úterý 23. února 2016

Douglas Slocombe: Zemřel Spielbergův kameraman, bylo mu 103 let

Kameraman prvních tří Indianů Jonesů už není mezi námi. Pojďte si připomenout jeho život a dílo slovem i obrazem.

To jméno se mi vrylo do paměti pro svoji zvláštní zvukomalebnost. Douglas Slocombe. Už od mala si ho pamatuji z titulků Spielbergových filmů (stejně jako střihače Michaela Kahna). A hlavně si pamatuji práci, která se tím jménem skrývá - v čele s Indianou Jonesem ve mě kdysi definitivně probudila lásku k filmu a udělala ze mě nejen filmového fanouška, ale probudila moji imaginaci.

Douglas Slocombe zemřel 22. února 2016 v požehnaném věku 103 let. A za sebou nechal hromadu kameramanské práce. Jeho první kameramanské zkušenosti se váží k druhé světové válce. Když natáčel v roce 1939 Varšavu pro film Lights Out, obsadili ji Němci a Slocombe tak na poslední chvíli i s cenným materiálem (video) uprchl do Londýna, kde se narodil.

Zpočátku v Ealing Studios točil dokumenty, nakonec se ale dostal k celovečerním filmům.  Jeho prvním byl The Big Blocade z roku 1942. Během dalších 17 let pak pro toto studio natočil celou řadu dalších filmů.

Největší hity

Slocombe se v pozdější fázi své kariéry podepsal jako hlavní kameraman pod takové hity jako The Italian Job, Ples upírů, Lev v zimě, Velký Gatsby, Jesus Christ Superstar nebo Rollerball. A nakonec se spojil se Steven Spielbergem, i když měl velké obavy, zda si budou sedět, protože Spielberg byl známý svým rychlým způsobem natáčení (mnohokrát měl dokonce natočeno dřív, než bylo plánováno).

V té době bylo Slocombovi už skoro 70 let, ale právě díky svým zkušenostem pomohl Spielbergovým Dobyvatelům ztracené archy, aby tak geniálně vyprávěli obrazem. Stačí si vybavit úvodní sekvenci a člověk pochopí, proč se Slocombem Spielberg nakonec natočil první tři Indiany Jonese, kteří jsou doslova přecpaní geniálními a působivými záběry, které se vám doslova vpálí do paměti. Poslední křížová výprava přitom byla vůbec posledním Slocombovým filmem před odchodem do důchodu.

Třikrát byl nominován na Oscara (z toho jednou právě za Dobyvatele ztracené archy), ale nikdy ho nezískal. Na kontě tak má alespoň čtyři ceny BAFTA.


0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.