úterý 10. května 2016

X-men: Apokalypsa - Jaké jsou první dojmy zahraničních novinářů?

Není to dobré. A problém rozhodně není jen v maskách a pestrobarevných kostýmech.


Zdá se to téměř neuvěřitelné, ale po mnoha letech, kdy byl Brian Singer zárukou toho, že X-meni si budou držet kvalitu, došlo i na něho a podle všeho si vybral slabou chvilku. Zahraniční novináři se v podstatě jednomyslně shodují na tom, že v X-men: Apokalypsa je toho jen málo, co funguje. O to víc je problémů.

Final trailer: X-men: Apokalypsa - Wolverine nebude chybět, zatím nejlepší upoutávka je tu!

Především je tu příliš velké množství postav - a to nejen původních, ale i nových, které musí Singer představit. To má dvě nevýhody - zabere to nějaký čas a přesto je to představení velmi ploché a zevrubné. Není tu prostor dostat se postavám pod kůži, budovat jejich vztahy a dát jim smysluplné motivace.

Filmová apokalypsa 


,,Pokud jste už viděli nějakou filmovou apokalypsu, pak jste viděli všechny," konstatuje Variety a poukazuje na to, že v nových X-menech je toho velmi málo originálního. A netýká se to jen samotné finální digitální apokalypsy.

Entertainment Weekly píše ,,Je to film, kde je příliš všeho, kromě toho, čeho by tam mělo být nejvíc -  novosti, kreativity a zábavy."

Zdá se, že noví X-meni zkrátka hrají osvědčenou hru. Hlavní ingredience tu tvoří jména hvězd, osvědčené postavy a scény (Quicksilver v akci), háček je ale tom, že v době, kdy jsme přesyceni filmovými komiksy a jsme jako diváci mnohem poučenější, to nestačí. Singer jako by se rozhodl rezignovat na své silné stránky - myšlenkové přesahy a propracované postavy, jen aby nám nabídl předvídatelnou řežbu, v níž má Jennifer Lawrence jako Raven/Mystique (vystupuje tu bohužel hlavně jako Raven) víc společného s Katniss z Hunger Games, než s provokativní hrdinkou, jak jsme ji v X-menech poznali dřív.

Tvůrcům se zřejmě vymstilo i pohrávání si s časem. Aby mohli mutanti bok po boku bojovat, musí se znovu potkat, jenže toho už jsme svědky byli. V recenzích tak zaznívají slova jako ,,monotónnost a opakování."

Slabí záporáci, hotové neštěstí


Za vůbec největší slabinu ale všichni označují to, co mělo být nejsilnější stránkou - záporáky. Oscar Isaac jako Apocalypse nemá pod tunou makeupu a se špatným scénářem šanci cokoliv předvést a jeho jezdci jsou buď nevýrazní a mají málo prostoru (Angel, Storm), nebo mají prostoru víc, ale jako postavy jsou jednorozměrní, ploší a nezajímaví (Psylocke). Výjimkou je Magneto v podání Michaela Fassbendera, ale i jeho vztah s Xavierem se opakuje a obzvlášť James McAvoy proto nemá ve filmu co hrát.

Pozitiv je zkrátka málo. Jakž takž se novináři shodnou na Quicksilverově scéně, i když ani tady si mnozí neodpustili kritiku opakování. A zaujmou nováčci Cyclops (Tye Sheridan) a Nightcrawler (Kodi Smit-McPhee), čímž v podstatě alespoň nějaká chvála končí. Zbytek je kritická nálož srovnatelná s nakládačkou pro Batman vs Superman - v okamžiku psaní tohoto článku mají X-men: Apokalypsa na RottenTomatoes  43% a průměrný rating 5,4.

Sága X-men: Co na ní milujeme a co se nepodařilo?

2 komentářů:

  1. Popravde, ma to nepresvedčilo už na začiatku. Stačili mi len kostýmy, predsa len, ak som dobrý režisér, nenechám si pokaziť film už len kostýmami, to je akoby dali Wolverinovy žltý kostým, je to originál, ale na film by sa to asi nehodilo.

    OdpovědětVymazat
  2. Já se hlavně obávám Jennifer. Je to skvělá herečka, to jo...ale je jí v poslední době nějak moc. Ono by to nevadilo, jenže je až moc jejich "dobrých" postav. Podle ukázek se zdá, že Raven/Mystique je jasný klaďas. A to k té postavě nesedí ani trochu. Nevím, jestli to udělali rozmaru, nebo prostě si jen řekli: "Ha, hraje ji Jennifer, tak to musí být kladná postava. U Katniss to fungovalo, tak tady taky."
    Kdyby ji nechali zápornou, rozhodně by to vyznělo dobře a jsem si jistá, že by to zahrála stejně dobře, možná i lépe.

    Na druhou stranu to tak beru jen z ukázek, takže třeba ještě budu překvapena. Ale moc nadějí teda už nemám :D :D

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.