středa 4. listopadu 2015

James Bond: 10 nejlepších záporáků

Co by byl James Bond bez záporáků, kteří by ho ohrožovali? Nic. Dvě nuly a zbytečná sedmička. Povolení zabíjet má právě proto, že svět je v permanentním ohrožení a sotva jednoho zloducha vyexpeduje pod kytky, už mu na záda dýchá další. Někteří mají plány na ovládnutí světa, jiní jsou jen jejich poskoci, kteří neumí nic jiného, než zabíjet. Tady je deset těch nejlepších a nejslavnějších.

Související články:
James Bond: 5 nejlepších bondovek
Top 5: Nejlepší televizní záporáci
Top 5: Naši oblíbení filmoví maniaci
10 nejlepších filmových záporáků

1. Ernst Stavro Blofeld


Největší Bondův nepřítel, milovník koček a hlavně plešatý šéf mocné organizace SPECTRE, který se dočkal hned několika inkarnací. Zahráli si ho Telly Savalas v Tajné službě jejího Veličenstva, Anthony Dawson v Srdečné pozdravy z Ruska, Charles Gray v Diamanty jsou věčné a Donald Pleasence (kterého mám z těch čtyř nejraději) v Žiješ jenom dvakrát. Video



2. Goldfinger


Jednoho z nejslavnějších Bondových protivníků Aurica Goldfingera si zahrál německý herec Gert Frobe a byla to castingová trefa par excellence. Frobe sice neuměl anglicky, přesto roli zvládl na jedničku a jejich výměna, kdy se Bonda chystá rozřezat laserem. ,,Očekáváte, že budu mluvit?" - ,,Ne pane Bonde, očekávám, že zemřete," dnes patří k těm nejslavnějším bondovským hláškám vůbec.




3. Čelisti


Můj nejoblíbenější 007 padouch (a nejen můj), který s Bondem svedl hned několik slavných osobních soubojů a to hned ve dvou filmech - zdravě ujetém Špiónovi, který mě miloval a nezdravě ujetém Moonrakerovi, kam se dostal poté, co si ho fanoušci oblíbili. Inteligence moc nepobral, ale zuby má jako nikdo na světě a nejen, že se stal díky Richardu Kielovi jedním z nejslavnějších bondovských padouchů, ale patří mezi nejslavnější filmové padouchy vůbec a objevil se i v celé řadě bondovských her.



4. Oddjob


Osobní strážce Goldfingera Oddjob byl vyzbrojený smrtícím kloboučkem, o které by si pan Tau pořezal prsty. Bojovat s ním není sranda. Odjjob drtí kameny v ruce, když odhodí klobouk v dál, dokáže jeho ostrými hranami uříznout soše (a nejen té) hlavu a když do něj hodíte zlatou cihlu, tak se odrazí. Bond se s ním zapotil, ale v poslední chvíli měl na spásnou myšlenku a uškvařil ho elektřinou. Oddjoba si zahrál Harold Sakata a postava vznikla na základě knihy. Tam ale Oddjob uměl karate a jedl kočky.



5. Red Grant


Red Grant, kterého ztvárnil Robert Shaw,  se objevil v Srdečné pozdravy z Ruska a patří k nejlepším postavám Conneryho éry. Psychopatický vrah bez špetky slitování pracoval pro SPECTRE a s Bondem svedl osudovou rvačku ve vlaku, za kterou by se nemusel stydět ani Jason Bourne. Na tehdejší dobu hodně tvrdá a neučesaná a Red Grant ji samozřejmě nerozdýchal.




6. Scaramanga


Francisco Scaramanga aneb Muž se zlatou zbraní byl vždy tak trochu ve stínu jiného zlatého padoucha, Goldfingera. Christopher Lee, který si ho zahrál, měl původně hrát na přání Iana Fleminga Dr. No, ale tato role již byla obsazena a tak dostal Lee šanci později. Muž se zlatou zbraní se většinou ve výčtu těch nejlepších bondovek neobjevuje, ale jde o solidní film a Lee je jako Scaramanga vybavený zlatou bouchačkou a třemi bradavkami byl skvělý a dodnes jde o jednoho z nejzmiňovanějších bondovských zloduchů. Co taky čekat od člověka, který měl na záporáky vždycky patent. Video


7. Nick Nack


Scaramangův zakrslý sidekick Nick Nack vnesl do filmu slušnou porci humoru. Zahrál si ho francouzský herec Herve Villechaize a společně s Leem vytvořili na plátně silnou a nezapomenutelnou dvojici protivníků. Filmy s Rogerem Moorem, které si dovolily větší porci nadsázky, zkrátka byla pro záporáky zlatou érou. Video




8. Dr. No


První Bondův filmový nepřítel, kterým jsou poměřováni všichni další. No měl v knižní přeldoze srdce napravo a kovové ruce, protože mu je usekli nepřátelé. Ve filmu o ně přišel kvůli radiaci. A jeho největší síla se mu stala i největší slabinou. Skončil v nádrži s vodou chladící reaktor, protože z ní díky kovovým rukám nedokázal vylézt. A mimochodem, už on před Bondem mluvil o SPECTRE.




9. Mr. Big / Kananga


Yaphet Kotto si zahrál padoucha Kanangu v Žít a nechat zemřít. Kananga jako ministerský předseda ostrova San Monique pašoval drogy do Harlemu, kde je distribuoval v Harlemu a aby nebyl poznat, vytvořil si díky masce druhou identitu gangstera Mr. Biga. Explodoval po rvačce, když do něj Bond nacpal kulku plněnou CO2.





10. Rosa Klebb


Na první pohled vysušená důchodkyně - a na ten druhý taky, akorát že navíc jedovatá a zákeřná. Její bota s otrávenou čepelí ve špičce se stala poté, co se objevila v Srdečné pozdravy z Ruska, klasickou a hojně parodovanou špionážní rekvizitou. Agentku Klebbovou pracují pro SMERSH perfektně trefila Lotte Lenya, od té doby se Bond s podobnou postavou nesetkal.









Související články:
James Bond: 5 nejlepších bondovek
Top 5: Nejlepší televizní záporáci
Top 5: Naši oblíbení filmoví maniaci
10 nejlepších filmových záporáků

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.