pondělí 22. února 2016

James Bond: Opouští Daniel Craig bondovskou sérii kvůli seriálu? Kým byste ho nahradili?

Nad Bondem se už zase stahují mračna. Daniel Craig nejspíš hledá zadní vrátka jak se Bonda zbavit.

Související články
James Bond: 5 nejlepších bondovek
James Bond: 10 nejlepších záporáků

Není žádným tajemstvím, že vztah Daniela Craiga a Jamese Bonda není zrovna nejlepší. Přestože Craigovi přinesla postava agenta 007 slávu a bohatství, stála ho také spoustu sil a přetvařování. A je možné, že už ho jako Bonda neuvidíme. Craig se totiž upsal 20-dílnému seriálu Purity. Jeho producentem je Scott Rudin, který s Craigem natočil už Girl with the Dragon Tattoo. Natáčení seriálu nepochybně vezme Craigovi hodně času a na dalšího Bonda tak nemusí mít delší dobu čas.

Nic není ale tak jednoduché. Craig má totiž podepsanou smlouvu na účast v páté bondovce. A přestože se mu do toho možná nechce, smlouva je smlouva. Jednou z mála šancí, jak nepřímo producenty donutit k výměně je prostě nemít čas. Craig by nejspíš i otěhotněl, aby nemusel Bonda hrát, ale to má smůlu.

Na druhou stranu se mu nelze divit. Natáčení Spectre trvalo dlouhých osm měsíců. Pro Craiga to znamenalo hodně cestování, protože se natáčelo v Mexiku, Římě, Alpách, Maroku a v Pinewood Studios v Londýně. Scénář nebyl odladěný, navíc si Craig při natáčení poranil koleno a museli mu ho operovat a aby toho nebylo málo, i po oficiálním dokončení natáčení probíhali další dotáčky. Prostě vopruz.

Craig si stres vyventiloval dokonce na veřejnosti, když ve slavném rozhovoru řekl, že by si raději podřezal žíly, než hrál Bonda dál. Producenti ho následně požádali, aby si pro příště takové výroky odpustil, jisté ale je, že Craigovi se do natáčení prostě nechce a jak sám řekl, jediný důvod, proč by ho hrál znovu jsou smlouva a peníze.

Kdo ho nahradí?


Pokud by Craigovi jeho plán vyšel, budou muset Barbara Broccoli najít nového Bonda a tady se dostáváme k mé oblíbené kauze Idris Elba:-D

Když jsem v textu k traileru na Bastille Day zmiňoval, že Elba by byl dobrý Bond, některé z vás to pohoršilo, tak si v tom pojďme udělat jasno.

Netoužím nijak zásadně po tom, udělat z něj Bonda za každou cenu. Především - rozhodně bych nechtěl, aby Elba hrál Bonda jen protože je černoch (a nechce to ani on). Tahle rasová pozitivní karta je nesmysl a víme to všichni. A pokud by bylo na výběr mezi skvělým ,,bílým Bondem" a skvělým ,,černým" Bondem, pak bych vybral ,,bílého".

Ale... Elba má hromadu vlastnosti, které přímo korespondují s Bondem a tyto vlastnosti v součtu převyšují to, jakou má barvu kůže. Vypadá skvěle v akčních scénách i v obleku. Má herecký talent. Je atraktivní pro ženy. Má výrazné charisma, umí být tvrdý a přitom citlivý, testosteron by mohl chodit darovat a má smysl pro humor.

Netvrdím tedy, že Elba být dalším Bondem musí, ale říkám, že by byl dobrým Bondem a že nevidím v tuto chvíli nikoho vhodnějšího. Jenže aby k tomu došlo, musel by mít Elba zájem a čas - což nebude tak snadné, při jeho závazku ve filmové verzi Temné věže a při jeho rozumném postoji, kdy se mu moc nelíbí, že se řeší právě jeho barva kůže než jiné předpoklady. A museli by k tomu mít odvahu také producenti bondovek, což není u miliardového byznysu jen tak.

Osobně bych si na to, že Elba bude novým Bondem, nevsadil, protože už jen diskuse, která kolem něj probíhá, mu tuhle představu asi otráví a jak už jsem někde napsal, Elba je v situaci, kdy potřebuje Bonda méně než Bond jeho. Takže další kandidáti nejsou bez šancí, i když nikdo z nich v mých očích Elbu nepřevyšuje. Ale určitě mě nenapadla všechna jména a Elba je tak hlavně krásnou záminkou řešit, kdo jiný by mohl být novým Bondem. Tady jsou ti, jejichž jména nejčastěji zaznívají v diskusi na toto téma. A třeba vás napadne ještě někdo další.



Michael Fassbender - pokud by roli přijal (s Assassin´s Creed si buduje vlastní silnou frančízu), asi by to z mého pohledu byla nejlepší varianta. Fassbender je jediný, kdo má všechno to, co má Elba - charisma, talent i vizáž. Dokáže být tvrdý, působit chytře i nekompromisně. Z mého pohledu je právě on jediný kandidát téměř srovnatelný s Elbou, byť mi Elba přijde víc sexy a také lepší v akčních scénách.


Tom Hardy - i Hardy by byl zajímavý Bond, na mě je ale moc buldočí a vážný typ. V akčních scénách ovšem funguje výborně. Nejsem si jistý, jestli má ten správný smysl pro nadsázku pro tuto roli. Jeho humor je v soukromí dost zvláštní a Hardyho zvláštní povaha se v jeho postavách odráží - v Mad Maxovi to rezonovalo skvěle a tak bych to nechal.



Clive Owen - často se jeho jméno skloňovalo i v minulosti, ale přestože mám Owena rád, bublina, kolem něj už dávno splaskla a ukázalo se, že není typ, jehož jméno by dokázalo přitáhnout diváky. V případě Bonda by to možná nehrálo takovou roli, ale Owen v roli 007 by rozhodně nepůsobil jako svěží a fresh tak, jako před 10 lety. Podle mě svoji šanci prošvihl, nicméně jeho Bond by se asi pořád neztratil.



Jude Law - dřív byl na roli Bonda příliš jemný, s věkem se to ale trochu změnilo. Nicméně pořád mi přijde jako málo testosteronová varianta, v akci bych mu asi nevěřil. Na druhou stranu, je to skvělý herec a možná bych byl překvapený.



Tom Hiddleston - ročník 1981, přijde mi na roli mladý, ale ne zas tolik. Podobný případ jako Jude Law, pokud by roli získal a zapracoval na fyzičce, tak by mi zřejmě nevadil.



Damian Lewis - podle mnoha zdrojů velký favorit společně s Elbou. Má všechno, co je třeba, v Homelandu byl skvělý, ale pokud bych si měl vybrat černého nebo takto extrémně zrzavého Bonda, volím černého. Zrzka fakt ne ! (Netýká se Fassbendera, tam to není tak výrazné)



Jason Statham - charisma má, fyzičku má, ale hrál v tolika akčních filmech tolik podobných rolí, že Bond by v jeho podání působil ne jako nová bondovka, ale nová vytuněná stathamovka. Navíc - Statham má i svá mínus - pleš, nic moc hlas a působí víc jako přímočará mlátička, než jako sofistikovaný agent. Pokud by měl hrát někdy nějakého slavného agenta, pak 47 - Hitmana.


James Norton - mladý herec, který rozhodně má charisma, ale je na Bonda ještě mladý. A navíc zase blond-zrzek-nebo-tak-něco?



Andrew Lincoln - na mě je na Bonda málo výrazný a zranitelný, ale že umí držet pistoli víme z The Walking Dead.


Gerard Butler - pomalu začíná padat do té stejné škatulky jako Clive Owen. Kdysi nadějná akční hvězda s hereckým talentem, které to ale tak úplně nevyšlo. Butler má každopádně skoro vše, co by měl Bond mít, jen z něj prostě Bonda necítím. A víc mu sedí plnovous, který k Bondovi nepatří.



Ewan McGregor - herecky skvělý, typově se mi na Bonda úplně nehodí, ale určitě by to zvládl. Pokud existují dva typy herců - jedni, co by Bonda hrát mohli a druzí, kteří by Bondem byli - pak pro mě spadá tak jako většina v tomto výčtu do první kategorie - a to nestačí.



Henry  Cavill - jen to ne! Cavill má tolik charisma jako mýdlo položené na umyvadle. Šeď a nuda. Cavilla nicméně tlačil do role i režisér Martin Campbell, Cavill byl ale příliš mladý a proto byl vybrán Craig. Teď je situace jiná, pro změnu ale Cavilla blokuje jisté ,,S". Šance, že by producenti vybrali herce, který už je spojený s jinou silnou značkou, je malá.



Christian Bale - to by asi byla zajímavá volba, ale neberu ji vážně, nevěřím, že by se tohle mohlo stát. Bale je na Bonda podobně jako někteří další už příliš velká hvězda. A stejně jako Cavill už za sebou jednu silnou značku má.


Hugh Jackman - to by bylo zajímavé, Jackman už dokonce v hledáčku byl před Craigem, ale odmítl kvůli Wolverinovi. S Wolverinem plánuje skončit, takže by to vyjít mohlo. Dnes je ovšem mnohem větší a zavedená filmová hvězda podobně jako Bale a navíc má jeden problém - není Brit. A Bonda zatím v historii hráli převážně Britové (i když Austrálie by se k Británii vlastně mohla teoreticky počítat, když má stejnou královnu a i George Lazenby byl Australan). Na mě je Jackman možná až příliš veselý typ na Bonda, tu pozitivní Australskou náturu s chlapeckou jiskrou z něj cítím pokaždé (dokonce i když je coby Wolverine), ale na druhou stranu, je tak strašně cool, že by to určitě nebyla nuda. Nicméně, osobně ho jako Bonda nevnímám.



Chris Hemsworth - má charisma, fyzičku a dost fanynek i fanoušků. Jen svým jménem pravděpodobně nedokáže přitáhnout dostatek diváků do kin, ale ve spojení se značkou Bond by mohlo dojít k zajímavé synergii. Mínusy - je špinavě blond (nebo tak něco). A další, který není Angličan, ale Australan se surfařským charisma.



Benedict Cumberbatch - skvělý herec se skvělým hlasovým projevem, ve tváři to ale pro mě Bond není.





Dan Stevens - zajímavý černý kůň. Je v ideálním stádiu kariéry, kdy jde nahoru, ale ještě není velká hvězda. Má výrazné charisma namixované z Pierce Brosnana a očí Daniela Craiga a je to jeden z mála herců, u kterých by mi nevadilo, že není tmavovlasý. Na roli je ale ještě mladý, ročník 1982.



Luke Ewans - to by mohlo být zajímavé, po pravdě řečeno až do dnešního dne mě vůbec nenapadl, ale je to sympaťák a franšízovou roli nemá, zato má ale spoustu předpokladů - přesvědčivý v akci, charismatický, talentovaný. Mínus? S knírkem nebo lehce neoholený vypadá lépe, jenže tak bych si Bonda nepředstavoval. Ročník 1979 je na hraně, ale asi by to prošlo. Craigovi bylo 38 v Casinu Royale.



Matthew Goode - ještě před pár lety příliš štíhlý na Bonda, ale s přibývajícím věkem zraje jako víno, 007 by se z něj dal ,,vylisovat", hlavním kandidátem ale určitě není.

A ještě pár celebrit a jejich názorů. Michael Caine by ,,volil" Idrise Elbu. Jeremy Irons Toma Hiddlestona. Liam Hemsworth Toma Hardyho. Roger Moore má dva favority - Hugh Jackmana a Damiana Lewise. Nejzajímavější názor má ale Daniel Craig, podle všeho člověk, který v tuto chvíli nenávidí Daniela Craiga jako Jamese Bonda vůbec nejvíc na světě. Na otázku, kdo by měl po něm roli převzít, totiž řekl: ,,“Look, I don’t give a fuck. Good luck to them!”

Téma: Kdo je nejlepší a kdo nejhorší James Bond v historii?

14 komentářů:

  1. Ono už pár herců co nebyli Angličani Bonda hráli.
    Connery je Skot, Lazenby je Australan, Brosnan je Ir.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Angličan ve smyslu příslušník GB. Brit. Opravím to, ať se můžeme bavit o tom podstatném.

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Chybí mi tam Scott Adkins..Jasně ,že pro všechny je a dlouho bude šrotovací mašina Yuri Boyka,ale jeho herecké kvality nejsou o nic menší než ty fyzické.. Adkinsův herecký potenciál je pořád nevyužitý,a myslím,že právě v roli Bonda by mohl vyniknout..Rozhodně by to bylo zajímavé ozvláštnění jak Adkinsovi kariéry,tak bondovského univerza..

    OdpovědětVymazat
  4. Luke Ewans mě taky nenapadl. Zajímavá volba. Hugh Jackman by byl perfektní. V Conneryho Bondovi vždycky ta "jiskra" taky byla, a proč by měl být Bond pořád temný a temnější. Ať z toho prostě zase udělají trochu špiónské ironie. Navíc má charisma na rozdávání.

    OdpovědětVymazat
  5. Guy Pearce! Vyřešeno! Co tam mate za dalsi problem ? :D

    OdpovědětVymazat
  6. Statham má i svá mínus Nic moc hlas ???? Nesuhlasim. Na druhej strane pleš je problemom (mozno keby mal tupe jak v London) na duhej strane sa vobec nehodi na Bonda.

    OdpovědětVymazat
  7. Taky se mi nejvíc líbí Elba, popravdě.
    Ale co se týče často zmiňované barvy vlasů, to podle mě není zas takový faktor, herci se vždycky můžou obarvit, že jo.
    Ještě by se mi líbil Oscar Issac, ne, že by ho někdo navrhnul, ale prostě se mi líbí a docela by mi tam možná i sedl. Ale samozřejmě je teď busy se Star Wars.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako Bonda si Oscara představit neumím, leda v latinoamerické mutaci... ale je skvělý a rozhodně bych ho rád viděl jako jeho protivníka. Pro mě je aktuálně nejlepším představitelem záporáků, lepší než Waltz.

      Vymazat
  8. Co Mirek Donutil?A jako M Jirinka!V CR uz by to davno bylo v preprodukci!

    OdpovědětVymazat
  9. A co Tom Ellis (http://www.imdb.com/name/nm0255124/?ref_=tt_cl_t1)? Pravda sice ročník 1979, takže taky relativně mladý, ale zrovna teď v Luciferovi dokazuje, že charisma má na rozdávání... A myslím, že trocha rozvernosti by tomu taky neškodila.. Nevím, co je to teď za blbou módu hrát všechno na vážnou notu...

    OdpovědětVymazat
  10. Jen bych podotkla, že Fassbender je podle mého ženského názoru víc sexy jak Elba, ale beru, že je to individuální :-) A asi nejlepší volba.
    Jinak Hugh je zajímavá možnost, Chris H. asi taky, stejně jako Luke Evans nebo Ewan McG. Škoda, že Clive Owen nakonec nedopadl, líbil by se mi moc, ale dneska už to podle mě není ono. Tom Hiddleston nevím, líbil se mi jako Loki, ale jinak mě až tak nebere.
    Ten zbytek ne a hlavně ne ten týpek od zombíků, ten mi je děsně nesympatický.

    OdpovědětVymazat
  11. Ono asi nestačí, že predchádzajúci M bola žena a že Moneypenny je černoška. Už nám chýba len čierny Bond. Ian Flemming sa musí obracať v hrobe.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.