středa 24. února 2016

TOP 10 herců, kteří byli nejčastěji nominovaní na Oscara

Akademie je miluje. A nejen akademie, ale i my. A klidně by se tenhle článek dal přejmenovat i na 10 nejlepších herců všech dob.

1) Dustin Hoffman


Sedm nominací a z toho dvě výhry (Kramerová versus Kramer, Rain Man) dělají z hereckého génia Dustina Hoffmana jednoho z rekordmanů v počtu flirtování se zlatou soškou, byť ne toho nejúspěšnějšího. Nominován byl za Tootsie, Lenny, Půlnoční kovboj, Absolvent a Vrtěti psem.

2) Robert De Niro


Stejně jako Hoffman má Robert De Niro na kontě sedm nominací a dvakrát je proměnil ve zlatou sošku (nejlepší herec ve vedlejší roli v Kmotrovi II a nejlepší herec za Zuřícího býka). Za Taxikáře, Lovce jelenů, Čas probuzení, Mys hrůzy a Terapie láskou ovšem sošku nedostal.

3) Peter O´Toole


Herecká legenda se může pochlubit osmi nominacemi, ale bohužel nikdy Oscara nevyhrála. Nejspíš i proto O´Toolovi Akademie udělila v roce 2003 aspoň Oscara za celoživotní dílo.  Poprvé byl nominován za Lawrence z Arábie v roce 1963, naposledy o víc než 40 let později za Venuši v roce 2007.

4) Al Pacino


Osm nominací a jedna výhra za Vůni ženy. Al Pacino nevyhrál mimo jiné za Serpica, Kmotra, ... a spravedlnost pro všechny a Psí odpoledne. Konkurence byla v 70. a 80. letech prostě ohromná.

5) Jack Lemmon


Za svoji dlouhou kariéru byl Jack Lemmon nominován osmkrát a z toho dvakrát vyhrál. Poprvé za vedlejší roli v Pan Roberts v roce 1956 a podruhé o dvacet let později za hlavní roli v Zachraňte tygra. Paradoxně za své slavné role v Bytu, Někdo to rád horké a Dny vína a růží nevyhrál.

6) Marlon Brando


Marlon Brando byl nominován osmkrát a dvakrát se mu podařilo Oscara získat. Za roli v dramatu V přístavu z roku 1955 a za Kmotra v roce 1973.

7) Spencer Tracy


Svého času byl Spencer Tracy jedna z největších hvězd Hollywoodu. Nominaci si užil celkem devětkrát! Oscara si ale Tracy odnesl domů jen dvakrát - za Stateční kapitáni v roce 1938 a Boys Town v roce 1939.

8) Paul Newman 


Devět nominací nashromáždil i Paul Newman, ale dočkal se až na stará kolena v roce 1986 za Barvu peněz. Poprvé byl přitom nominován už v roce 1959 za Kočku na rozpálené plechové střeše, takže na ocenění čekal skoro 30 let a mezitím prošly bez ocenění jeho role ve filmech jako např. Frajer Luke nebo Hud.

9) Laurence Olivier


Herecká legenda a herec, který bývá často označován za vůbec nejlepšího herce vůbec, jehož výkony inspirovaly celé generace. Jeho Hamlet, kterého i režíroval, je dodnes pro všechny jeho následovníky metou, s níž se musí poměřovat. Není divu, že v roce 1948 za něj dostal svého jediného hereckého Oscara (film si mimochodem i režíroval a byl za režii rovněž nominován). Celkově byl Laurence Olivier včetně Hamleta nominován desetkrát a to mu zajistilo stříbrnou pozici mezi nejčastěji nominovanými herci. K tomu má ale ještě dva čestné Oscary - jednoho z roku 1949 za to, s jakým úsilím přivedl Shakespearovu hru Jindřich V. na plátno coby herec, režisér a producent a v roce 1979 za celoživotní přínos filmu.

10) Jack Nicholson


Za víc než šedesát let hraní se herecký chameleon, génius a ztělesněný satanáš staví vysmátě do čela tohoto žebříčku jako nejlepší z nejlepších a legenda mezi legendami. 12 nominací a z toho 3 vítězství z něj dělají krále, který jen tak nebude sesazen z trůnu. Oscara mu přinesly role ve filmech Přelet nad kukaččím hnízdem, Cena za něžnost (vedlejší role) a Lepší už to nebude, z neproměněných nominací určitě stojí za zmínku Bezstarostná jízda, Čínská čtvrť nebo O Schmidtovi.

Čestná zmínka: Daniel Day-Lewis - byl nominován sice ,,jen" pětkrát, ale hned třikrát si sošku odnesl domů.  To je ovšem na jiný žebříček:-)

1 komentářů:

  1. Tak uvidíme za 10 let, jestli se do žebříčku dostane DiCaprio :D

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.