 2016

Léto 2016: 10 nejzajímavějších filmových premiér

Captain America: Občanská válka vtrhnul do kin a oficiálně tím nastartoval filmovou letní sezónu. Blockbustery se sice v poslední době začínají víc a víc rozprostírat po celém kalendářním roce, takže letos jsme si už v březnu mohli užít Batman vs. Superman. V dubnu zase celé rodiny braly kina útokem kvůli nové Knize džunglí. Ten hlavní přísun hitů ale stále přichází především v období od května do srpna. Marvel si po úspěšném souboji Captaina s Iron Manem dá pohov až do listopadového Doctora Strange, ale velkolepých podívaných i komornějších, ale přesto zajímavých projektů bude v létě požehnaně. Tady je deset z nejzajímavějších letních premiér.

X-men: Apokalypsa (X-men: Apocalypse) – 19. 5. 2016

Už příští čtvrtek přijde do kin další velký komiksový film. Tentokrát se budou o diváckou přízeň ucházet populární X-meni, jejichž filmový svět se s Apokalypsou rozroste na (pokud počítáme trochu se vymykajícího Deadpoola) devět filmů. Po úspěšné Budoucí minulosti film opět režíruje duchovní otec celé série Bryan Singer, který stál za dnes už klasickými prvními dvěma díly. Nový x-menovský snímek bude opět sledovat osudy mladších verzí starých známých postav. Dočkáme se tedy dalšího ideového střetu mladého Profesora X (James McAvoy) a Magneta (Michael Fassbender), který bude ještě umocněný příchodem starodávného a mocného mutanta jménem Apocalypse (Oscar Isaac). Velkou roli bude vzhledem ke své rostoucí popularitě hrát i Jennifer Lawrence jako Mystique. Už z trailerů je jasné, že můžeme očekávat velkolepou podívanou, ale otázka je, jestli se Singer neutopí v přemíře digitálních efektů. První reakce amerických kritiků jsou spíš rozpačité, takže nám nezbývá než doufat, že film nepokazí dobré jméno x-menovské série.


Správní chlapi (The Nice Guys) – 2. 6. 2016

Shane Black je jedním z nejzajímavějších filmových scénáristů už od konce 80. let minulého století. A v posledních letech se začíná stávat i minimálně stejně zajímavým režisérem. Kromě rozpustilého debutu Kiss Kiss Bang Bang stojí i povedeným a hlavně miliardovým Iron Manem 3. Jeho další projekt tak zákonitě budí pozornost, zvlášť když vypadá jako návrat k Blackovým buddy-movie kořenům. Správní chlapi by měli být přesně tím mixem drsné detektivky a zábavné buddy-komedie, která v kinech už zatraceně dlouho chyběla. Ústřední dvojici navíc hrají Ryan Gosling a Russell Crowe, takže o charismatické postavy se bát nemusíme. A podívaná ve stylu Smrtonosné zbraně nebo Posledního skauta by mezi všemi těmi trikově přepálenými velkofilmy a zbytečnými animáky byla velmi příjemným osvěžením. První rozpačité reakce z Cannes ale varují, že i tady bychom měli být s těšením se opatrní.


Warcraft: První střet (Warcraft) – 9. 6. 2016

Ano, Warcraft z trailerů vypadá přepáleně a ne úplně filmově. Na druhou stranu tak věrně napodobuje videoherní estetiku svých předobrazů, že by nakonec mohl být první skutečně povedenou konverzí počítačové hry do filmu. Režisér Duncan Jones natočil dvě velmi povedené komorní sci-fi (Moon, Zdrojový kód), teď je otázkou, nakolik zvládne podobnou velkoprodukci. Stylizace se důsledně drží herních Warcraftů a bude zajímavé sledovat, jak na podobně „umělou“ fantasy zareagují diváci, kteří hry neznají. Jestli ale tvůrci zvládnou vybalancovat důležitou ambivalenci konfliktu mezi lidmi a orky, zaplní svět zajímavými postavami a nezabřednou do rutinního představování warcraftovského světa neznalým divákům, může nám tu vyrůst velmi zajímavá fantasy série, která už by byla potřeba jako sůl.


Den nezávislosti: Nový útok (Independence Day – Resurgence) – 23. 6. 2016

Přesně po dvaceti letech přichází do kin pokračování jednoho z největších hitů 90. let. Den nezávislosti dodnes zůstává nejúspěšnějším filmem takových hitmakerů, jakými jsou Roland Emmerich nebo Will Smith. A velkolepě pojaté mimozemské invaze se divákům asi nikdy neokoukají, takže další díl byl nevyhnutelný. Kromě zmiňovaného Smithe se navíc vrací většina původního osazenstva, Emmerich tedy bude opět režírovat a před kamerou uvidíme staré známé – Jeffa Goldbluma, Billa Pullmana nebo Judda Hirsche. Trailery vypadají velkoryse a jsem zvědavý, jestli podobně „devadesátková“ látka dokáže zaujmout dnešní publikum. Přeci jen, od původního filmu uplynula dlouhá doba, takže na značku tvůrci spoléhat nemohou, nemají ani extra známou tvář v hlavní roli. Z nového Dne nezávislosti se může vyklubat jak obrovský hit, tak finanční propadák. Já hlavně doufám v zábavný film.


Hra peněz (Money Monster) – 30. 6. 2016

Od nového režijního počinu známé herečky Jodie Foster jsem původně očekával spíš nasazení do oscarové sezóny. Fosterová má hvězdnou pověst, do hlavních rolí sehnala herce formátu George Clooneyho a Julie Roberts, finanční téma a kritika mediálních institucí jsou navíc aktuální a bolavá témata, ze kterých se dá vytěžit ambiciózní snímek. Hra peněz ale podle všeho nejspíš nebude na ceny mířícím kritickým dramatem, ale thrillerovou žánrovkou odehrávající se v reálném čase. Pořád to bude spíš komornější podívaná o několika postavách, na malém prostoru, která bude stát na hercích, scénáři a svižné režii. Uvidíme, jestli podobný projekt může zaujmout v konkurenci velkých blockbuster, každopádně už kvůli svým tvůrcům stojí za pozornost. Trailer tady.


Legenda o Tarzanovi (The Legend of Tarzan) – 7. 7. 2016

Nejdříve přišla Kniha džunglí, v červenci se nám pak představí další klasická látka z exotického prostředí. Po Mauglím bude o diváckou přízeň usilovat Tarzan, opět ve velkolepém hollywoodském balení a s atraktivním obsazením. To v tomhle případě nebude kompletně digitální, ale Samuela L. Jacksona, Margot Robbie nebo Christopha Waltze na plátně uvidíme z masa a kostí. A Tarzan nebude malé dítě, nýbrž dospělý muž (Alexander Skarsgård). Film režíruje autor čtyř dílů Harryho Pottera David Yates, pro kterého bude Tarzan odpočinkem právě od potterovské série, ke které se na podzim zase vrátí s prequelem Fantastická zvířata a kde je najít. Yates je, podobně jako tvůrce Knihy džunglí Jon Favreau, zručný řemeslník, který nebude mít problém známý příběh slušně zrealizovat. Jestli z něj ale vymáčkne nějakou přidanou hodnotu, která naláká diváky do kin, to se dozvíme až v červenci. Trailer najdete tady.


Jason Bourne (Jason Bourne) – 28. 7. 2016

Návrat Matta Damona k bourneovské sérii vzbuzuje nemalá očekávání. Kromě něj se totiž vrací i režisér Paul Greengrass, který se stále řadí k nejzajímavějším režisérům současnosti. Spojení těchto dvou jmen nám přineslo jedny z nejlepších akčních filmů 21. století (Bournův mýtus a především Bournovo ultimátum) a i když byla odbočka s Jeremy Rennerem Bourneův odkaz velmi slušná, návrat starého týmu udělal radost asi všem. Pokud se podaří vymyslet věrohodné vrácení Jasona Bournea do kolotoče špiónů, nebezpečí a akce, nevidím důvod, proč by nemělo jít o jeden z nejlepších akčních filmů letošního roku. Herecká posila v podobě čím dál populárnější Alicie Vikander, záporáci Tommy Lee Jones a Vincent Cassel, Greengrassova syrová režijní dynamika a Matt Damon jako pořádně naštvaný Bourne? To nemůže dopadnout špatně! Trailer


Sebevražedný oddíl (Suicide Squad) – 4. 8. 2016

Můj osobní favorit letošního léta. A nic na tom nezměnil ani rozpačitý Batman vs. Superman, se Sebevražedným oddílem by si Warner Bros. a jejich DC komiksový vesmír měli velkolepě napravit pověst. Trailery působí fantasticky, zápletka plná batmanovských padouchů, úchylů a vrahů slibuje temnější a drsnější podívanou, než na jakou jsme v komiksových filmech zvyklí a především – za kamerou sedí nekompromisní David Ayer. Kdo viděl jeho neučesané, špinavé filmy Patrola nebo Železná srdce, ten ví, že Ayer se na režijní stoličce s ničím moc nepáře a nebojí se krutých a nekonvenčních filmařských řešení. Sebevražedný oddíl je navíc jeho osobní projekt, jehož režii si u Warnerů doslova vydupal. Evidentně tedy má určitou vizi, na jejíž naplnění se osobně moc těším. Nadupané herecké obsazení je dalším lákadlem, kromě Willa Smithe nebo Joela Kinnamana na sebe nejvíc pozornosti poutá Margot Robbie jako Harley Quinn, která byla důstojně představená v trailerech, a především nový Joker v podání Jareda Leta. Jestli Warneři stoprocentně neuspějí ani s tímto filmem, jejich snaha o nastartování konkurenčního komiksového vesmíru pro Marvel dostane závažné trhliny.

Sebevražedný oddíl: MTV Awards trailer přináší nové šílené záběry včetně Batmana


Star Trek: Do neznáma (Star Trek Beyond) – 18. 8. 2016

Třetímu dílu restartované série Star Trek se zatím nedostává tolik pozornosti jako jiným letním trhákům, stále ale může jít o černého koně letošního léta. Dva díly režírované J. J. Abramsem si našly ne úplně velkou, ale zato věrnou skupinu fanoušků, Abramsův restart Star Wars navíc vyvolal hlad po dalších space operách. A Star Trek jako takový je pořád silnou značkou, která si své diváky bez problémů najde. Režisér Justin Lin, který má za sebou hned čtyři díly série Rychle a zběsile, navíc už v trailerech dává najevo, že jeho Star Trek bude akčnější a dynamičtější, což by k filmu mohlo přivést další diváky. A diváci si užijí i ty vzdálené světy, protože posádka Enterprise se konečně vydá na dalekou výzkumnou misi. Proti Kirkově (Chris Pine) posádce se podle všeho postaví mimozemšťan Idrise Elby, jinak se především vracejí staří známí, tedy Zachary Quinto, Zoe Saldana i Simon Pegg, který k filmu napsal i scénář. Trailer.


Sausage Party (Sausage Party) – 25. 8. 2016

Svůj přehled uzavřu jediným letním animovaným filmem, který mi připadá originální a zajímavý. Zatímco Angry Birds ve filmu, Hledá se Dory nebo Doba ledová: Mamutí drcnutí jsou všechno unaveně vyhlížející ždímačky úspěšným značek, které od návštěvy kina spíš odrazují, Sausage Party mě naprosto nadchla svým trailerem, který slibuje hodně zábavnou a především originální podívanou. Za tímto animákem totiž stojí James Franco a Seth Rogen, kteří si s nějakou korektností nedělají hlavu a představují nám život potravin z trochu jiného pohledu, než bychom čekali. Jako horor a boj o přežití, jako útěk před nenasytnými lidmi, kteří seškrabují bramborám kůži a párky upalují zaživa. Film má rating R, je sprostý, drsný a už z traileru je vidět, že hodně odkazuje na válečné filmy a příběhy o útěku z vězení. Takže by mohl být i chytrý. Otázkou zůstává, kolik lidí na nepřístupný animovaný film přijde do kina. Každopádně jde o jeden z nejoriginálnějších projektů, na jaké můžete v kině letos v létě narazit. Trailer mluví za vše.



V létě nás toho samozřejmě čeká ještě víc, kromě zmíněných deseti filmů bude mít premiéru pokračování Alenky v říši divů, ženská verze Krotitelů duchů, druhé díly Podfukářů a V zajetí démonů, či další remake Bena-Hura v režii Timura Bekmambetova. Zkrátka a dobře, rozhodně bude na co chodit. Snad bude většina těchto filmů stát za utracené vstupné a zklamání se letos urodí co nejméně.

4 komentářů:

  1. Ve článku je chyba. Ben Foster nehraje orka ale člověka. Hlavní orský hrdina je ztvárněn Tobby Kebbellem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hraje postavu "Medivh" ... mága lidské rasy.. přesně tak :)

      Vymazat
  2. No máme se na co těšit. Pro mě osobně je nejočekávanějším filmem " Star Trek Beyond " a " Warcraft ", jako malá jsme na seriálu Star trek a pak na PC serii Warcraft vyrůstal, jsou to pro mě srdcovky.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.